Box to Box

Και διηγώντας τα να κλαις: Ζάετς, Ντέταρι, Εστερχάζι, Ριβάλντο, Σισέ, Τζιοβάνι: όταν οι ελληνικές ομάδες μπορούσαν να φέρουν σταρ!

Και διηγώντας τα να κλαις: Ζάετς, Ντέταρι, Εστερχάζι, Ριβάλντο, Σισέ, Τζιοβάνι: όταν οι ελληνικές ομάδες μπορούσαν να φέρουν σταρ!

Πολλές φορές με ρωτάνε για θέματα που ανεβαίνουν με παίκτες που παραλίγο να έρθουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, αν ισχύει πως έφτασαν τόσο κοντά. Σαφέστατα πάντα υπάρχει και το ζήτημα της υπερβολής σε κάποιες περιπτώσεις  ωστόσο τα περισσότερα από τα ονόματα που διαβάζετε σε αυτά τα ρετρό θέματα όχι μόνο πλησίασαν αλλά ήταν μόλις μια ανάσα μακριά!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ο Γκουαρντιόλα που πλησίασε πολύ κοντά στο να υπογράψει (ως ποδοσφαιριστής ακόμα τότε) στον Ολυμπιακό όπως και αργότερα ο άνθρωπος που ήταν το απόλυτο υπόδειγμα της θέσης του αμυντικού χαφ, ο Κλοντ Μακελελέ, όπως και η περίπτωση στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κοντά στο να κλείσουν τον Ισπανό Μοριέντες! Αυτά για την εποχή που ο Σωκράτης Κόκκαλης, όχι μόνο πλησίαζε πραγματικά σε τέτοια ονόματα αλλά ταυτόχρονα έφερε κι άλλα, από τον Ριβάλντο και τον Τζιοβάνι, τον Καρεμπέ και τον Ζάχοβιτς. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφερε επίσης μεγάλα ονόματα και πλησίασε πολύ επί των ημερών του ο Ολυμπιακός να φέρει πραγματικά έναν εξαιρετικό παίκτη στο κλείσιμο της καριέρας του, τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, που το 2014 προτιμούσε τελικά να πάει στην Αυστραλία

Ο Παναθηναϊκός ειδικά την περίοδο που ξεκίνησε η πολυμετοχικότητα, έφερε ποδοσφαιριστές όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα αλλά πλησίασε και σε πολλά αλλά τεράστια ονόματα, τον Αϊμάρ, τον Γκαλάς και τον Φαλκάο (πολύ πριν το όνομα του απογειωθεί βέβαια).

Αυτό που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακά ορισμένα τέτοια θέματα είναι πως ποδοσφαιριστές που εξελίχθηκαν σε σούπερσταρ παραλίγο να έρθουν και σε ομάδες που δεν είναι της πρώτης ταχύτητας! Ο Μπερμπάτοφ στον Πανσερραϊκό, ο Σαούλ στα Γιάννενα, ο Ντι Μαρία στον Αστέρα Τρίπολης και φυσικά η περίφημη ιστορία με τον Σαλάχ που ήθελε να αποκτήσει ο Πανιώνιος, δημοσιεύθηκαν σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα και σε όλες της περιπτώσεις πάντα έχουμε και τις επιβεβαιώσεις από τους ανθρώπους που χειρίστηκαν τις συζητήσεις. Εκείνο που δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε είναι  το πως θα εξελισσόταν η καριέρα όλων αυτών για τους οποίους συζητάμε σε περίπτωση που είχαν υπογράψει σε έναν ελληνικό σύλλογο!

Μπορεί κάποιοι πραγματικά να είχαν αρχίσει να ανεβάζουν το όνομα και τις μετοχές τους όπως έγινε με κάποιους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από ελληνικούς συλλόγους (ο Γιαγιά Τουρέ είναι πάντα το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό σε ανάλογες συζητήσεις) και έφυγαν μετά με τη μεταγραφή στο εξωτερικό αλλά σε κάποιες άλλες μεμονωμένες ιστορίες ίσως το πέρασμα τους από τη χώρα μας να αποτελούσε και την ταφόπλακα στην καριέρα τους!

Ξαφνιάζει βέβαια, κυρίως νεότερους αναγνώστες όταν ακούνε κάποια ονόματα που επέλεξαν τελικά την Ελλάδα ή που δεν ήρθαν την τελευταία στιγμή αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως ήταν άλλες εποχές κυρίως τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας! Οι ελληνικές ομάδες μετείχαν  στο Champions League, ο Ολυμπιακός (Τζιοβάνι, Ζάχοβιτς, Καρεμπέ, Ζε Ελίας, πιο μετά Ριβάλντο) και ο Παναθηναϊκός (Πάουλο Σόουζα, Βλάχοβιτς, Κονσεϊσάο, Μπίσκαν) έφερναν πολύ μεγάλα ονόματα, άσχετο πόσοι από αυτούς πραγματικά προσφέρανε!

Στο ίδιο μοτίβο εκείνη την εποχή κινήθηκε και η ΑΕΚ! Που πήγε απευθείας στην Μπαρτσελόνα πληρώσει και απέκτησε τον Ντράγκαν Τσίριτς, τεράστιο ταλέντο εκείνη την εποχή που είχε αποκτηθεί από την Παρτιζάν, τον Πέτριτς και τον Νάβας ενώ είχε πάρει δανεικό από την Άρσεναλ τον περιβόητο Κριστοφερ Ρε ο οποίος μια σεζόν πριν με μερικά δικά του κρίσιμα και εντυπωσιακά γκολ είχε βοηθήσει τους «κανονιέρηδες» να πάρουν το πρώτο Νταμπλ στην εποχή του Βενγκέρ!

Αλλά και ο ΠΑΟΚ έκανε εκείνη την εποχή εντυπωσιακές κινήσεις, ίσως η μεγαλύτερη να ήταν η απόκτηση ενός σπουδαίου Αργεντινού του Καμπς που ωστόσο δεν βοήθησε όσο περιμένει ο κόσμος για εκείνη την εποχή! Κάποια χρόνια αργότερα ο Άρης έφερε τον περίφημο Αμορόζο το 2008 που είχε κάνει φοβερές εμφανίσεις με τη Ντόρτμουντ!

Γενικότερα υπήρχαν χρήματα που είχαν προέλθει από την κόντρα των τηλεοπτικών παροχών εκείνης της εποχής, με δύο πλατφόρμες να μάχονται και τελικά να επικρατεί η σημερινή NOVA του τότε βραχύβιου Alpha Digital που ωστόσο εκτόξευσε τις τιμές!

Πολλές φορές λοιπόν όταν κάποιος διαβάζει για τέτοια ονόματα να ξέρει πως υπήρχαν εποχές που το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορούσε να ξοδέψει! Αν το έκανε καλά η όχι, αν το έκανε έξυπνα ή  αν το έκανε φορτώνοντας χρέος το έχει αποδείξει η ίδια η ιστορία!

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως για πολύ μεγάλο διάστημα περίπου 15 ετών από τα τέλη της δεκαετίας του 90 που άρχισε να μπαίνει χρήμα πρώτα με τις συμφωνίες τις τηλεοπτικές για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα χρήματα της ΕΡΤ του 1991 – 92 και στην συνέχεια του Mega την διετία 1992 1994 με τα επικά συμβόλαια για την εποχή του 1 δισεκατομμυρίου δρχ έφεραν την πρώτη φουρνιά μεγάλων μεταγραφών, ενώ μετά η έκρηξη του Champions League μαζί με τα καινούργια τηλεοπτικά συμβόλαια που προσφέρει πλέον η Nova για να εξασφαλίσει τις ομάδες, γιγάντωσε και τον ανταγωνισμό για ένα διάστημα αφού είχαμε πολύ ωραία πρωταθλήματα με ενδιαφέρον που κρίθηκαν στο νήμα και φυσικά βοήθησε από… καραμπόλα και η κατάκτηση του EURO  το 2004.

Η έλευση των πολυμετοχικών στην καθημερινότητα του ΠΑΟ άλλαξε για λίγο τα πράγματα ωστόσο έμελλε να είναι και η καταστροφή του στην εξέλιξη! Πάντως για τρία χρόνια εκτόξευσε την μεταγραφολογία και δόθηκαν παρά πολλά χρήματα! Τα τελευταία χρόνια μπορεί να ήρθε μία περισσότερη ισορροπία αλλά ο Ολυμπιακός παραμένει σε θέση να μιλάει με ονόματα βασισμένος και στην εξαιρετική ικανότητα να δίνει υπεραξία σε παίκτες αλλά και προπονητές.

Όταν ακούτε λοιπόν για κάποια ονόματα στο παρελθόν μη σας φαίνεται περίεργο, γιατί πραγματικά υπήρχε ένα πολύ μεγάλο διάστημα στο οποίο οι ελληνικές ομάδες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τέτοιες μετακινήσεις ποδοσφαιριστών. Και φυσικά όσο πάμε πιο πίσω στη δεκαετία του 80, τότε που ήταν πιο δύσκολο και για να μετακινηθεί κάποιος σταρ στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα λόγω περιορισμών πριν το νόμο Μποσμάν, οι ελληνικές ομάδες είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν χρήματα και να αρπάξουν μέσα από τα χέρια και ξένων ορισμένους top παίκτες! Η περίπτωση του Βέλιμιρ Ζάετς του αρχηγού της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας που τον πρόλαβε ο Παναθηναϊκός το 1984 πριν υπογράψει στην Τότεναμ ή στην Κολωνία, ο Ούγγρος Μάρτον Εστερχάζι τον οποίο η ΑΕΚ πήρε πραγματικά μέσα από τα χέρια της Μπαρτσελόνα το 1985 και ο περίφημος Λάγιος Ντέταρι  μια πανάκριβη μεταγραφή για την εποχή, για τον Ολυμπιακό του 1988 τις ημέρες που ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε ταράξει τα νερά σε ολόκληρη την χώρα (σε κάθε επίπεδο), είναι μόνο μερικές περιπτώσεις για το πόσο διαφορετικές ήταν οι εποχές!

Από την άλλη βλέπεις το τι συμβαίνει σήμερα και σου έρχεται χωρίς δεύτερη σκέψη η φράση «και διηγώντας τα να κλαις!».

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0