Μια Φώτο μια Ιστορία

ΑΕΚ: Η «κλοπή» του Εστερχάζι από την Μπαρτσελόνα και η ονειρική τριπλέτα με Μαύρο και Σάντμπεργκ (video)

ΑΕΚ: Η «κλοπή» του Εστερχάζι από την Μπαρτσελόνα και η ονειρική τριπλέτα με Μαύρο και Σάντμπεργκ (video)

12 Δεκεμβρίου 1984: Ο Μάρτον Εστερχάζι δίνει τα χέρια με τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο και η ΑΕΚ ολοκληρώνει μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της ιστορίας, κλέβοντάς τον από την Μπαρτσελόνα και συνθέτοντας μία απίστευτη επιθετική τριάδα.

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει υποδεχθεί κορυφαίους ποδοσφαιριστές στο πέρασμα των χρόνων. Αθλητές με απίστευτο βιογραφικό, εμπειρία και μεγάλες στιγμές στον χώρο του αθλήματος. Τον χειμώνα του 1984, η ΑΕΚ έκανε το δικό της «μπαμ» και τάραξε για τα καλά τα ευρωπαϊκά νερά της αγοράς. Ο λόγος ακούει στο όνομα του Μάρτον Εστερχάζι, ο οποίος στην τρυφερή ηλικία των 30 ετών, έβαλε την υπογραφή στο συμβόλαιο της Ένωσης.

Μία μεταγραφή που έφερε πανικό στις τάξεις του ελληνικού συλλόγου και δημιούργησε μία ονειρική τριάδα με τους Θωμά Μαύρο και Χόκαν Σάντμπεργκ. Η παραπάνω φωτογραφία τους δείχνει και τους τρεις, ντυμένους στα χρώματα της ΑΕΚ, με τους φιλάθλους της ομάδας να αναπολούν εκείνες τις εποχές.

Δεν τον ήθελε από την αρχή η ΑΕΚ…

Πίσω από τη μεταγραφή του Εστερχάζι, κρύβεται μία μοναδική ιστορία. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η ΑΕΚ τη σεζόν 1984/85 είχε ξεκινήσει μέτρια τη σεζόν. Ο Βέντσελ Χάλαμα δεν κατάφερε να επαληθεύσει τις προσδοκίες ενώ ο Φράντισεκ Σταμπάχερ, ήταν μεγάλος σε ηλικία για να επενδύσει πάνω του. Γενικά το πρώτο εξάμηνο κινήθηκε σε περίεργο κλίμα και ο πρόεδρος της ομάδας, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος ήθελε να κάνει το «μπαμ» τον Γενάρη.

Η πρώτη κίνηση ήταν να φέρει στον Αντώνη Γεωργιάδη στην τεχνική ηγεσία. Ο Έλληνας προπονητής ζητάει ποδοσφαιριστή από το «πάνω ράφι» και αυτοπρόσωπος, ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης πάει Ουγγαρία για να παρακολουθήσει τον Αντράς Τόροτσικ της Ουίπεστ Ντόζα. Γνωστός και από το Κύπελλο Πρωταθλητριών αλλά και την ποιότητα που έβγαζε στον αγωνιστικό χώρο. Στο παιχνίδι κόντρα στην Χόνβεντ, οι άνθρωποι της ΑΕΚ έμειναν άναυδοι.

Άλλα για διαφορετικό ποδοσφαιριστή. Την παράσταση έκλεψε ο Μάρτον Εστερχάζι. Δεν είναι μόνο ότι σκόραρε στο ματς αλλά ήταν και ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος εκείνη την στιγμή. Ταυτόχρονα είχε 25 διεθνείς συμμετοχές με την Εθνική Ουγγαρίας και είχε ήδη γράψει ιστορία μαζί της. Ωστόσο, το γεγονός πως δεν είχε κλείσει τα 30 του χρόνια, δεν του επέτρεπε να πάρει μεταγραφή στην Δύση. Όμως αυτό δεν ήταν ο μόνο που έπρεπε να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ.

esterhaxy.jpg

Τον «έκλεψε» μέσα από τα χέρια της Μπαρτσελόνα

Ο Ζαφειρόπουλος δεν έπρεπε απλώς να ελιχθεί στους κανονισμούς της χώρας αλλά και να πείσει τον ποδοσφαιριστή να απαρνηθεί την… Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» είχαν εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον τους αλλά η ΑΕΚ κινήθηκε μεθοδικά και πρόλαβαν να κλέψουν την υπογραφή του. Με λεπτές κινήσεις, προσπέρασαν τον νόμο της χώρας, κινήθηκαν «μυστικά» από τον ισπανικό σύλλογος και μέσα σε λίγα 24ώρα, έκαναν γνωστό πως ο διεθνής άσος θα πατήσει Ελλάδα.

«Βροχή, χαλάζι, Μάρτον Εστερχάζι...» ηχούσε σε όλη την Αθήνα. Ο Ούγγρος επιθετικός φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα» και ανανέωσε την επιθετική γραμμή με την βοήθεια των Μαύρο και Σάντμπεργκ. Συνολικά πέτυχε 16 γκολ σε συνολικά 54 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Ταυτόχρονα, το 1986, πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου και βρήκε και δίχτυα. Για την ιστορία, ο Τόροτσικ που ήταν αρχικά να αποκτηθεί, πήγε στην Μονπελιέ και εν τέλει απογοήτευσε.

930158-e1587458665514.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0