Μια Φώτο μια Ιστορία

Το σκάνδαλο του αιώνα: Πώς ο Μπεν Τζόνσον από «χρυσός» αποδείχθηκε… κάλπικος! (video)

Το σκάνδαλο του αιώνα: Πώς ο Μπεν Τζόνσον από «χρυσός» αποδείχθηκε… κάλπικος! (video)

Μπορεί να έχουν συμπληρωθεί 35 χρόνια από όταν ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης στη Σεούλ, Μπεν Τζόνσον, βρέθηκε ντοπαρισμένος το 1988, αλλά το σκάνδαλο που προκάλεσε δύσκολα θα ξεχαστεί!

Γράφει ο Τάσος Φαραός

Από «χρυσός» Ολυμπιονίκης με νέο παγκόσμιο ρεκόρ, στην απόλυτη απομυθοποίηση. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1988, ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον τερματίζει πρώτος στα 100 μέτρα, με χρόνο 9.79. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, εντοπίζεται ντοπαρισμένος! Το σκάνδαλο του αιώνα μόλις είχε… σκάσει και η συγκεκριμένη ιστορία, πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί, έστω κι αν έχουν περάσει ήδη 35 χρόνια!

Στην κούρσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που εκείνη τη χρονιά διεξάγονταν στη Σεούλ, ο Τζόνσον έδειχνε να μην έχει αντίπαλο. Με επίδοση ρεκόρ, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, «μαγνητίζοντας» τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη. Ωστόσο, εκείνα θα παρέμεναν επάνω του και τις επόμενες ημέρες, για όλους τους λάθος λόγους!

Ο Καναδός αθλητής υπεβλήθη σε έλεγχο για ντόπινγκ, κατά τον οποίο βρέθηκε θετικός σε χρήση αναβολικών ουσιών. Τα πάντα είχαν πάρει πια διαφορετική τροπή. Το παγκόσμιο ρεκόρ απεδείχθη… κάλπικο και όπως είναι λογικό, το χρυσό μετάλλιο τού αφαιρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, καταλήγοντας στον Καρλ Λιούις.

Το σοκ που προκάλεσε η συγκεκριμένη είδηση εκείνη την εποχή, αποτυπώνεται πλήρως στην αντίδραση του Ντέσμοντ Λάιναμ, παρουσιαστή του BBC, τη στιγμή που κλήθηκε να ενημερώσει τους τηλεθεατές για το σκάνδαλο. Είπε συγκεκριμένα: «Μόλις μου δόθηκε ένα κομμάτι χαρτί που, αν είναι σωστό, είναι απλώς η πιο δραματική ιστορία αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων ή ίσως οποιονδήποτε άλλων...»!

Μάλιστα, για την υπόθεση του Μπεν Τζόνσον, έχει κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο από τον συγγραφέα Ρίτσαρντ Μουρ. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2012, με τίτλο «The Dirtiest Race in History».

biblio_1.jpg

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη δίκη που έλαβε χώρα το 1989 στον Καναδά, ο Τζόνσον ομολόγησε ότι έκανε χρήση αναβολικών ουσιών επί χρόνια! Έτσι, πέρα από την τιμωρία του με αποκλεισμό 18 μηνών, έκανε… φτερά κάθε τίτλος που είχε κατακτήσει, όπως και τα ρεκόρ που είχε σημειώσει ως τότε στην καριέρα του. Οι λάθος αποφάσεις που τον οδήγησαν από τον παράδεισο στην… κόλαση εν μία νυκτί!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0