Μια Φώτο μια Ιστορία

Η «απάντηση» του Άιβερσον που ζάλισε τον Τζόρνταν (video)

Η «απάντηση» του Άιβερσον που ζάλισε τον Τζόρνταν (video)

7 Ιουνίου 1975: Ο Άλεν Άιβερσον, ένας από τους σπουδαιότερους κοντούς της ιστορίας του NBA, βλέπει πρώτη φορά το φως του ήλιου. Αρκετά χρόνια αργότερα έδινε «απαντήσεις» ακόμα και στον «Θεό» του μπάσκετ.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Γιώργος Διαλυνάς

Λένε πως το ύψος του ανθρώπου ξεκινά από τα πόδια και φτάνει στο κεφάλι κι από εκεί και πάνω ξεκινά το ανάστημά του. Ο Άλεν Άιβερσον μπορεί να μην είχε το μπόι, με ύψος λίγο πάνω από 1.80, είχε όμως καρδιά και ποτέ άλλοτε δε φάνηκε τόσο πρόωρα στο NBA, όσο στις 12 Μαρτίου του 1997 απέναντι στον έναν και μοναδικό Μάικλ Τζόρνταν.

Ο Άιβερσον ξεχώρισε από νωρίς στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ. Μετά από έναν καβγά σε αίθουσα μπόουλινγκ, το 1993, παραλίγο να τελειώσει η καριέρα του πριν καν αρχίσει, αφού κατηγορήθηκε για επίθεση με καρέκλα σε μια γυναίκα. Ο ίδιος και τρεις φίλοι του συνελήφθησαν, ενώ κανένας λευκός που συμμετείχε στη φασαρία δεν είχε τέτοια αντιμετώπιση.

Πέρασε κάποιους μήνες σε αναμορφωτήριο, καθώς ήταν ακόμα ανήλικος κι έπρεπε να περιμένουν να ενηλικιωθεί. Η υπόθεση πήρε τεράστια διάσταση και δίχασε έντονα, με τον ίδιο τελικά να απαλλάσσεται λόγω μη επαρκών στοιχείων το 1995, μετά από απόφαση του κυβερνήτη της Βιρτζίνια που ανέτρεπε αυτήν της κάθειρξης 15 ετών.

Ήθελε μια ευκαιρία για να πάρει τη ζωή του πίσω κι ο θρυλικός Τζον Τόμπσον, κόουτς του Τζόρτζταουν του την έδωσε. Έτσι αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο μπάσκετ και κατάφερε να αναδειχθεί από ένα πρόγραμμα που συνήθως βγάζει παίκτες ρακέτας.

Ο Τόμπσον του ενίσχυσε το αίσθημα αυτοπεποίθησης κι έτσι όταν το Μάρτη του 1997 υποδέχθηκε τον Μάικλ Τζόρνταν στη Φιλαδέλφεια, ως το νούμερο 1 του ντραφτ μιας τάξης γεμάτης αστέρια όπως ο Κόμπε Μπράιαντ κι ο Ρέι Άλεν, δε δείλιασε. Βγήκε στο παρκέ και ήθελε να δείξει την έφεσή του στις ντρίμπλες. Κάποια στιγμή ο «Air» βρέθηκε απέναντί του και αυτή ήταν η ευκαιρία που έψαχνε.

«Ήθελα να δοκιμάσω να το εκθέσω, αλλά έπρεπε να προσέχω. Έκανα λοιπόν αρχικά μια μικρή ντρίμπλα να δω αν θα πέσει στην παγίδα και αμέσως έκανα και μια δεύτερη. Αυτή η ενέργεια ήταν ενδεικτική της προσέγγισής μου στους αγώνες. Ήμασταν σε πόλεμο. Μπορεί να φοβόμουν ένα κάρο πράγματα εκτός παρκέ, αλλά μέσα σε αυτό δεν είχα καθόλου φόβο.»

Και κάπως έτσι ο νεαρός από τη Βιρτζίνια δημιούργησε μια από τις διασημότερες φάσεις στον «μαγικό κόσμο».

Θυμηθείτε την εδώ:



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0