Μια Φώτο μια Ιστορία

Πώς ο Κόλο Τουρέ υπέγραψε στην Άρσεναλ: Το τάκλιν στον Βενγκέρ και το... γκρέμισμα των Ανρί - Μπέργκαμπ!

Πώς ο Κόλο Τουρέ υπέγραψε στην Άρσεναλ: Το τάκλιν στον Βενγκέρ και το... γκρέμισμα των Ανρί - Μπέργκαμπ!

Ο Κόλο Τουρέ γιορτάζει και σβήνει 43 κεράκια! Σίγουρα, για τη σπουδαία καριέρα του, οφείλει πολλά στον άνθρωπο που τον ανακάλυψε: τον Αρσέν Βενγκέρ! Και ποιος καλύτερος τρόπος να του ευχηθούμε από την πρώτη, επεισοδειακή, αλλά και απολαυστικά... αστεία συνάντησή του, με τον πρώην προπονητή των «κανονιέρηδων»;

Γράφει η Σουζάννα Μποντίνη

Επτά χρόνια έμεινε ο Κόλο Τουρέ στην Άρσεναλ, όπου δούλεψε σκληρά, αφοσιώθηκε στο πάθος του και ξεκίνησε να χτίζει μια λαμπρή καριέρα-σταθμό, που θα του άνοιγε τον δρόμο για μια ονειρεμένη πορεία στην Premier League.

Είναι ο Αφρικανός παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις στο αγγλικό πρωτάθλημα, 353 στο σύνολο. Και όλα ξεκίνησαν από τον έναν και μοναδικό Αρσέν Βενγκέρ, τον... ποδοσφαιρκό πατέρα των «κανονιέρηδων». Η πρώτη τους συνάντηση πάντως, σίγουρα θα μείνει... αξέχαστη στον Γάλλο προπονητή.

444444444444.jpg

Η ιστορία έλαβε χώρα το 2002, όταν ο 21χρονος Τουρέ ήρθε στο «Νησί» για να περάσει δοκιμαστικό στον λονδρέζικο σύλλογο. Υπό το... ξάγρυπνο βλέμμα του Βενγκέρ, ο πρώην διεθνής της Ακτής Ελεφαντοστού πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση.

Σε ένα είδος άσκησης που αποσκοπούσε κυρίως στους επιθετικούς, ο Κόλο Τουρέ μαζί με τον Μάρτιν Κίον κλήθηκαν να... βάλουν δύσκολα στους Τιερί Ανρί και Ντένις Μπέργκαμπ. Ο Ρέι Παρλούρ πάσαρε την μπάλα στον Ανρί και ο Τουρέ εμφανίστηκε από το πουθενά με φόρα «γκρεμίζοντας» τον πρώην Γάλλο διεθνή.

Ένα φρικτό τάκλιν με τα δύο του πόδια, που υπό κανονικές συνθήκες θα χρεωνόταν απευθείας κόκκινη κάρτα και αποβολή, ενώ θα μπορούσε να τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον αντίπαλο. Ο Βένγκερ τρελάθηκε και φώναξε: «Τι κάνεις; Μην κάνεις τάκλιν, μην κάνεις τάκλιν!», με τον 21χρονο τότε αμυντικό να του απαντάει «Συγγνώμη, συγγνώμη».

Στην συνέχεια η μπάλα βρέθηκε στα πόδια του Μπέργκαμπ και ο Τουρέ, σαν να ξεχάστηκε το προηγούμενο συμβάν, κάνει ακριβώς το ίδιο τάκλιν με τα δύο του πόδια, αφήνοντας άπαντες άφωνους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες του Παρλούρ, όλοι αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να κερδίσουν το πρωτάθλημα, όταν οι δύο καλύτεροι παίκτες της ομάδας «εξοντώθηκαν» από το παιδί που ήρθε για δοκιμαστικό, και ότι μάλλον εργαζόταν για κάποιον άλλον σύλλογο!

2222222222222222.jpg

Προφανώς και το είπε αστειευόμενος μέσα στην κωμικοτραγικότητα της κατάστασης. Ο Βενγκέρ φανερά προβληματισμένος φώναξε για ακόμη μια φορά «Όχι άλλα τάκλιν»! Με τους ίδιους ρυθμούς κύλησε η προπόνηση, ώσπου έγινε το περιστατικό, στο οποίο δεν φανταζόταν κανείς ότι θα γινόταν μάρτυρας.

Σε μια νέα πάσα, ο Κόλο Τουρέ διάβασε σωστά τη φάση, έκανε ένα καλό τάκλιν και από την σύγκρουση η μπάλα πετάχτηκε στον αέρα. Ο Βενγκέρ συνήθως, σε αυτές τις ασκήσεις, βρισκόταν στο κέντρο της μεσαίας γραμμής, ώστε να παρακολουθεί καλύτερα τις κινήσεις των παικτών του. Μάλλον φαντάζεστε την κατάληξη αυτής της ιστορίας...

Για κακή του τύχη, η μπάλα προσγειώθηκε στα πόδια του πρώην προπονητή της Άρσεναλ και σε κλάσματα των δευτερολέπτων βρέθηκε στο γρασίδι ξαπλωμένος. Καθώς φαίνεται, ο Τουρέ είχε τα μάτια του προσκολλημένα στην μπάλα , την οποία κυνήγησε μέχρι... τελικής πτώσεως.

Ήταν λες και το σύμπαν του έκανε πλάκα. Οι κραυγές πόνου του Βενγκέρ ακούστηκαν παντού, όλοι πάγωσαν και έμειναν να αναρωτιούνται τι θα γινόταν με τον... μικρό που ισοπέδωσε Ανρί, Μπέργκαμπ και Βενγκέρ σε ένα μόνο δοκιμαστικό. Ο Τουρέ σχεδόν έβαλε τα κλάμματα, αγωνιώντας για την τύχη του.

Ο Βενγκέρ αποσύρθηκε κουτσαίνοντας και οδηγήθηκε στο ιατρείο. Αργότερα, ο Παρλούρ πήγε εκεί θέλοντας να βρει τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας, Γκάρι Λιούιν, και πέτυχε τον Γάλλο τεχνικό με πάγο στον αστράγαλο, με την εξής στιχομυθία να ακολουθεί:

Παρλούρ: «Αφεντικό, δεν νομίζω ότι ήθελε να σε κλωτσήσει έτσι».

Βενγκέρ: «Τι; Δες τον αστράγαλο μου».

Παρλούρ: «Ναι, αλλά δεν το έκανε επίτηδες, αφεντικό».

Βενγκέρ: «Το ξέρω ότι δεν το έκανε επίτηδες, μου αρέσει το πάθος του. Θα τον υπογράψουμε αύριο».

Αυτό ήταν. Το πάθος του εκτιμήθηκε από έναν από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Κανείς δεν θα περίμενε ένα τόσο αστείο, αγγίζοντας τα όρια του τραγικού, γεγονός να εκτιμούνταν και να του χάριζε μια θέση στους «κανονιέρηδες».

Και τι θέση! Μέχρι και κομμάτι των «Ανίκητων» (The Invicibles) αποτέλεσε, της ομάδας εκείνης τη σεζόν 2003/04 που κατέκτησε το πρωτάθλημα όντας αήττητη. Ο Βενγκέρ ήταν οραματιστής.

Τον απέκτησε έναντι 105.000 λιρών και με γνώμονα το πάθος του νεαρού ποδοσφαιριστή να... ισοπεδώσει δύο από τους καλύτερους παίκτες εκείνης της εποχής στην Premier League, και την όρεξή του, άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού του, κάνοντάς τον έναν καταπληκτικό παίκτη που ταίριαζε... γάντι στην Άρσεναλ.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0