Μια Φώτο μια Ιστορία

Ρομπέρτο Ντιναμίτε: Η... τρομακτική είσοδος του θρύλου της Βάσκο ντα Γκάμα που θύμιζε αγώνα πολεμικών τεχνών (video)

Ρομπέρτο Ντιναμίτε: Η... τρομακτική είσοδος του θρύλου της Βάσκο ντα Γκάμα που θύμιζε αγώνα πολεμικών τεχνών (video)
15 Μαΐου 1977: Ένα από τα πιο εκπληκτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα στην ιστορία του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου μόλις έχει καταγραφεί. Πρωταγωνιστής; Ο Ρομπέρτο Ντιναμίτε!
Σχετικά Άρθρα
Ο θάνατος του Βραζιλιάνου θρύλου, Πελέ, λίγο πριν την έλευση του 2023, προκάλεσε θλίψη σε ολόκληρο τον πλανήτη, πόσω μάλλον στη «χώρα του καφέ». Ωστόσο, ο ερχομός του νέου έτους έφερε μία ακόμα μεγάλη απώλεια: αυτήν του Ρομπέρτο Ντιναμίτε.

Αδιαμφισβήτητα έχει μείνει στην ιστορία του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Ο θρύλος της Βάσκο ντα Γκάμα, σημείωνε κατά μέσο όρο, 36 γκολ ανά σεζόν στην 22χρονη καριέρα του, παίζοντας σε 1.110 αγώνες, με καλύτερη χρονιά του το 1981, όταν βρήκε 62 φορές τον στόχο, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Ζίκο, τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του και είδωλο των οπαδών της Φλαμένγκο που είχε ρεκόρ 60 τερμάτων. 

Παράλληλα, ήταν μαζί με τον Πελέ και τον Ροζέριο Σένι, οι μόνοι Βραζιλιάνοι που έχουν πάνω από 1000 παιχνίδια με μια ομάδα. Πέρα από τα αγωνιστικά επιτεύγματα του, ο Ντιναμίτε μας χάρισε (άθελά του) και ένα από τα ενδιαφέροντα «κλικς» που έχουν αποτυπωθεί στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα, στις 15 Μαϊου 1977, η Βάσκο αντιμετώπιζε εκτός έδρας την Πορτουγκέσα στο Ilha do Governador Stadium μπροστά σε 12.780 θεατές. Η ομάδα του Ντιναμίτε ήταν εκείνη που κατάφερε να πάρει τη πολύ σημαντική νίκη με σκορ 3-1, με τον ίδιο να σκοράρει μόλις στο 7', τον Φαμάτσου να διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του στο 27' και τον Ντικρέου να τελειώνει το ματς στο δεύτερο μέρος, την στιγμή που ο Βαλίνιος πέτυχε το γκολ της τιμής.

«Ο θεός με σορτσάκι και ποδοσφαιρικά παπούτσια»

Η περίφημη, λοιπόν, φωτογραφία του Ντιναμίτε τραβήχθηκε λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου μέρους και όταν ο θρυλικός Βραζιλιάνος επέστρεφε στον αγωνιστικό χώρο.

Ο φωτογράφος που αποθανάτισε την στιγμή ήταν ο Ρονάλντο Τεομπάλντ, ο οποίος ονόμασε την φωτογραφία «Ο θεός με σορτσάκι και ποδοσφαιρικά παπούτσια» και για την οποία του απονεμήθηκε και ειδικό βραβείο.

Στην φωτογραφία ο Ντιναμίτε βρίσκεται προς το δρόμο για τον αγωνιστικό χώρο, με τα συρματοπλέγματα του γηπέδου και τον κόσμο που βρίσκεται τόσο κοντά του να θυμίζει έξοδο... μαχητή που συμμετέχει σε αγώνα πολεμικών τεχνών, προκαλώντας ενδεχομένως και το αίσθημα του τρόμου.

Για την στιγμή της φωτογράφισης ο Τεομπάλντ τόνισε: «Θυμάμαι πως είχα επιλεχθεί για να καλύψω αυτόν τον αγώνα ως φωτορεπόρτερ. 

Και όταν οι αθλητές της Βάσκο επέστρεφαν από τα αποδυτήρια, οι φίλαθλοι πλησίασαν στο σημείο για να αγγίξουν τα είδωλα τους. 

Έμοιαζε με μια μαγική στιγμή και σκεφτόμουν πως μπορώ να την αποθανατίσω. Χαμήλωσα, λοιπόν, το σώμα μου και ο στόχος μου ήταν ο Ντιναμίτε, ο οποίος ήταν και ο μεγαλύτερος σταρ σε εκείνο το παιχνίδι. Και όταν πήρα το κλικ που ήθελα, ήξερα ότι επρόκειτο για την πιο όμορφη φωτογραφία που είχα τραβήξει ποτέ».

Τα στοιχεία από τον αγώνα:

Στάδιο: Ilha do Governador;

Διαιτητής: Βαλκίρ Πιμεντέλ

Πορτουγκέσα: Τσίκο, Σέρτζιο, Φερνάντο, Λουίς Κάρλος, Ντόρι, Καντίνιος, Ζάιρ, Βαλίνιος, Αλμπερντά, Έντσον, Αντριάνο.

Βάσκο ντα Γκάμα: Μαζαρόπι, Ορλάντο, Άμπελ, Γκεράλντο, Μάρκο Αντόνιο, Ζε Μάριο, Ζανάτα, Ντικρέου, Λουίς Φαμάτσου, Ρομπέρτο Ντιναμίτε, Ραμόν.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0