Retro Stories

Καλοκαίρι 1988: Ο Λάγιος Ντέταρι έρχεται στον Ολυμπιακό και… βουλιάζει το λιμάνι!

Καλοκαίρι 1988: Ο Λάγιος Ντέταρι έρχεται στον Ολυμπιακό και… βουλιάζει το λιμάνι!

Υπήρξε το πιο καυτό μεταγραφικό καλοκαίρι όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω της παρουσίας του Γιώργου Κοσκωτά στο τιμόνι του Ολυμπιακού πριν ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο που τον οδήγησε στην φυλακή και ταρακούνησε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της εποχής! Ο μεγαλοτραπεζίτης και εκδότης που είχε μπει σαν σίφουνας στη ζωή μας κάνει για τον Ολυμπιακό μια μεταγραφή που ήταν από τις πέντε πιο ακριβές τότε στον κόσμο φέρνοντας τον Ούγγρο Ντέταρι

Γράφει ο Πάνος Δημητρίου

Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1988. Τον Ολυμπιακό τον έχει αγοράσει από τον Σταύρο Νταϊφά το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο της εποχής, ο μεγαλοτραπεζίτης και μεγαλοεκδότης Γιώργος Κοσκωτάς. Ταυτόχρονα έχει προβεί σε ριζική ανανέωση του δυναμικού της ομάδας του Πειραιά με σκοπό να επιστρέψει στην κορυφή της Ελλάδας.

Όλο εκείνο το καλοκαίρι προσπαθεί να φέρει κάποιο πολύ μεγάλο όνομα στον ολυμπιακό κάνοντας προτάσεις στους Γερμανούς Ματέους και Κλίνσμαν καθώς και προσπαθώντας να πείσει την Νάπολι να του πουλήσει τον Ντιέγκο Μαραντόνα! Τελικά θα πετύχει την απόσπαση του «ναι» από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης για την πιο ακριβή  μεταγραφή ως τότε στην Ελλάδα: αυτή του Μαγυάρου άσου, Λάγιος Ντέταρι, με την ομάδα του Πειραιά να δαπανά το αστρονομικό, για την εποχή ποσό, των 3 δισεκατομμυρίων δραχμών (9 εκατομμυρίων ευρώ σήμερα) για να τον αποκτήσει! Ήταν τότε η πέμπτη πιο ακριβή μεταγραφή που είχε γίνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Την ημέρα που ο «αιώνιος» αντίπαλος Παναθηναϊκός, ανέμενε στο ακουστικό του για την τελική απάντηση, στην πρόταση που είχε καταθέσει, για μεταγραφή του διάσημου Ρουμάνου Χάτζι και το τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ υποδεχόταν τον πρώην προπονητή της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας Τσόσιτς, ο Ολυμπιακός οργάνωνε μια άνευ προηγουμένου φιέστα και υποδοχή στο αστέρι του Ουγγρικού ποδοσφαίρου.

detari_1.jpg

Η καριέρα του Ντέταρι

Ο Ντέταρι είχε κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικάβήματα στις ακαδημίες της Χόνβεντ, ομάδα με την οποία υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Αφού κατέκτησε τρία πρωταθλήματα μαζί της και συμμετείχε στο Μουντιάλ ‘86 με την Εθνική Ουγγαρίας, το 1987 μεταπήδησε στη Γερμανική Άιντραχτ Φρανκφούρτης με την οποία σήκωσε και το Κύπελλο Γερμανίας 1988 επικρατώντας της Μπόχουμ με 1-0, με τον ίδιο να πετυχαίνει το νικητήριο τέρμα. Αυτή θα ήταν και η τελευταία εμφάνιση του με τον Γερμανικό σύλλογο.

Σκηνές που θύμιζαν «ρωμαϊκό» θρίαμβο θα διαδραματίζονταν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του «ξανθού Πλατινί», όπως τον αποκαλούσε ο ημερήσιος Τύπος της χώρας, με την παρουσία 40.000 και πλέον, φίλαθλων του Ολυμπιακού.

Νωρίτερα, 1.000 φίλοι της Πειραϊκής ΠΑΕ, θα δημιουργούσαν ατμόσφαιρα θριάμβου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, προσφέροντας ένα πρώτο δείγμα για το τι θα επακολουθούσε. 

Η προγραμματισμένη άφιξη του, είχε ματαιωθεί για κάποιες ώρες, λόγω μιας στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Το γεγονός αυτό δεν  θα πτοούσε διόλου τους φανατικούς οπαδούς που ανέμεναν καρτερικά, για να αποθεώσουν το νέο αστέρι της ομάδας τους.

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ομάδας, κυρία Λόλα Νταιφά ενημέρωνε το πλήθος για την ακριβή ώρα άφιξης του Ντέταρι με συνέπεια το νέο να διαδοθεί γρήγορα και όταν ο ποδοσφαιριστής πάτησε ελληνικό έδαφος δημιουργήθηκε πανικός.

Ο ίδιος και η σύζυγος του που τον συνόδευε, τα είχαν χαμένα από την εντυπωσιακή υποδοχή, κι ενώ συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια εκατοντάδων τουριστών που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε.

2671064-e1531481606943.jpg

Παρουσίαση σε λαοθάλασσα 

Χρειάστηκε να επιστρατευτεί το αυτοκίνητο του προέδρου του Ολυμπιακού, για να φυγαδευτεί το ζεύγος Ντέταρι, το οποίο θα τον οδηγούσε στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια στο Δημαρχείο του Πειραιά όπου θα γινόταν η επίσημη παρουσίαση του. Εκεί, θα τον περίμεναν παράγοντες της ομάδας, ο δήμαρχος του Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος, και πλήθος κόσμου.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς στον πρόλογο του, θα αναφερόταν στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει νωρίτερα, με την ανάληψη της προεδρίας και στην υπόσχεση του να φέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή, με μεταγραφές ανάλογου επιπέδου.

Αποκάλυψε δε, ότι είχε συμφωνήσει με τον ποδοσφαιριστή, αμέσως μετά τον τελικό Κυπέλλου Γερμανίας, τονίζοντας ότι το συμβόλαιο του ήταν σε ισχύ για τρία ακόμη χρόνια και πως η όποια καθυστέρηση είχε προκύψει από το γεγονός ότι απαιτούνταν η συγκατάθεση της της Χόνβεντ, της πρώτης του ομάδας, που κατείχε μέρος των δικαιωμάτων του.

Η τοποθέτηση του θα έκλεινε με την εκδήλωση απορίας για την επιμονή των δημοσιογράφων για το κόστος της μεταγραφής αναφέροντας χαρακτηριστικά «αν ερχόταν στην Ελλάδα ο Ντέταρι, έστω και σαν τουρίστας, θα τρέχατε για συνεντεύξεις και τώρα που τον έχετε απέναντι σας ως ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, ασχολείστε με τα χρήματα;».

137713.jpg

Οι δηλώσεις του πρωταγωνιστή

Από τη δική του πλευρά το «δεκάρι» της Εθνικής Ουγγαρίας δήλωνε έκπληκτος από τις εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπο του και υποσχόταν να ανταποδώσει με τις εμφανίσεις του στο γήπεδο. Μάλιστα, ευχαρίστησε για τις δηλώσεις του και τον αρχηγό της ομάδας Τάσο Μητρόπουλο που τον υποδέχθηκε νωρίτερα, δηλώνοντας πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης που θα έκανε τη διαφορά στο παρόν και στο μέλλον του Ολυμπιακού.

detari_6.jpg

Η πορεία του στην Ελλάδα

Τα γεγονότα που ακολουθήσαν με την υπόθεση Κοσκωτά, τα οικονομικά σκάνδαλα, η διοικητική αστάθεια που επικρατούσε στο σύλλογο εκείνη την περίοδο και η αποτυχία να κατακτήσει το πρωτάθλημα θα είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρησή του από τον ερυθρόλευκο σύλλογο το 1990 και τη μεταπήδησή του στην Ιταλία και την ομάδα της Μπολόνια

Παρά τις σπουδαίες εμφανίσεις του στο Ελληνικό πρωτάθλημα και τη συμμετοχή του στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού, οι όποιες επιδόσεις του έμειναν ίσως στη σκιά αυτής της ανεπανάληπτης υποδοχής που του έτυχε, και που έμεινε χαραγμένη στις μνήμες των Ελλήνων φίλαθλων, ακόμη και 33 χρόνια αργότερα

detari_8_1.JPG

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0