Μια Φώτο μια Ιστορία

Η… σφραγίδα της Ευρωλίγκα, με Ολυμπιακό στο ντεμπούτο!

Η… σφραγίδα της Ευρωλίγκα, με Ολυμπιακό στο ντεμπούτο!

16 Οκτωβρίου 2000: Η νεοσύστατη διοργάνωση της Ευρωλίγκα έκανε την εμφάνιση της, με σκοπό να… ταρακουνήσει τα «ευρωπαϊκά» νερά και να εδραιωθεί, με Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης να πέφτουν πρώτοι στον στίβο μάχης.

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία της Ευρωλίγκα μετά την μετονομασία του από Κύπελλο Πρωταθλητριών. Με μια Ρεάλ Μαδρίτης πιο… έτοιμη από τους «ερυθρόλευκους», καθώς το Ισπανικό πρωτάθλημα είχε ήδη ξεκινήσει, και με δεδομένο πως οι ομάδες θα έπρεπε να προσαρμοστούν στους κανονισμούς της νέας διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ξεκινήσει με νικηφόρο αποτέλεσμα το θεσμό!

Ο τεχνικός των Πειραιωτών, Ηλίας Ζούρος, είδε την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα με σκορ 75-73 στο ντεμπούτο της νεοσύστατης λίγκας, η οποία έβαζε φαρδιά-πλατιά υπογραφή στο διχασμό του ευρωπαϊκού μπάσκετ με δύο διαφορετικές διοργανώσεις. Αυτή της Ευρωλίγκα και αυτή της FIBA. Κορυφαίος για τον Ολυμπιακό ήταν ο Ντίνο Ράτζα, ο οποίος έκανε παρθενική εμφάνιση με τους «κόκκινους», και παρότι είχε λιγότερους πόντους από τον Στεφάν Ρισασέ! Ο Ράτζα σημείωσε 13 πόντους και περισύλλεξε 17 ριμπάουντ κάνοντας νταμπλ-νταμπλ, ενώ ο Ρισασέ σκόραρε 18 πόντους. Μαζί με τον Νίκο Οικονόμου που σημείωσε 15 πόντους, δεν κατάφεραν να αποδράσουν από τη Μαδρίτη και την παρέα του Σάσα Τζόρτζεβιτς και του Αλμπέρτο Ανγκούλο, που ήταν ο κορυφαίος των Ισπανών με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ!

Η Ευρωλίγκα έκανε αυτό το νέο εγχείρημα και δημιούργησε την λίγκα αμφισβητώντας ευθέως την FIBA μετά από μονάχα 43 χρόνια ύπαρξης. Σκοπός της ήταν να αποσπάσει τα «δυνατά» ονόματα και να φτιάξει μια κλειστή διοργάνωση, ισχυρή, με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, έτσι ώστε να… τραβήξει τα βλέμματα! Σήμερα, 21 χρόνια μετά, αποδεικνύεται πως η κίνηση της Ευρωλίγκα να πάρει το ρίσκο αυτό, την δικαίωσε, καθώς από κάθε φύσεως συνθήκες είναι κερδισμένη. Όλες οι ισχυρές αγωνιστικά-οικονομικά ομάδες περιστοιχίζουν την λίγκα. Προβλήματα, είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν, το θέμα είναι να μπορείς να τα διαχειριστείς και να είναι επιλύσιμα!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0