Retro Stories

Άρης: Ένα τρόπαιο ζητάει δικαίωση 36 χρόνια μετά! (video)

Άρης: Ένα τρόπαιο ζητάει δικαίωση 36 χρόνια μετά! (video)

Η φετινή σεζόν ξεκινάει και επίσημα με το 3ο Super Cup που θα διεξαχθεί στη Ρόδο (01-02/10), όμως πριν από 36 χρόνια ο Άρης κατέκτησε το Kύπελλο της διοργάνωσης και ακόμη δεν του έχει αναγνωριστεί αυτό το επίτευγμα.

Το «σμαραγδένιο νησί» κινείται στους ρυθμούς του Super Cup, καθώς θα φιλοξενήσει τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του περσινού πρωταθλήματος (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Προμηθέας Πάτρας και Κολοσσός, που πήρε τη θέση της 4ης Λάρισας, η οποία δεν θα συμμετάσχει στη φετινή Basket League). Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι το ελληνικό Super Cup είναι μία νεοσύστατη διοργάνωση υπό την αιγίδα του ΕΣΑΚΕ, όμως η ιστορία του ξεκινάει από πολύ πιο νωρίς.

Για να εντοπίσουμε τον πρώτο αγώνα του Super Cup θα χρειαστεί να ανατρέξουμε 36 χρόνια πίσω, όταν η διοργάνωση είχε θεσπιστεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και είχε διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής. Ο νικητής δεν προέκυπτε από τη διαδικασία ενός Final 4 αλλά από έναν διπλό αγώνα τελικών ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον Κυπελλούχο Ελλάδας.

Σε εκείνους τους τελικούς έμελλε να διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο Άρης, ο οποίος είχε μόλις κατακτήσει το πέμπτο πρωτάθλημα στην ιστορία του (1985-86) και ο Κυπελλούχος, Παναθηναϊκός, όπου είχε αποκλείσει τους «κιτρινόμαυρους» στα ημιτελικά (87-84) και στον μεγάλο τελικό επικράτησε του Ολυμπιακού με σκορ 88-78.
pao_4_-_Αντιγραφή.jpg

Ο Άρης επιβεβαίωσε την αυτοκρατορία του εκείνη την περίοδο εντός συνόρων και πανηγύρισε το πρώτο Super Cup με συνολική διαφορά 48 πόντων πριν την έναρξη του πρωταθλήματος (1986-87). Πιο συγκεκριμένα στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρον» στις 27 Αυγούστου του 1986 οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν... σκόνη τον Παναθηναϊκό με 117-85 και τον Νίκο Γκάλη να πρωταγωνιστεί με 44 πόντους.

Εκείνο το βράδυ έκανε το ντεμπούτο του με τον Άρη και ο Λευτέρης Σούμποτιτς, σημειώνοντας 28 πόντους. Ο επαναληπτικός αγώνας στο ΣΕΦ δεν έκρυβε καμία έκπληξη και με τον Νίκο Γκάλη να πραγματοποιεί ακόμη ένα μεγάλο βράδυ (41 πόντοι), η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη επικράτησε εύκολα με 104-88.
giannakis_2_-_Αντιγραφή.jpg

Αυτός ήταν και ο τελευταίος αγώνας του Super Cup μέχρι και πέρυσι, καθώς η απόλυτη κυριαρχία του Άρη εκείνη την περίοδο δεν άφησε πολλά περιθώρια στους διοργανωτές, με αποτέλεσμα να το διακόψουν πριν καλά-καλά ξεκινήσει. Οι Θεσσαλονικείς μετρούσαν επτά διαδοχικά πρωταθλήματα (1985-91) και εντός αυτού του χρονικού πλαισίου έχασε δύο φορές το Κύπελλο Ελλάδας από τον Παναθηναϊκό (1986) και τον Πανιώνιο (1991) αντίστοιχα.

Παρότι το Super Cup συστάθηκε με τις... ευχές της ΕΟΚ και διεξήχθη υπό την αιγίδα της, ο τίτλος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ και από κανέναν. Μόλις 21 λάβαρα «κοσμούν» την οροφή του «Nick Galis Hall», παρέα με τη φανέλα με το νούμερο 6 του Νίκου Γκάλη, και όχι 22 όπως θα έπρεπε να είναι, μαζί με εκείνο του Super Cup.

Για την ιστορία οι συνθέσεις του πρώτου αγώνα εκείνου του Super Cup και (μόνο) οι πόντοι του Άρη από τον δεύτερο.


ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 117-85 (27/8/86)

ΑΡΗΣ: Γκάλης 44, Γιαννάκης 9, Σούμποτις 28 ,Ρωμανίδης 16, Λυπηρίδης 4, Δοξάκης 8, Σταμάτης 6, Μπαϊρακτάρης 2.

Παναθηναϊκός: Δημακόπουλος 8, Ανδρίτσος 21, Παπαπέτρου 15, Μίσσας 14, Ιωάννου 9, Φραγκισκάτος 6, Πεδουλάκης 7 (1), Σκροπολίθας 5 (1)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΡΗΣ 88-104 (4/9/86)

ΑΡΗΣ: Γκάλης 41, Γιαννάκης 15, Σούμποτις 13, Ρωμανίδης 12, Λυπηρίδης 6, Δοξάκης 7, Σταμάτης 10

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0