Μια Φώτο μια Ιστορία

Το πιο σημαντικό γκολ του Καντονά, που «διέλυσε» το όνειρο της Νιούκαστλ για τίτλο! (video)

Το πιο σημαντικό γκολ του Καντονά, που «διέλυσε» το όνειρο της Νιούκαστλ για τίτλο! (video)
4 Μαρτίου 1996: Ο Ερίκ Καντονά υπογράφει την «κατάρρευση» της Νιούκαστλ, μαζί με τη νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την ώρα που ο Σμάιχελ «βομβαρδίζεται», αλλά κρατά το μηδέν. Το +12 του Ιανουαρίου, γίνεται +1 και το «φύλλο» για την Premier League του 1995-96 γυρνά. Και για τους δύο... Σήμερα τα πράγματα δεν είναι ανάλογα για την ομάδα του Έντι Χάου, αλλά μία ενδεχόμενη νίκη επί της Μπράιτον με φόντο το εντυπωσιακό 5/6, θα σηματοδοτήσει το αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της Νιούκαστλ στην κατηγορία!
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς
 
Οι δώδεκα βαθμοί είχαν γίνει τέσσερις, μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Η πίεση στα ύψη, μα ταυτόχρονα η τύχη στα δικά της χέρια. Πόσες φορές, άλλωστε, χάθηκε ένα πρωτάθλημα από το +12 του Ιανουαρίου; Μετρημένες στα δάκτυλα, και κάπως έτσι δικαιολογείται το γεγονός πως 26 χρόνια μετά, το «κατόρθωμα» της Νιούκαστλ υπάρχει ακόμη ανάγκη να μνημονευθεί. Είτε προς γνώση και συμμόρφωση όσων ηγούνται στα τωρινά πρωταθλήματα, είτε για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. 
 
Στις 4 Μαρτίου του 1996, όλα τα μάτια είχαν «πέσει» πάνω σε ένα και μόνο ματς. Η Νιούκαστλ υποδεχόταν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι δυο τους απείχαν μόλις τέσσερις βαθμούς πριν την 29η στροφή της Premier League και η ατμόσφαιρα στο St James Park, ήταν ηλεκτρισμένη από νωρίς. Περίπου 36.000 κόσμου στις εξέδρες ολοκληρώνουν ένα σκηνικό μεγάλης πίεσης, σε ένα ματς που το διακύβευμα είναι τεράστιο. Εν ολίγοις, ο «θάνατος» της μίας, ήταν η «ζωή» της άλλης.
 
Το σύνολο του Κέβιν Κίγκαν κυριαρχεί, αλλά ο Πίτερ Σμάιχελ είναι ανίκητος. Ακόμα κι όταν δεν έχει απάντηση στο φάουλ του Αλμπέρτ, το οριζόντιο δοκάρι κρατά το μηδέν για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όλα δείχνουν στις «καρακάξες» πως είναι μία από αυτές τις βραδιές και δυστυχώς για αυτές, είναι πράγματι.
 
Με έξι λεπτά να έχουν κυλήσει στο δεύτερο μέρος, ο Φιλ Νέβιλ βγάζει μία γλυκιά σέντρα στο δεύτερο δοκάρι. Ο Ερίκ Καντονά είναι αφύλακτος και με σκαστό βολέ, νικά τον Σρνίτσεκ για να «γράψει» το 1-0 και να πετάξει στα... σκουπίδια ανούσια στατιστικά, όπως την κατοχή της μπάλας που άγγιξε το 61% για τη Νιούκαστλ ή τις 16 προσπάθειες για γκολ. 
 
Ο βαθμολογικός πίνακας και η πορεία των δύο ομάδων από εκείνο το βράδυ κι έπειτα, καθορίστηκαν από την κυνικότητα του ποδοσφαίρου. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε ένα «τρένο» δίχως φρένα, που άφησε μόλις πέντε βαθμούς ως το τέλος του πρωταθλήματος, ενώ η Νιούκαστλ «κατέρρευσε» και από το +12 του Ιανουαρίου, τερμάτισε δεύτερη στο -4.
 
Ναι, η κατάρρευση είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά αυτή η μία και μοναδική της ήττα εντός έδρας, σε μία ολόκληρη σεζόν, ήταν το επιστέγασμα πως το όνειρο ενός πρωταθλήματος μετά από 49 χρόνια, «έσβησε» οριστικά. 
 
Από τις βραδιές που δίνουν τον ορισμό της άγριας ομορφιάς του αθλήματος. Από τις βραδιές που δίνουν τον ορισμό του «Football, bloody hell».
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0