Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο τελευταίος τελικός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε την υπογραφή του… Πεπ Γκουαρδιόλα

Ο τελευταίος τελικός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε την υπογραφή του… Πεπ Γκουαρδιόλα

28 Μαΐου 2011: Ο Λιονέλ Μέσι σκοράρει, ο Πεπ Γκουαρδιόλα πανηγυρίζει και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα ηττηθεί στον τελευταίο τελικό της καριέρας του!

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Πέρασαν 10 χρόνια από τον τελευταίο τελικό του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ένα ματς που έλαβε χώρα στην Αγγλία, έφερε την Μπαρτσελόνα απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αποτέλεσε τον 19ο τελικό του Champions League, στην εποχή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το Wembley κλήθηκε να φιλοξενήσει τη μονομαχία των δύο ομάδων, κάτι που συνέβη για 5η φορά στο μεγαλοπρεπέστατο γήπεδο του Λονδίνου, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να στέκεται απέναντι στον Σερ Άλεξ. Νωπές οι μνήμες από τον τελικό του Champions League προ διετίας και το νικηφόρο βράδυ της Μπαρτσελόνα, τότε στη Ρώμη (2-0). 

Επρόκειτο για τις δύο καλύτερες ομάδες, αποδεδειγμένα εκείνη την περίοδο, στην Ευρώπη. Η Μπαρτσελόνα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στη La Liga, με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας παράλληλα 5 ήττες σε 60 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, και τους Λιονέλ Μέσι, Νταβίντ Βίγια, Πέδρο, Ινιέστα και Τσάβι σε «τρομακτική» κατάσταση.

Από την άλλη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας, έχοντας 9 βαθμούς διαφορά από τη 2η Τσέλσι, με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να συμπληρώνει 24 χρόνια στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» και να ξεπερνά έτσι τον θρυλικό Ματ Μπάσμπι!

Παρόλα αυτά, ο τελικός του Γουέμπλεϊ αποτέλεσε παράσταση για έναν ρόλο. Η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στον ρυθμό των «μπλαουγκράνα» (αν και ισοφάρισε προσωρινά με τον Ρούνεϊ) και οι Λιονέλ Μέσι, Νταβίντ Βίγια και Πέδρο σκόραραν από μία φορά, με τους τρεις μέσους της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, Ινιέστα και Μπουσκέτς, να μετρούν μάλιστα από μία ασίστ!

Με το γκολ του ο Λιονέλ Μέσι «ισοφάρισε» τα 12 γκολ του Ρουντ φαν Νίστελρόϊ σε μία σεζόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. 

Η ιστορία έγραψε… Μπαρτσελόνα. Αλλά δεν ήταν το μοναδικό κυρίαρχο στοιχείο στον εν λόγω τελικό. Αποτέλεσε το 3ο σερί τρόπαιο Champions League για την ανίκητη Μπάρτσα του Πεπ. Την επόμενη σεζόν δεν τα έκανε... τέσσερα και έτσι ο Καταλανός κόουτς αποχώρησε από τους "μπλαουγκράνα", κλείνοντας έναν πάρα πολύ πετυχημένο κύκλο στην ομάδα της καρδιάς του.

Από την άλλη, αποτέλεσε και τον τελευταίο τελικό του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο Champions League. Σήκωσε το βαρύτιμο Κύπελλο το 1999 και το 2008 με τη Γιουνάιτεντ. Έκτοτε είδε τρεις σερί φορές την Μπαρτσελόνα να κάνει... παιχνίδι, χωρίς να έχει απάντηση ακόμα και η ίδια η ομάδα του. Τουλάχιστον στο τέλος του αγώνα στο Wembley, Γκουαρδιόλα και Σερ Άλεξ πρόσφεραν μία ωραία εικόνα fair-play. 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0