Retro Stories

Η «βόμβα» Μακελελέ και πως έμεινε ανενεργή για τον Ολυμπιακό: Ο Κίμωνας Κοκορογιάννης μοιράζεται στο BN Sports τι συνέβη το καλοκαίρι του 2007

Η «βόμβα» Μακελελέ και πως έμεινε ανενεργή για τον Ολυμπιακό: Ο Κίμωνας Κοκορογιάννης μοιράζεται στο BN Sports τι συνέβη το καλοκαίρι του 2007

Από τους ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και παραλίγο να υπογράψει στον… Ολυμπιακό. Ο Κίμωνας Κοκορόγιαννης μοιράζεται αποκλειστικά στο BN Sports και στον Νότη Χάλαρη τα στοιχεία μίας μεταγραφικής «βόμβας» που παρέμεινε… ανενεργή!

Ο Ολυμπιακός μας έχει συνηθίσει σε μεταγραφικές υπερβάσεις. Ποδοσφαιριστές που έχουν φάει τα γήπεδα με το… «κουτάλι» και γεμάτη εμπειρία, έρχονται στη χώρα μας για να δώσουν λίγη από την ποιότητά του στο ελληνικό κοινό. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις και κάτι τέτοιο, πήγε να κάνει και το καλοκαίρι του 2007.

Συγκεκριμένα, ο σύλλογος του Πειραιά ήταν έτοιμος να φέρει στην Ελλάδα τον Κλοντ Μακελελέ. Έναν από τους κορυφαίος Γάλλους ποδοσφαιριστές, ο οποίος εκείνη τη περίοδο έπαιζε στη Τσέλσι και ήταν από τους βασικούς ποδοσφαιριστές της μεσαίας γραμμής του συλλόγου. Ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά, πήγε να συμφωνήσει αλλά τελευταία στιγμή χάλασε η μεταγραφή.

makelele.jpg

Ο «θόρυβος» που έκανε μέχρι τότε…

Όταν ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να τον αποκτήσει, το 2007, ο Μακελελέ βάδιζε στα 34 του χρόνια. Μέχρι τότε, είχε προλάβει να χτίσει έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Το «Μακελελέ» σημαίνει θόρυβος και αυτό ακριβώς έκανε ο βραχύσωμος χαφ σε όλη την ποδοσφαιρική του πορεία. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως.

Βγήκε από τα φυτώρια της Ναντ και έγραψε ιστορία μαζί της. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 1995 και ταυτόχρονα, έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του Champions League. Το 1997, δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον γαλλικό σύλλογο και έκανε το βήμα παραπάνω με τη Μαρσέιγ. Τα οικονομικά προβλήματα των Γάλλων, έφεραν τον διεθνή χαφ στην Ισπανία, όπου η Θέλτα έκανε την υπέρβαση και με 2,4 εκατ. ευρώ, τον απέκτησε.

Οι 86 συμμετοχές, τα πέντε γκολ και οι τρεις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, εκτόξευσαν την αξία του και έπεισαν την Ρεάλ Μαδρίτης να βγάλει από τα ταμεία της 14 εκατ. ευρώ (!) για να θωρακίσει τον άξονά της. Για τρία χρόνια, ο Γάλλος χαφ έγραψε ιστορία, με αποκορύφωμα το Champions League του 2002. Και φτάνουμε στην Τσέλσι.

Καλοκαίρι του 2003. Με 20 εκατ. ευρώ, η Ρεάλ Μαδρίτης λέει το μεγάλο «ναι» και η Τσέλσι κάνει μία από τις πρώτες δυνατές μεταγραφές της στον 21ο αιώνα. Ο βραχύσωμος άσος, έμελλε να γίνει μέρος των «μπλε». Η ποιότητά του ήταν κάτι που ανέβασε επίπεδο τη μεσαία γραμμή της Τσέλσι και έτσι, ήρθαν και τα δύο πρωταθλήματα Αγγλίας.

Η υπόθεση με τον Ολυμπιακό…

Ο Κλοντ Μακελελέ, σε συνέντευξή του το 2018, είχε παραδεχθεί πως τον ήθελε ο Ολυμπιακός. Όμως πόσο κοντά είχε φτάσει; Το 2007, ο Ολυμπιακός ήθελε να ρίξει μία μεταγραφική «βόμβα» και ο Γάλλος έμοιαζε η κατάλληλη λύση για τη μεσαία γραμμή. Έχοντας μία γεμάτη σεζόν με 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ο ίδιος ήταν ο διακαής πόθος του Σωκράτη Κόκκαλη.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε συνάντηση με τον διεθνή άσο, μίλησε για τα συμβόλαια και μάλιστα, υπήρξαν και υπαρκτά ποσά για να κλείσει ο Μακελελέ στους «ερυθρόλευκους». Εν τέλει, όλα σταμάτησαν όταν ο Αμπράμοβιτς, έκανε γνωστό στον Μακελελέ πως τον θέλει στο ρόστερ της Τσέλσι για ακόμη μία σεζόν. Τελικά, ο αντικαταστάτης του Γιάγια Τουρέ, βρέθηκε στο πρόσωπο του Μάρκο Νε.

Η Τσέλσι και το φινάλε…

Η ανανέωση στην Τσέλσι έγινε για μόλις ένα χρόνο και το καλοκαίρι του 2008, κατάλαβε πως ήρθε η στιγμή να βρει την τελευταία ποδοσφαιρική του στέγη. Η Παρί Σεν Ζερμέν του πρόσφερε το συμβόλαιο που ήθελε και εκείνος επαναπατρίστηκε για να βάλει τέλος στην καριέρα του. Με τους «μπλε» συμπλήρωσε σχεδόν 220 εμφανίσεις, με απολογισμό δύο γκολ και επτά ασίστ.

Στο Παρίσι μπορεί αν φάνηκε πως πήγε για να «κολλήσει» τα τελευταία ένσημα, όμως έπαιξε μέχρι και το 2011. Δηλαδή μέχρι τα 38 του χρόνια. Το αξιοσημείωτο δε, είναι πως όχι απλά είχε συμμετοχές αλλά έπαιξε για πάνω από 100 παιχνίδια (!) σε όλες τις διοργανώσεις, αφήνοντας εξίσου το στίγμα του στην ομάδα του Παρισίου.

Κίμωνας Κοκορόγιαννης: «Τα είχαμε βρει στο οικονομικό – Εκεί χάλασε…»

Ο ατζέντης που βρισκόταν στις διαπραγματεύσεις, ήταν ο γνωστός Κίμωνας Κοκορόγιαννης. Ο Έλληνας μάνατζερ είχε φέρει σε επαφή τον Ολυμπιακό με τον Γάλλο άσο και ο ίδιος μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports για εκείνη τη μεταγραφική υπόθεση.

  • Πως προέκυψε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Μακελελέ;

«Ένας φίλος μου ατζέντης μου πρότεινε την περίπτωση του Μακελελέ και μου είπε πως θα αποχωρήσει από την Τσέλσι. Εγώ το μετέφερα στον Ολυμπιακό και τον πρότεινα σαν μία περίπτωση. Άρεσε στην ομάδα η ιδέα και μου είπαν να την προχωρήσω»

  • Πως έγιναν οι επαφές;

«Πήγα στο σπίτι του στο Παρίσι αλλά εκείνος έλειπε στην Αφρική και όταν γύρισε, ήταν για προσωπικό λόγο. Οπότε κανονίσαμε ένα ραντεβού στην Αθήνα. Εκεί, βρέθηκε ο δικηγόρος του και ο πατέρας του, ενώ μαζί είχε έρθει και ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Τάκης Λεμονής. Κάναμε τις διαπραγματεύσεις και είδαμε πως μπορεί να προχωρήσει η συγκεκριμένη μεταγραφή»

  • Πόσο κοντά έφτασε στον Ολυμπιακό;

«Έφτασε αρκετά κοντά καθώς στο οικονομικό τα είχαμε βρει εξ ολοκλήρου. Ήταν γύρω στα τρία εκατ. ευρώ νομίζω το ποσό που θα έπαιρνε ετησίως. Τελικά, πήρε την απόφαση να μην υπογράψει σε εμάς. Κάναμε στο ραντεβού ξανά στην Αθήνα, ήρθε και ο ίδιος μαζί και στο τέλος της βραδιάς αποκάλυψε πως δεν θα ήθελε να συνεχίσει στην Ελλάδα γιατί τον ήθελε η Τσέλσι να παραμείνει»

  • Έχει ακουστεί πως ο Αμπράμοβιτς ήθελε να παραμείνει. Μήπως τον κράτησε πίσω και το επίπεδο της Ελλάδας;

«Σίγουρα, πιστεύω πως ένας από τους λόγους ήταν αυτό. Το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν κάτι που τον κράτησε πίσω, καθώς ξαναλέω, οικονομικά είμασταν σε εξαιρετικό δρόμο και τα είχαμε βρει»

  • Πόσο σοβαρό ήταν εν τέλει, το «φλερτ» των δύο πλευρών;

«Ήταν σε μεγάλο βαθμό. Φαντάσου πως τον δικηγόρο και τον πατέρα του, τους είχε χρησιμοποιήσει δύο φορές στην καριέρα του. Για να πάρει τη μεγάλη μεταγραφή στην Τσέλσι και για τις διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό. Από εκεί αντιλαμβάνεσαι πόσο σοβαρά έβλεπε την προοπτική του Ολυμπιακού»

3296941.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0