Μια Φώτο μια Ιστορία

Τα δακρυγόνα της αστυνομίας που «έβαψαν» με αίμα αγώνα προκριματικών Μουντιάλ μεταξύ Ζιμπάμπουε και Νότιας Αφρικής (video)

Τα δακρυγόνα της αστυνομίας που «έβαψαν» με αίμα αγώνα προκριματικών Μουντιάλ μεταξύ Ζιμπάμπουε και Νότιας Αφρικής (video)

09/07/2000: Η Ζιμπάμπουε υποδέχεται τη Νότια Αφρική για έναν αγώνα προκριματικών εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002. Ένα ματς που δύσκολα λησμονείται. Όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για την ακατανόητη ενέργεια της αστυνομίας να κάνει χρήση δακρυγόνων στις εξέδρες, ώστε να σταματήσει φιλάθλους που πετούσαν αντικείμενα. Γεγονός που στέρησε τη ζωή 13 ψυχών

Γράφει ο Τάσος Φαραός

Είναι μερικά πράγματα, ορισμένες καταστάσεις, που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους. Αθώες ψυχές να χάνουν τη ζωή τους χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Να πεθαίνουν μέσα σε ένα γήπεδο. Κάτι που καθίσταται ακόμα χειρότερο, όταν λαμβάνουν χώρα περιστατικά που έχουν συμβεί ξανά στο παρελθόν, αλλά δε λένε να γίνουν μαθήματα.

Στις 9 Ιουλίου του 2000, στο ποδόσφαιρο προστέθηκε άλλη μία μελανή «κηλίδα». Ο λόγος για ένα παιχνίδι προκριματικών στην Αφρική για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Η Ζιμπάμπουε υποδέχεται τη Νότια Αφρική και οκτώ λεπτά πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης, οι φιλοξενούμενοι προηγούνται με 2-0.

enth_3.jpg

Κανείς, ωστόσο, δε θυμάται το αποτέλεσμα. Στη μνήμη όλων έχει «χαραχθεί» η αδιανόητη απόφαση των αστυνομικών αρχών που βρίσκονταν στο στάδιο «National Sports», να κάνουν χρήση δακρυγόνων προς τις εξέδρες! Εκεί βρίσκονταν περίπου 55.000 άνθρωποι. Ποιος είναι ο λόγος που προέβησαν σε αυτήν την ενέργεια; Το γεγονός πως ορισμένοι οπαδοί των γηπεδούχων πετούσαν πλαστικά μπουκάλια και κάποια άλλα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, με ένα από αυτά να βρίσκει τον Ντέλρον Μπάκλεϊ, σκόρερ των δύο τερμάτων της Νότιας Αφρικής.

Το σκηνικό που ακολούθησε δημιούργησε το απόλυτο χάος. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος, αναζητώντας την έξοδο από το γήπεδο. Οι συνέπειες ήταν τραγικές. 13 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που τραυματίστηκαν. Έξω από το γήπεδο η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη. Το αντίθετο. Όσοι κατάφεραν να βγουν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέα δακρυγόνα. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των φιλάθλων, οι οποίοι άρχισαν να επιτίθενται στις αστυνομικές αρχές.

enth_1.jpg

Ακόμα και οι ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν οι Κουίντον Φόρτσουν, Πίτερ Εντλοβού και Έρικ Τίνκλερ που αγωνίζονταν στην Αγγλία, προσπάθησαν να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο, ώστε να αποφύγουν τα δακρυγόνα. Οι μαρτυρίες όσων βρίσκονταν στο στάδιο συγκλονίζουν. «Ήταν τρομερό. Πετάχτηκαν μπουκάλια, αλλά ήταν μόνο πλαστικά μπουκάλια. Στη συνέχεια η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και όλοι πανικοβλήθηκαν. Προσπαθήσαμε να βγούμε εκτός, αλλά υπήρχαν περισσότερα δακρυγόνα έξω από το γήπεδο. Ο κόσμος εξοργίστηκε με την αστυνομία και άρχισε να ξεσηκώνεται. Ήταν ένα χάος», αναφέρει ένας αυτόπτης μάρτυρας.

enth_2.jpg

Από εκείνο το θλιβερό περιστατικό, έχουν περάσει ήδη 23 χρόνια. Όταν, όμως, ένα παιχνίδι «σημαδεύεται» από το θάνατο ανθρώπων, πολύ δύσκολα μπορεί πλέον να ξεχαστεί. Ούτε και πρέπει, διότι κάποια στιγμή, η συγκεκριμένη ιστορία οφείλει να σταματήσει να επαναλαμβάνεται…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0