Retro Stories

Το «μπαμ» του Ολυμπιακού με τον Μοριέντες που δεν έγινε ποτέ: Ο Άκης Ζήκος μιλάει στο BN Sports για τον πρώην συμπαίκτη του (video)

Το «μπαμ» του Ολυμπιακού με τον Μοριέντες που δεν έγινε ποτέ: Ο Άκης Ζήκος μιλάει στο BN Sports για τον πρώην συμπαίκτη του (video)

Από τις κλασσικές «βόμβες» που προσπάθησε να ενεργοποιήσει ο Σωκράτης Κόκκαλης στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 2009, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν μία ανάσα από την απόκτηση του Φερνάντο Μοριέντες και ο Άκης Ζήκος μοιράζεται αποκλειστικά στο BN Sports, όσα θα μπορούσε να προσφέρει ο Ισπανός φορ, αν είχε υπογράψει στον ελληνικό σύλλογο.

Επί εποχή Σωκράτη Κόκκαλη, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μεγάλες μεταγραφές. Έφερε ποδοσφαιριστές που δύσκολα θα δούμε ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα, όμως υπάρχουν και εκείνοι που προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να τους ντύσει στα «ερυθρόλευκα». Ο Κλοντ Μακελελέ ήταν ένα βροντερό παράδειγμα αλλά όχι και το μοναδικό.

Το καλοκαίρι του 2009, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να φέρει στην Ελλάδα τον Φερνάντο Μοριέντες, ο οποίος έμενε ελεύθερος από τη Βαλένθια. Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να έφτασαν κοντά όμως ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, προτίμησε να… χαλάσει την συγκεκριμένη «βόμβα» και να αφήσει το μεταγραφικό story, στο συρτάρι της ιστορίας. Το βαρύ βιογραφικό του Ισπανού φορ, ο «έρωτας» με τα ελληνικά δίχτυα και οι λόγοι που… χάλασε η μεταγραφή.

Από τα κορυφαία φορ του 21ου αιώνα…

Ο Φερνάντο Μοριέντες θεωρείται (και όχι άδικα), από τα κορυφαία 9άρια στον αιώνα που διανύουμε. Ένας πραγματικός γκολτζής που ήξερε πως να στέλνει την μπάλα στο πλεκτό. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία και βγήκε από τα σπλάχνα της Αλμπαθέτε. Ίσως είναι και η κορυφαία περίπτωση που έβγαλε από τις ακαδημίες της η ισπανική ομάδα. Το καλοκαίρι του 1995, η Σαραγόσα τον ξεχωρίζει και με ελεύθερη μεταγραφή, του δίνει την ευκαιρία σε ηλικία 19 ετών, να αγωνιστεί στα μεγάλα σαλόνια.

Δύο χρόνια παρουσίας ήταν αρκετά, για να κάνει τη Ρεάλ Μαδρίτης να προχωρήσει στην απόκτησή του. Με 31 γκολ σε 77 συμμετοχές, ο Ισπανός φορ παίρνει τη πρώτη του μεγάλη μεταγραφή στους «μερένχες» και μάλιστα, ως ελεύθερος από την Σαραγόσα. Για έξι χρόνια, εξελίσσεται στο βασικό επιθετικό όπλο της Ρεάλ Μαδρίτης και τινάζει τα αντίπαλα δίχτυα σε όλα τις διοργανώσεις.

Συνολικά, πετυχαίνει 100 γκολ σε αυτό το διάστημα και πανηγυρίζει τρία Champions League, δύο πρωταθλήματα Ισπανίας και ισάριθμα Διηπειρωτικά. Το όνομά του ακούγεται σε όλη την Ευρώπη αλλά ένας τραυματισμός, δεν του επιτρέπει να πιάσει υψηλή απόδοση τη σεζόν 2002/03. Έτσι, το καλοκαίρι του 2003, η Μονακό εκμεταλλεύεται την περίσταση και τον κάνει δικό της ως δανεικός για έναν χρόνο, ώστε να βρει τα… βήματά του.

Όχι απλώς τα βρήκε αλλά θύμισε τον παλιό, καλό Μοριέντες. Ο Ισπανός φορ κλείνει τη σεζόν με 22 γκολ σε 43 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις ενώ τερματίζει ως πρώτος σκόρερ στο Champions League με εννέα τέρματα. Παράλληλα, φτάνει με την Μονακό μέχρι τον μεγάλο τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργανώσεις, σκοράρει δις απέναντι στην… ομάδα του, την Ρεάλ Μαδρίτης και στο τέλος της χρονιάς, επιστρέφει στην Μαδρίτη για να συνεχίσει την καριέρα του.

Βέβαια, ο κύκλος του εκεί, είχε ολοκληρωθεί και έξι μήνες μετά την επιστροφή του, η Λίβερπουλ βγάζει από τα ταμεία της 10 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Η δεύτερη απόπειρα να φύγει από την Ισπανία δεν εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο και το καλοκαίρι του 2006, η Βαλένθια με πέντε εκατ. ευρώ, του δίνει την ευκαιρία να επαναπατριστεί. Μάτωσε 34 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε 100 συμμετοχές, όμως το καλοκαίρι του 2009, επειδή βάδιζε το 34ο έτος της ηλικίας του και έτσι τέθηκε εκτός πλάνων.

Το μεταγραφικό story με τον Ολυμπιακό…

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2009. Ο Φερνάντο Μοριέντες έμενε ελεύθερος από τη Βαλένθια και ήδη είχε αρκετές προτάσεις στα χέρια του. Μία από αυτές, ήταν και από τον Ολυμπιακό. Μπορεί αρχικά να φάνηκε πως ένα απλό φλερτ, όμως σύντομα φούντωσε σε υπόθεση που βρισκόταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις. Στις 25 Ιουλίου, ο ατζέντης του διεθνή φορ, Χίνες Καρβαχάλ, μίλησε στο γαλλικό «maxifoot.fr» και αποκάλυψε την περίπτωση του Ολυμπιακού.

«Όλα ήταν έτοιμα για να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό…» ήταν τα λόγια του ίδιου, τα οποία έβαλαν φωτιά στα μεταγραφικά του ελληνικού συλλόγου. Από το πουθενά, οι πρωταθλητές Ελλάδας ήταν έτοιμοι να φέρουν έναν φορ από το «πάνω ράφι», όμως η συνέχεια της συνέντευξης, αποκάλυψε και τον λόγο που δεν προχώρησε η μεταγραφή. Ο διεθνής άσος είχε μεγάλη αδυναμία στον Ντιντιέ Ντεσάμπ και ο Γάλλος τεχνικός είχε αναλάβει τις τύχες της Μαρσέιγ.

Μπορεί η μεταγραφή μπορεί να ήταν στην τελική ευθεία αλλά εν τέλει, το ενδιαφέρον του γαλλικού συλλόγου, έκανε τον Μοριέντες να μην σκέφτεται καθόλου την επιλογή της Ελλάδας. Μετά από χρόνια, ο ίδιος είχε παραδεχθεί το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού αλλά η πίστη του στον Ντεσάμπ, τον κέρδισε από το ελληνικό πρωτάθλημα. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» δεν ενεργοποίησαν ποτέ την ισπανική βόμβα.

MorientesBasic.jpg

Η αγάπη του με τα… ελληνικά δίχτυα!

Στην Ελλάδα ακούστηκε όσο κανείς στο μεταγραφικό σήριαλ με τον Ολυμπιακό αλλά πριν από αυτό, ο Ισπανός φορ είχε μία άκρως… ερωτική σχέση με τα αντίπαλα καρέ των ελληνικών ομάδων. Συγκεκριμένα, είχε αντιμετωπίσει τόσο τους ΟλυμπιακόΠαναθηναϊκό και ΑΕΚ, όσο και την Εθνική Ελλάδας στο EURO 2004. Σε όλες είχε σκοράρει και μάλιστα, απέναντι στους «ερυθρολεύκους», αρκετά συχνά.

Συγκεκριμένα, με την ομάδα του Πειραιά, στα πέντε ματς που είχε αγωνιστεί, είχε πετύχει συνολικά έξι γκολ (!) αλλά και μία ασίστ. Παράλληλα, ήταν αήττητος με κάθε ομάδα που αγωνίστηκε. Συνέχεια είχε η ΑΕΚ, στην οποία είχε παραβιάσει την εστία της δύο φορές σε συνολικά τρία ματς, στα οποία επίσης δεν ένιωσε το συναίσθημα της ήττας. Τέλος, σκόραρε και απέναντι στον Παναθηναϊκό, ως αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης ενώ είχε και μία ασίστ.

Όσο για την Εθνική Ελλάδας, μέτρησε μία ήττα στα προκριματικά του EURO 2004 και μία ισοπαλία στα τελικά της διοργάνωσης. Είχε πετύχει το μοναδικό γκολ στο 1-1 για την 2η αγωνιστική των ομίλων, όμως δεν ήταν αρκετό για να αφήσει τη χώρα μας εκτός από τον δρόμο προς την κορυφή της Ευρώπης.

Άκης Ζήκος: «Ήταν παράδειγμα για όλους στη Μονακό – Θα ανέβαζε επίπεδο τον Ολυμπιακό αν ερχόταν»

Ο Φερνάντο Μοριέντες, στον έναν χρόνο που έμεινε στη Μονακό, ήταν συμπαίκτης με τον Άκη Ζήκο. Μαζί με τον Έλληνα χαφ, έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό του Champions League και μοιράστηκαν σε αρκετά ματς τον αγωνιστικό χώρο στα χρώματα του γαλλικού συλλόγου. Ο παλαίμαχος άσος, αναφέρθηκε αποκλειστικά στο BN Sports και τόνισε πόσο θα βοηθούσε τον Ολυμπιακό η συγκεκριμένη μεταγραφή, τι γνώριζε αλλά και το ποιος ήταν ο Μοριέντες.

Αναλυτικά είπε:

  • Γνωρίζατε κάτι για την υπόθεση;

«Όχι δεν είχα ακούσει κάτι εγώ αλλά ίσως να ευθύνεται το γεγονός πως είχα σταματήσει το ποδόσφαιρο νωρίτερα και εκείνη την περίοδο δεν ασχολούμουν με το τι γινόταν στον χώρο»

  • Σας είχε μιλήσει για το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Ήταν μία τρελή σεζόν τότε με τη Μονακό. Είχαμε δύο και τρία παιχνίδια την εβδομάδα, οπότε δεν μπορούσαμε να πούμε και πολλά εξωαγωνιστικά. Όλη η σεζόν ήταν γεμάτη παιχνίδια οπότε δεν είχαμε βρει τον χρόνο να μιλήσουμε και να πούμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο»

  • Σαν άνθρωπος πως ήταν;

«Ήταν ένα παράδειγμα για όλους μας. Ήταν ένας από τους λόγους που κάναμε αυτή την τρομερή πορεία εκείνη τη σεζόν. Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος στο γήπεδο. Ήταν ευγενικός, ταπεινός και πάντα να μας εμψυχώνει. Και όλα αυτά, παρότι είχε κατακτήσει τα πάντα με τη Ρεάλ πιο πριν. Ήταν ένας πραγματικός επαγγελματίας»

2004-cdl-final.jpg

  • Τι θαυμάζατε περισσότερο στο αγωνιστικό κομμάτι πάνω του;

«Η απλότητα και το συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Ήταν πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής και έψαχνε πάντα να παίζει στρωτό ποδόσφαιρο. Επίσης, είχε απίστευτη εκτελεστική ικανότητα και κάθε επαφή του, μπορούσε να μετατραπεί σε γκολ. Ήταν τρομερό πραγματικά. Και στις κεφαλιές ήταν εξίσου άλλου επιπέδου. Μπορούσε να πάρει κεφαλιά από πολύ ψηλότερους του και με ακρίβεια για να σκοράρει»

  • Σε τι θα βοηθούσε τον Ολυμπιακό αν εν τέλει, ολοκληρωνόταν η μεταγραφή;

«Θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό στον Ολυμπιακό. Γενικά ο Μοριέντες κόλλησε στο ισπανικό και στο γαλλικό ποδόσφαιρο όμως δεν τα κατάφερε στο αγγλικό. Έχει να κάνει και το πρωτάθλημα που θα αγωνιστεί. Στην Ελλάδα είναι πιο σκληρός και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να διασπάσει τις κλειστές άμυνες γιατί ήταν ένας ποδοσφαιριστής που του άρεσε να γίνονται δομημένες επιθέσεις. Ωστόσο, η εμπειρία και μόνο αλλά και η εκτελεστική ικανότητα, θα ανέβαζε επίπεδο τον Ολυμπιακό»

  • Μπορεί ένας ποδοσφαιριστής που είναι στο επίπεδο του Μοριέντες, να έρθει στην Ελλάδα τώρα;
«Πολύ δύσκολο να έρθει. Ο Μοριέντες είχε μεγάλη εμπειρία και ήταν δεινός φορ. Και σαν χαρακτήρας ήταν εντυπωσιακός αλλά και αγωνιστικά, ήξερε πως να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Σήμερα, δύσκολα θα μπορούσε κάποια ελληνική ομάδα να φέρει αντίστοιχης ποιότητα ποδοσφαιριστή και με την εμπειρία που κουβαλούσε ο Μοριέντες»

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0