Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο «Smokey», Άλαν Σίρερ είχε δείξει από νωρίς τις διαθέσεις του ως… Λιοντάρι, κατασπαράζοντας τους ανυποψίαστους Γάλλους! (video)

Ο «Smokey», Άλαν Σίρερ είχε δείξει από νωρίς τις διαθέσεις του ως… Λιοντάρι, κατασπαράζοντας τους ανυποψίαστους Γάλλους! (video)
19 Φεβρουαρίου 1992: Τα «Τρία Λιοντάρια» υποδέχονται τη Γαλλία στο Γουέμπλεϊ και ένα ψιλόλιγνο, ξανθό, αμούστακο αγόρι, ετοιμάζεται για το διεθνές ντεμπούτο του. Κανείς δεν περίμενε ότι σήμερα, 30 χρόνια μετά, θα μιλούσαμε για έναν… σεσημασμένο σκόρερ που έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ποδοσφαιρική ιστορία του Νησιού.

Γράφει ο Έκτορας Σταυρόπουλος

Συμπληρώνονται ακριβώς 30 χρόνια από το επίσημο ντεμπούτο του Άλαν Σίρερ με την Εθνική Αγγλίας, απέναντι στους πανίσχυρους «τρικολόρ» που είχαν στον πάγκο τους τον Μισέλ Πλατινί! Οι Γάλλοι μάλιστα προέρχονταν από ένα αήττητο σερί 20 αγώνων, το οποίο έμελλε να σπάσει χάρη σε γκολ ποιανού άλλου; Του 22άχρονου ακόμη «Smokey»…

Ο Σίρερ στην πρώτη του εμφάνιση, πέτυχε γκολ, ανοίγοντας το σκορ για την Αγγλία, με γυριστό σουτ μετά από κόρνερ, για να έρθει ο Γκάρι Λίνεκερ στο 2ο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 73’ να πετύχει το δεύτερο τέρμα για την ομάδα του και να κλειδώσει μια μεγάλη νίκη, σπάζοντας παράλληλα το σερί των αντιπάλων τους. Σημαδιακό παιχνίδι για τους δύο νυν σχολιαστές της Αγγλικής τηλεόρασης και φίλους, που διέγραψαν μια τεράστια ποδοσφαιρική πορεία στο Νησί, με κοινό σημείο την Εθνική ομάδα.
JS57126635.jpg
Για τον Άλαν Σίρερ μάλιστα αυτή ήταν η αρχή ενός σύντομου αλλά άκρως επιτυχημένου ταξιδιού με το εθνόσημο, καθώς στα 8 χρόνια παρουσίας του με τα Τρία Λιοντάρια, κατέγραψε 63 συμμετοχές πετυχαίνοντας 30 γκολ. Εκεί όμως που πραγματικά μεγαλούργησε ήταν στην Πρέμιερ Λιγκ, όπου κατάφερε με τα χρώματα των Μπλάκμπερν και Νιούκαστλ να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που είδε ποτέ το καλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του πλανήτη.

Έκλεισε τα αυτιά του στις… σειρήνες από Μάντσεστερ και στην πρόκληση του να δουλέψει υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, σε μία ανερχόμενη δύναμη όπως ήταν τότε η Γιουνάιτεντ. Στην υστεροφημία του, ίσως αυτό και να λειτούργησε θετικά, αν και έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει περισσότερα πρωταθλήματα από το μόλις ένα που κατέκτησε στην καριέρα του. Αναδείχθηκε όμως 5 φορές ποδοσφαιριστής της χρονιάς, και 6 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με το μεγαλύτερο επίτευγμα όλων να μην είναι άλλο από τα συνολικά τέρματα που σημείωσε στα γήπεδα της Πρέμιερ.

Τα 260 γκολ, με τα οποία «φιλοδώρησε» τα αντίπαλα δίχτυα, πέρα από τον μύθο που έχτισαν γύρω από το όνομά του, με τους αντίπαλους αμυντικούς να… τρέμουν στο άκουσμά του, τον κατατάσσουν μέχρι και σήμερα στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ του Αγγλικού Πρωταθλήματος, με τον 2ο Γουέιν Ρούνεϊ, να έχει σταματήσει μόλις στα 208

Για την «εξωγηπεδική» του ζωή, πολλοί είχαν βγάλει στον Σίρερ τη φήμη του… βαρετού τύπου, κάτι παρόμοιο δηλαδή με το σημερινό αφήγημα για τον Τζέιμς Μίλνερ. Σύμφωνα μάλιστα με τον… αστικό μύθο το παρατσούκλι «Smokey» δεν έκρυβε από πίσω του κάποια «γκανγκστερική» ιστορία, αλλά όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί σε συνέντευξή του, το είχαν υιοθετήσει οι φίλοι του αρκετά χρόνια πριν, γιατί όταν ήταν μικρός είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα… smokey bacon crisps.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0