Μια Φώτο μια Ιστορία

«Η ντροπή του Χιχόν»: Ο… στημένος αγώνας στο Μουντιάλ του 1982 που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή!

«Η ντροπή του Χιχόν»: Ο… στημένος αγώνας στο Μουντιάλ του 1982 που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή!

25 Ιουνίου 1982: Αλγερινοί φίλαθλοι επιδεικνύουν χαρακτηριστικά χαρτονομίσματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το παιχνίδι του Μουντιάλ ανάμεσα σε Δυτική Γερμανία και Αυστρία, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως «η ντροπή του Χιχόν». Ένας αγώνας που ανάγκασε τη FIFA να πραγματοποιήσει αλλαγές στο «φορμάτ» της διοργάνωσης, ώστε τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων να διεξάγονται την ίδια ώρα.

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Μια αναμέτρηση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου που έμεινε στην ιστορία για τους λάθους λόγους. Δυτική Γερμανία και Αυστρία τέθηκαν αντιμέτωπες για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων στη διοργάνωση της Ισπανίας, με την έκβαση του αγώνα να αναγκάζει τη FIFA να πάρει μέτρα ώστε να αποφύγει ανάλογες καταστάσεις.

Το χρονικό πριν τον αγώνα «παρωδία»

Η κλήρωση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου τοποθέτησε στο Β’ γκρουπ τη Δυτική Γερμανία, την Αυστρία, τη Χιλή και την Αλγερία. Η «μάνσαφτ» φάνταζε το απόλυτο φαβορί ανάμεσα στις υπόλοιπες για την πρόκριση στην επόμενη φάση, όμως πολύ γρήγορα θα βίωνε ένα «σοκ».

Η προσπάθεια των Γερμανών στο Μουντιάλ του 1982 ξεκίνησε κόντρα στην κατώτερης  δυναμικής ομάδα της Αλγερίας. Χαρακτηριστικό μάλιστα ήταν το σχόλιο του Πολ Μπράιτνερ πριν το παιχνίδι, «Θα αφιερώσουμε το 7ο γκολ στις συζύγους μας και το όγδοο στα σκυλιά μας». Ωστόσο, η Δυτική Γερμανία πλήρωσε αυτή την υπεροψία, καθώς οι αξιόμαχοι Αλγερινοί κατόρθωσαν να σημειώσουν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε τελική φάση της διοργάνωσης, επικρατώντας τελικά με σκορ 2-1.

Στο δεύτερο ματς του ομίλου, βέβαια, η παρέα του Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε έβγαλε αντίδραση και με χατ-τρικ του «θρύλου» της Μπάγερν Μονάχου ξεμπέρδεψε εύκολα το εμπόδιο της Χιλής με 4-1. Η Αυστρία από την άλλη είχε πετύχει το 2/2 στο ξεκίνημα, χωρίς μάλιστα να δεχθεί γκολ, αφού κέρδισε με 1-0 τους Λατινοαμερικάνους και με 2-0 τους Αλγερινούς.

Έτσι, η πρόκριση στην επόμενη φάση ήταν ακόμα ανοικτή, με την Αυστρία να έχει 4 βαθμούς, τις Δ. Γερμανία και Αλγερία 2, ενώ η Χιλή ήταν τελευταία δίχως πόντο. Σημαντική σημείωση ότι τότε η νίκη χάριζε δύο βαθμούς και η ισοπαλία έναν. Την τελευταία αγωνιστική μάλιστα, η Αλγερία «ντούμπλαρε» τις νίκες της, με το 3-2 απέναντι στη Χιλή να την ανεβάζει στους 4 βαθμούς και με το «ένα πόδι» να είναι στον επόμενο γύρο.

«Η ντροπή του Χιχόν»

Μια ημέρα μετά το ματς ανάμεσα σε Αλγερία και Χιλή, είχε οριστεί αυτό της Δυτικής Γερμανίας με την Αυστρία. Οι Γερμανοί χρειάζονταν οπωσδήποτε νίκη για συνεχίσουν εκείνοι στη φάση των «12», όμως αν αυτό συνέβαινε με διαφορά ενός ή δύο τερμάτων τότε θα προχωρούσαν «χέρι-χέρι» με τους Αυστριακούς. Βολικό, θα έλεγε κανείς…

Στις 25 Ιουνίου 1982 αυτό που κάποιοι περίμεναν να είναι ένας «τελικός πρόκρισης», εξελίχθηκε σε ένα αγώνα ντροπής. Μόλις στο 11’ ο Χρούμπες έδωσε το προβάδισμα στη Δυτική Γερμανία και… αυτό ήταν. Το παιχνίδι ήταν λες και τελείωσε σε εκείνο το σημείο. Στα επόμενα περίπου 80 λεπτά που ακολούθησαν, οι δύο ομάδες συμπεριφέρονταν… αλλόκοτα. Χωρίς να έχουν σκοπό να εκδηλώσουν κάποια επίθεση, οι ποδοσφαιριστές αντάλλαζαν πάσες στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να τους εμποδίζει κάποιος αντίπαλος, ενώ τα σουτ που πραγματοποίησαν -για τα μάτια του κόσμου- ήταν εντελώς άστοχα. Άπαντες γνώριζαν ότι αυτό το αποτέλεσμα έδινε πρόκριση.

Δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβουν όσοι παρακολουθούσαν το παιχνίδι τι συνέβαινε. Στις κερκίδες επικρατούσε αναβρασμός με την εικόνα του αγώνα και φυσικά γινόταν λόγος για «στημένο ματς». Η μεγαλύτερη αντίδραση ωστόσο ήταν από την πλευρά των Αλγερινών, οι οποίοι έβλεπαν την χώρα τους να αδικείται κατάφορα!

Μετά το τέλος του αγώνα οι αποδοκιμασίες δεν σταματούσαν λεπτό ακόμη και από οπαδούς των δύο χωρών, ενώ όσοι Αφρικανοί είχαν βρεθεί στο γήπεδο κουνούσαν στους ποδοσφαιριστές επιδεικτικά χαρτονομίσματα.

Ο όμιλος είχε ολοκληρωθεί με τριπλή ισοβαθμία ανάμεσα σε Δυτική Γερμανία, Αυστρία και Αλγερία, όμως οι δύο πρώτες πήραν την πρόκριση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων.

Φυσικά, τα παράπονα δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά συνεχίστηκαν και εκτός αγωνιστικού χώρου, με την Αλγερία να ζητά από τη FIFA να ερευνήσει το παιχνίδι, ώστε να αποδειχθεί αν ήταν στημένο. Τελικά, η παγκόσμια ομοσπονδία δεν κατόρθωσε να ρίξει φως στην υπόθεση και έτσι οι Αλγερινοί δεν δικαιώθηκαν ποτέ. Τουλάχιστον όμως, το ματς αυτό αποτέλεσε την αιτία οι αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων να διεξάγονται την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια της FIFA, να προστατεύσει το «προϊόν» της.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0