Μια Φώτο μια Ιστορία

Τσάβι Αλόνσo: Αφού… έζησε από την κλωτσιά του Ντε Γιονγκ, πλέον «βασιλεύει» στην Σοσιεδάδ! (video)

Τσάβι Αλόνσo: Αφού… έζησε από την κλωτσιά του Ντε Γιονγκ, πλέον «βασιλεύει» στην Σοσιεδάδ! (video)

11 Ιουλίου 2010: Η Ισπανία αντιμετωπίζει την Ολλανδία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε ένα σκληρό ματς που έμελλε να κριθεί από τον Αντρές Ινιέστα, τέσσερα λεπτά προτού οι δύο ομάδες οδηγηθούν στα πέναλτι. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν θα λησμονήσουν την αναμέτρηση εξαιτίας του… Ντε Γιονγκ και του αντιαθλητικού του φάουλ πάνω στον Τσάβι Αλόνσο.

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Επρόκειτο μόλις για την πρώτη φορά που Ισπανία και Ολλανδία συναντούσαν η μία την άλλη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με την προϊστορία των δύο ομάδων μέχρι τότε να συνοψίζεται σε φιλικές αναμετρήσεις και σε προκριματικά διοργανώσεων, με εξαίρεση την αναμέτρηση του 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έμελλε λοιπόν η πρώτη συνάντησή τους να λαμβάνει χώρα στον τελικό του Μουντιάλ του 2010, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της να είναι το γεγονός πως καμία εκ των φιναλίστ δεν είχε κατακτήσει μέχρι τότε το τρόπαιο, πράγμα που είχε να επαναληφθεί από το 1978!

Ισπανία και Ολλανδία διέθεταν εξαιρετικά ρόστερ, με τους Κασίγιας, Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος, Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια, Ρόμπεν, Σνάιντερ, Κάουτ, Ρόμπεν και Φαν Πέρσι να το επιβεβαιώνουν. Και άλλον έναν. Τον άνθρωπο που παραδόξως κατάφερε να μην γίνει αλλαγή στο 28ο λεπτό, όταν και δέχθηκε ένα από τα πιο «σκληρά» φάουλ που έχουν πραγματοποιηθεί στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Θύτης ήταν ο Ολλανδός Ντε Γιονγκ και «θύμα» ο Τσάβι Αλόνσο, ο οποίος είδε τις τάπες του αντιπάλου του να καταλήγουν στο στέρνο του και να του κόβουν προς στιγμήν την ανάσα, όπως δήλωσε μετά από μερικά χρόνια ο ίδιος.


«Ένιωσα το σώμα μου να διαλύεται, δεν γνωρίζω πως κατάφερα να συνεχίσω»,
επισήμανε χαρακτηριστικά. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του Ντε Γιονγκ, ο οποίος δεν αποβλήθηκε, αλλά τιμωρήθηκε μόνο με την… κίτρινη κάρτα.

«Ελπίζω κάποια στιγμή να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να το συζητήσουμε. Έκανα αυτό που έκανα σε ολόκληρη την καριέρα μου. Προσπάθησα να βρω την μπάλα». Ήταν σαφώς μία από τις πιο «θρυλικές» στιγμές των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Μία από τις πιο σκληρές εικόνες, με το τελικό 1-0 των Ισπανών να περνά σε δεύτερη μοίρα και το γκολ του Ινιέστα ναι μεν να εξιστορείται ακόμη, αλλά να συνοδεύεται πάντα από εκείνο το σκληρό μαρκάρισμα του μέσου των «οράνιε» που δεν… τιμωρήθηκε ποτέ!


Τα χρόνια πέρασαν, ο Τσάβι Αλόνσο… αντέχει ακόμη και η αλήθεια είναι πως αφού ξεπέρασε αυτό, η απόσυρση του από το ποδόσφαιρο και η συνέχιση της καριέρας του από άλλο πόστο, θα του φαίνονταν παιχνίδι.

Παιχνίδι σε ένα άθλημα που ως τέτοιο πρέπει να λογίζεται, με τον Ντε Γιονγκ να μην ταυτίζεται σαφώς με την συγκεκριμένη άποψη. Πλέον ο Τσάβι Αλόνσο βρίσκεται στην δεύτερη ομάδα της Σοσιεδάδ και την κοουτσάρει, ούσα η πρώτη προπονητική δουλειά της καριέρας του.

Έχει συμπληρώσει 73 ματς μαζί της, έχει κερδίσει τα 34 εξ΄ αυτών και έχει να «καυχιέται» πως η επίδοση των 113 τερμάτων υπέρ της, είναι σαφώς εντυπωσιακή. Παρά ταύτα, οι ιστορίες που πιθανώς ακούνε οι ποδοσφαιριστές της από τον Τσάβι Αλόνσο, μπορεί να είναι σημαντικότερες και από τα αποτελέσματα της ομάδας. Ναι, θα μάθουν πως να κάνουν εξαιρετικές διαγώνιες μπαλιές, αλλά δεν θα αντιληφθούν ποτέ πως στο ματς του 2010, ο Ισπανός τέως ποδοσφαιριστής κατάφερε να μην βγει αλλαγή!

Μπορούν όμως να τον ρωτήσουν. Ίσως τώρα, στα γενέθλιά του, την ημέρα που «κλείνει» τα 40 του χρόνια, να έχει μεγαλύτερη διάθεση να απαντήσει. Να τους εξηγήσει πως κατέληξε ανάμεσά τους, ενώ ήταν το πρόσωπο του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επειδή απλώς αγωνίστηκε μέχρι και το 87’, μετά από αυτό που βίωσε στο 28’!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0