TV or not TV

Το ψαλιδάκι του Πελέ στην «Απόδραση των 11», την ταινία-σταθμό που τον... σύστησε στις νεότερες γενιές! (video)

Το ψαλιδάκι του Πελέ στην «Απόδραση των 11», την ταινία-σταθμό που τον... σύστησε στις νεότερες γενιές! (video)
Η θρυλική συμμετοχή του Πελέ στη must-see ταινία, «Η απόδραση των 11». Οι ποδοσφαιρικές οδηγίες που «έφυγαν» από το... παράθυρο και το τρομερό του ψαλιδάκι!
Σχετικά Άρθρα
Ο Πελέ ήταν ο πρώτος πραγματικά μεγάλος σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το γεγονός πως δεν αγωνίστηκε εκτός Βραζιλίας στις καλύτερες ημέρες της καριέρας του, δεν εμπόδισε τη φήμη του να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Λίγο οι τρεις κατακτήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λίγο οι περιοδείες της Σάντος ανά την υψήλιο, λίγο ο «μύθος» που συνόδευε το όνομά του, χάρις τα 1000+ γκολ που σημείωσε. Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην γνώριζε το όνομά του. Όπως είχε πει κάποτε και ο Άντι Γουόρχολ:

«Ο Πελέ είναι ένας από τους λίγους που διαψεύδουν τη θεωρία μου. Αντί για 15 λεπτά δημοσιότητας, θα έχει 15 αιώνες!»

Ολόκληρες γενιές ανθρώπων γνωρίζουν τόσα για αυτόν, ακόμα κι αν δεν τον είδαν να αγωνίζεται. Εκτός, όμως, από τα ποδοσφαιρικά του επιτεύγματα, άφησε και έναν ακόμα, πολύ καλό λόγο για να τον γνωρίζει κανείς: τη θρυλική συμμετοχή εν έτει 1981 στην ταινία του Τζον Χιούστον με τίτλο «Escape to Victory», γνωστή στην ελληνική αγορά, ως «Η απόδραση των 11».

Σπουδαίες μορφές του ποδοσφαίρου πήραν μέρος σε αυτήν την ταινία. Μεταξύ αυτών, ο Μπόμπι Μουρ, ο Οσβάλδο Αρντίλες, ο Κάζιμιρτς Ντέινα, ο Μάικλ Κέιν, ο Τζον Γουόρκ, ο Πολ Βαν Χιμστ, αρκετοί παίκτες της Ίπσουιτς, αλλά και ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ως τερματοφύλακας! Πέραν της απόκρουσης του τελευταίου, ωστόσο, υπάρχουν πολύ χαρακτηριστικές σκηνές του Πελέ.

Η πρώτη από αυτές, όταν «επεμβαίνει» στις οδηγίες του προπονητή, ζητώντας απλώς να του δοθεί η μπάλα για να περάσει ολόκληρη την ομάδα και να σκοράρει!

Η πιο χαρακτηριστική, όμως, είναι εκείνο το γκολ του με ψαλιδάκι, αμέσως μετά την επιστροφή του στον αγώνα, παρά τον τραυματισμό του! Μάλιστα, η εν λόγω σκηνή «τραβήχτηκε» σε κάποια ανυποψίαστη στιγμή των γυρισμάτων και ο Χιούστον επέλεξε να την κρατήσει για το τέλος!

Ως προς το σενάριο της ταινίας; Μία ομάδα αιχμαλώτων κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, δέχεται να αντιμετωπίσει σε ποδοσφαιρικό αγώνα τη γερμανική ομάδα, με στόχο να οργανώσει την απόδρασή της. Το ματς διεξάγεται στο γήπεδο Σταντ ντε Κολόμπ στο Παρίσι, εκεί όπου έλαβε χώρα και ο τελικός του Μουντιάλ του 1938. Το σενάριο βασίζεται στην ιστορία της Ντιναμό Κιέβου, της οποία οι παίκτες εκτελέστηκαν από τους ναζί το 1942, αρνούμενοι να χάσουν.

Εν τέλει, η απόδραση περνά σε δεύτερη μοίρα και το ματς εξελίσσεται σε μία σπουδαία ποδοσφαιρική μάχη, που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, μιας και «Η απόδραση των 11» λογίζεται ως μία από τις κορυφαίες αθλητικές ταινίες όλων των εποχών.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0