Retro Stories

Πάμπλο Αϊμάρ: Το είδωλο του Λιονέλ Μέσι που συμφώνησε αλλά δεν υπέγραψε ποτέ στον Παναθηναϊκό (video)

Πάμπλο Αϊμάρ: Το είδωλο του Λιονέλ Μέσι που συμφώνησε αλλά δεν υπέγραψε ποτέ στον Παναθηναϊκό (video)

Καλοκαίρι του 2008. Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα «μπαμ» της σύγχρονης ιστορίας, καθώς έχει πείσει τον Πάμπλο Αϊμάρ να έρθει στην Ελλάδα και να ταράξει τα μεταγραφικά νερά της Ευρώπης.

Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, το ελληνικό ποδόσφαιρο βρισκόταν σε άλλα επίπεδα. Κάθε μεταγραφική περίοδο, αποτελούσε και μονοπώλιο του ενδιαφέροντος για το ποιος αστέρας θα ερχόταν στα μέρη μας. Μία ο Ολυμπιακός, μία ο Παναθηναϊκός, μία η ΑΕΚ. Ακόμα και ο Αστέρας Τρίπολης ήταν έτοιμος να ρίξει «βόμβα» με την απόκτηση του Άνχελ Ντι Μαρία.

Όπως είχαμε τονίσει και στις περιπτώσεις του Ολυμπιακού, άλλες μεγάλες μεταγραφικές κινήσεις έπιαναν τόπο και άλλες έμεναν για πάντα στο συρτάρι. Το καλοκαίρι του 2008, ο Παναθηναϊκός δεν θα έφερνε απλά ένα όνομα αλλά θα δαπανούσε και ένα τεράστιο ποσό για να το καταφέρει. Ο Πάμπλο Αϊμάραποχαιρετούσε την Σαραγόσα που είχε μόλις υποβιβαστεί και έψαχνε την επόμενη μεγάλη πρόκλησή του.

Αυτή, θα μπορούσε, να είναι στον Παναθηναϊκό

aimar_prasini.jpg

Το είδωλο του… Μέσι, τα ρεκόρ και ένας παίκτης που ο Μαραντόνα θα πλήρωνε για να δει!

Ο Πάμπλο Αϊμάρ δεν ήταν ένας απλώς ποδοσφαιριστής. Ήταν ο προτεστάντης μίας άλλης εποχής. Πιο ρομαντικής για το ποδόσφαιρο. Στη Ρίβερ Πλέιτ έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής. Από το 1997 που έγινε επαγγελματίας, αποτέλεσε το βασικό γρανάζι στην μεσοεπιθετική γραμμή του συλλόγου. Τρομερός με τη μπάλα στα πόδια, με απίστευτες εκτελέσεις και μία ταπεινότητα, που ολοκλήρωνε το πακέτο της επιτυχίας.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο σύλλογος της Αργεντινής είδε τις προτάσεις να φτάνουν με το τσουβάλι από την Ευρώπη. Ποσά τρελά για την εποχή, τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί οποιοσδήποτε σύλλογος. Τελικά, η Βαλένθια, πείθει με τα 24 εκατ. ευρώ (!) τη Ρίβερ Πλέιτ και ο Αργεντινός, ως μεταγραφή-ρεκόρ για τις «νυχτερίδες», ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο της Ευρώπης για την καριέρα του.

messai.jpg

Από τον Γενάρη του 2001 μέχρι το καλοκαίρι του 2006, ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός μοίρασε στην Ευρώπη σπάνιες ομορφιές ωραίου ποδοσφαίρου. Μέλος της «χρυσής φουρνιάς» της Βαλένθια, με την οποία έφτασε μέχρι και τον μεγάλο τελικό του Champions League. Η ποιότητά του ήταν αμείλικτη. Σε τέτοιο βαθμό που έκανε τον Ντιέγκο Μαραντόνα να παραδέχεται πως θα… πλήρωνε για τον δει να παίζει. Το είχε πει όσο ήταν στην Ρίβερ, το ξαναείπε όσο ήταν στην Βαλένθια.

Τα ρεκόρ δεν σταμάτησαν στις «νυχτερίδες». Το 2006, η Σαραγόσα σε μία προσπάθεια απόγνωσης να βρεθεί στα υψηλά πατώματα της χώρας, βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 11 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο στην ιστορία της. Ο Αϊμάρ ξεχώριζε σαν τη «μύγα μέσα στο γάλα». Η Σαραγόσα μπορεί να υποβιβάστηκε δύο χρόνια μετά, αλλά ο Αργεντινός είχε καταφέρει να διασωθεί από το ναυάγιο. Για αυτό και μόλις έπεσε ο ισπανικός σύλλογος, εκείνος παρέμεινε στην κορυφή των προτιμήσεων.

ff8cf5d68d900770983c60e8ad8b852b_755462.jpg

Η μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού και το «ναυάγιο»!

Είναι από τις λίγες φορές που ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής βγαίνει σε τιμή… ευκαιρίας επειδή έπεσε η ομάδα του. Η ευκαιρία πάντα με εισαγωγικά όμως, γιατί η Σαραγόσα δεν θα τον άφηνε να φύγει έτσι απλά. Μπορεί να μην μπορούσε να πάρει πίσω τα 11 εκατ. ευρώ αλλά τον έδινε μόνο με οκτώ εκατ. ευρώ. Κάπου εκεί, εμφανίζεται ο Παναθηναϊκός. Οι Πράσινοι, σε μία περίοδο που δημιουργούσαν το αποτέλεσμα που είδαμε το 2009/10, είχαν τοποθετήσει ψηλά στη λίστα τους, τόσο τον Αϊμάρ, όσο και τον Μίλιτο. Αμφότεροι ήταν στη Σαραγόσα.

Για τον πρώτο, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός πήγε ένα βήμα παρακάτω τις διαπραγματεύσεις. Ο ελληνικός σύλλογος ήταν διατεθειμένος να βγάλει από τα ταμεία του το ποσό των επτά εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Ένα ποσό μακριά από τα ελληνικά δεδομένα αλλά και μία «βόμβα» που θα ταρακουνούσε την Ευρώπη. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός είχε πάνω από 200 παρουσίες στη La Liga και είχε αρκετές παραστάσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Παράλληλα με τον Παναθηναϊκό, η Μπενφίκα είχε μπει στη μάχη του διεθνή άσου. Μάλιστα, ο Ρούι Κόστα, που ήταν τότε σε πόστο στους «αετούς», είχε παραδεχθεί πως οι Πράσινοι έχουν το απόλυτο προβάδισμα για την απόκτησή του. Το ίδιο σκηνικό, επικρατούσε και στα εσωτερικά της Σαραγόσα, η οποία ήταν απόλυτα θετική στο να υπογράψει ο Αργεντινός αστέρας στον Παναθηναϊκό.

«Είχαμε κλείσει τον Αιμάρ πράγματι. Τα είχαμε βρει με τη Σαραγόσα σε ένα ποσό κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, αλλά τελικώς αποφασίσαμε να ακυρώσουμε την συμφωνία και να αποσύρουμε το ενδιαφέρον μας. Οι λόγοι ήταν τεχνικοί και προέκυψαν από το επιτελείο μας. Η εισήγηση ήταν ότι η συγκεκριμένη μεταγραφή έτσι όπως είναι το ρόστερ μας, θα εξυπηρετούσε περισσότερο για λόγους μάρκετινγκ και λιγότερο ουσιαστικά την ομάδα»

Με αυτή τη δήλωση, ο Νίκος Πατέρας έδειξε πως ο Παναθηναϊκός αποσύρεται οριστικά για τη μεταγραφή του Αργεντινού άσου. Ο δρόμος είχε πλέον ανοίξει για τη Μπενφίκα, η οποία με οκτώ εκατ. ευρώ, έκανε δικό της τον έμπειρο άσο.

Η άγνωστη ιστορία με τον Βίκτορ Φερνάντεθ…

Ένα δημοσίευμα της «Marca» στα τέλη Μαΐου του 2008, ήταν αυτό που άναψε τις… φωτιές για το φλερτ του Πάμπλο Αϊμάρ και του Παναθηναϊκού. Ήταν το πρώτο που είχε ανακαλύψει την συγκεκριμένη υπόθεση, όμως η λεπτομέρεια που έριξε στο τραπέζι, φάνηκε εν τέλη, καταλυτική. Με τον Ζοσέ Πεσέιρο να αποτελεί παρελθόν, ο Παναθηναϊκός είχε βγει στην αγορά για να βρει προπονητή που θα χτίσει την ομάδα από το μηδέν.

Το ισπανικό άρθρο, λοιπόν, ανέφερε πως ο Βίκτορ Φερνάντεθ ήταν ένας από τους υποψήφιους για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας. Ο Ισπανός προπονητής ήταν για 1,5 χρόνο στην Σαραγόσα και ήταν εκείνος που ζήτησε την απόκτηση του Πάμπλο Αϊμάρ στον ισπανικό σύλλογο. Οι Ισπανοί τόνισαν πως αν ο Φερνάντεθ κάτσει στον ελληνικό πάγκο, τότε ο Αργεντινός αστέρας, θα γίνει κάτοικος Αθήνας.

Εν τέλει, ο Χεν Τεν Κάτε επιλέχθηκε από το «τριφύλλι» για να αναλάβει τις τύχες της ομάδας και, ίσως, ήταν και εκείνος που «έκοψε» τον Αϊμάρ από το να αποκτηθεί. Δεν είναι κάτι που έχει αναφερθεί κάπου με μεγάλη σιγουριά αλλά το συγκεκριμένο δημοσίευμα, έριξε κάπου «φως» στην ξαφνική απόσυρση του Παναθηναϊκού από την συγκεκριμένη υπόθεση.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0