Μια Φώτο μια Ιστορία

Νάπολι – Μίλαν 2-3: Το Scudetto που βάφτηκε στα χρώματα των «ροσονέρι», στην σκιά της… Καμόρα (video)

Νάπολι – Μίλαν 2-3: Το Scudetto που βάφτηκε στα χρώματα των «ροσονέρι», στην σκιά της… Καμόρα (video)

1 Μαΐου 1988: Η Μίλαν κερδίζει τη Νάπολι στο «Σάν Πάολο», εκτροχιάζοντας έτσι την ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα από το μονοπάτι του Scudetto και κατακτώντας εκείνη τον τίτλο του πρωταθλήματος.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει η Ξανθίππη Δασκαλάκη

Μίλαν και Νάπολι βρίσκονται σε τροχιά τίτλου, με την κάθε μονομαχία στη Serie A να είναι κομβική για την έκβαση της σεζόν. Μία από αυτές – και λίγο παραπάνω – είναι και η αποψινή (19/12, 21:45) όπου το «Σαν Σίρο» θα υποδεχθεί τους Ναπολιτάνους για την 18η αγωνιστική κι ένα ματς το οποίο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τη συνέχεια!

Ένα τέτοιο παιχνίδι διεξήχθη και κατά τη διάρκεια των 80’s, όταν η Νάπολι είχε πάρει προβάδισμα τίτλου από νωρίς στη σεζόν με οδηγό τον Ντιέγκο Μαραντόνα και προερχόμενη φυσικά από την κατάκτηση του πρώτου της Scudetto την προηγούμενη ακριβώς χρονιά!

Από την άλλη, η Μίλαν βρισκόταν με άδεια χέρια, καθώς είχε να δει το όνομά της γραμμένο στην πρώτη θέση του πίνακα εννέα ολόκληρα χρόνια. Ο σύλλογος ξεκινούσε εκ νέου το ταξίδι του, καθώς είχε πρόσφατα αποκτηθεί από τον επιχειρηματία Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άρχιζε να χτίζει τα θεμέλια, για αυτό που θα γινόταν ένα από τα πιο επιτυχημένα σωματεία στην ιστορία!

Εκείνη την εποχή η Καμόρα, συνδικάτο εγκλήματος της ιταλικής μαφίας, μάστιζε τη Νάπολη. Τα έσοδά της προέρχονταν από πολλές πηγές, ωστόσο μία από τις πιο σημαντικές κατά τη δεκαετία του 1980 ήταν τα στοιχήματα στη μαύρη αγορά.

unnamed_17.jpg

Με τη Νάπολι να χαράζει, λοιπόν, τα ίχνη της το 1988, η Μίλαν έχτισε με τη σειρά της αθόρυβα μια εκστρατεία, ώστε να βρίσκεται κοντά στην κορυφή του πίνακα όσο μπορούσε όταν η σεζόν μπήκε στα τελευταία της παιχνίδια. Καθώς οι «ροσονέρι» πλησίαζαν, οι «παρτενοπέι» υποχώρησαν, έχασαν εκτός έδρας από τη Γιουβέντους και ισοφάρισαν με τη Βερόνα.

Αυτό έθεσε τη βάση για την απόφαση του τίτλου στην μεταξύ τους αναμέτρηση την Πρωτομαγιά εκείνης της χρονιάς στο «Σαν Πάολο». Εκείνη την εποχή, το ιταλικό ποδόσφαιρο ήταν σχεδόν αποκλειστικά ραδιοφωνικό φαινόμενο, αλλά αυτό το Κυριακάτικο απόγευμα, δεδομένης της σημασίας του γεγονότος, η RAI αποφάσισε να μεταδώσει ζωντανά το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα.

Το γήπεδο ήταν πλημμυρισμένο από χρώματα, οπαδούς και σημαίες. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη αλλά και εφοδιασμένη με τα κατάλληλα… υλικά για μια πετυχημένη συνταγή!

Το ματς ξεκίνησε και οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που μπόρεσαν να βγουν μπροστά, με γκολ του Βίρντις στο 36ο λεπτό. Η Νάπολι, ωστόσο, ισοφάρισε καθώς ο αγώνας πλησίαζε προς το ημίχρονο (45+2’), με την εκτέλεση φάουλ του Μαραντόνα να αφήνει το κίπερ Γκάλι σαστισμένο. 

Τα γκολ δεν σταμάτησαν εκεί με τον Βίρντις να ξαναγράφει το όνομά του στον πίνακα έπειτα από μια σέντρα του Γκούλιτ (68’), πριν ο Φαν Μπάστεν κάνει το 3-1 ξανά από ασίστ του Ολλανδού (76’)! Ο Καρέκα απάντησε για λογαριασμό της Νάπολι στο 78’, αλλά η Μίλαν άντεξε τα τελευταία 10 λεπτά χρησιμοποιώντας την τρομερή της άμυνα.

Με την ήττα η Νάπολι βγήκε πλήρως από το μονοπάτι του πρωταθλήματος αφού στη συνέχεια έχασε τους δύο τελευταίους αγώνες της χαρίζοντας τον τίτλο στη Μίλαν, τον πρώτο των «ροσονέρι» από το 1979. Αυτός θα ήταν ο καταλύτης για τις επόμενες δεκαετίες κυριαρχίας πρώτα υπό τον Σάκι, στη συνέχεια υπό τον Φάμπιο Καπέλλο στη δεκαετία του '90 και μετά τον Αντσελότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Επιπλέον, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες και ιστορίες που οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να πιστέψουν ότι η Καμόρα είχε πιθανώς προσπαθήσει να εκτροχιάσει τις πιθανότητες τίτλου της Νάπολι. Το αυτοκίνητο του Μαραντόνα καταστράφηκε, ενώ σε άλλους παίκτες είχαν διαρρήξει τα σπίτια τους. Μια προειδοποίηση ίσως για το τι θα τους συνέβαινε αν κερδίσουν το Scudetto, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική ιστορία.

uff143_1988.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0