Retro Stories

Φερνάντο Μαρτίν: Το «άσχημο» παιχνίδι που του έπαιξε η μοίρα στην Μαδρίτη και η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ! (video)

Φερνάντο Μαρτίν: Το «άσχημο» παιχνίδι που του έπαιξε η μοίρα στην Μαδρίτη και η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ! (video)

Η μοίρα μερικές φορές παίζει περίεργο και άσχημο παιχνίδι, ένας από αυτούς που δεν του «συμπεριφέρθηκε» με καλό τρόπο ήταν ο Φερνάντο Μαρτίν ο οποίος άφησε την τελευταία του αναπνοή στις 3 Δεκεμβρίου του 1989 σε αυτοκινητόδρομο της Μαδρίτης!

Πεπρωμένο, είναι το καθορισμένο από τη μοίρα, το προδιαγεγραμμένο, αυτό που κατευθύνει την ανθρώπινη ζωή, χωρίς ο άνθρωπος να είναι σε θέση να αντιδράσει. Γιατί η μοίρα είναι εκείνη που έχει καθορίσει το μέλλον και την εξέλιξή του. Ο συγκεκριμένος όρος προέρχεται από το πέπρωται, που  σημαίνει: αυτό που έχει καθοριστεί από τη μοίρα. «Είναι αδύνατο να ξεφύγεις από ό,τι σου γράφει η μοίρα σου», είχε πει ο Αισχύλος. Έτσι και ο Φερνάντο Μαρτίν δεν θα μπορούσε να… ξεφύγει.

Ο Φερνάντο ξεκίνησε την καριέρα του στην Εστουντιάδες και στη συνέχεια πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης (1981). Υπήρξε ένας από τους καλύτερους Ισπανούς μπασκετμπολίστες και αποτέλεσε… τροφή για σκέψη, επηρεάζοντας τις επόμενες γενιές ψηλών. Το καλοκαίρι του 1986 έκανε το μεγάλο βήμα και μετέβη στην μεγαλύτερη λίγκα του πλανήτη το ΝΒΑ και τους Πόρτλαν Μπλέιζερς. Το ταξίδι του αυτό δεν ευδοκίμησε, διότι ο Ισπανός σέντερ αντιμετώπιζε θέματα τραυματισμών και αναγκάστηκε να… εγκαταλείψει και να επιστρέψει στην αγαπημένη του Μαδρίτη.

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Δεκεμβρίου 1989 ημέρα Κυριακή. Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδεχόταν τη Σαραγόσα με δεδομένη την απουσία του Φερνάντο Μαρτίν, αλλά ο ίδιος θέλησε να παραβρεθεί και να παρακολουθήσει την αναμέτρηση. Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να πάρει την αγαπημένη του Lancia (με μοτέρ Ferrari) και να οδηγήσει μέχρι το «Palacio de los Deportes».

Όλα συνέβησαν κατά την ώρα που έπαιρνε την έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο Μ30, της Μαδρίτης, καθώς έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συνέβη το τραγικό δυστύχημα. Το αμάξι διέσχισε -σχεδόν- κάθετα τέσσερις λωρίδες, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, ανετράπη και κατέληξε να συγκρούεται με άλλο διερχόμενο όχημα, ο οδηγός του οποίο βρέθηκε βαριά τραυματισμένος. Ο Ισπανός σέντερ, γνώρισε ακαριαίο θάνατο, βυθίζοντας σε πένθος το ισπανικό μπάσκετ και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η τραγική ειρωνεία της κατάστασης είναι πως ο Μαρτίν γνώριζε πολύ καλά το δρόμο, αφού κατοικούσε πολύ κοντά στο σημείο του δυστυχήματος.
21141097_46_11.jpg
hqdefault_3.jpg

Στις 5 Δεκεμβρίου, η Ρεάλ υποδεχόταν τον ΠΑΟΚ, στη Μαδρίτη, για μια αναμέτρηση για λογαριασμό της FIBA (Κύπελλο Κυπελλούχων). Η διοργανώτρια αρχή σε συνεργασία με τις δύο ομάδες είχαν συμφωνήσει να μην λάβει χώρα η αναμέτρηση, λόγω της κηδείας του παίκτη της Ρεάλ, αλλά αμφότερες οι ομάδες αποφάσισαν ο αγώνας να τελεστεί κανονικά με σκοπό να τιμήσουν το νεκρό.

Το κλίμα ήταν βαρύ, με τον «δικέφαλο» να παίρνει το προβάδισμα μέχρι και το ημίχρονο, αλλά η «βασίλισσα» ανέτρεψε το ματς και πήρε την νίκη με 91-71. Ο προπονητής της Ρεάλ, αποκάλυψε πως οι παίκτες του ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και τον τρόπο με τον οποίο τους ταρακούνησε στα αποδυτήρια λέγοντας: «Στα αποδυτήρια τους είπα πως, βάση του Φερνάντο, ήταν ένα μάτσο γατάκια. Δεν το είπα γιατί ήταν ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, αλλά γιατί ήταν μαχητικός. Μέσα σε έξι λεπτά, χάναμε με 13 πόντους και βρεθήκαμε 21 πόντους μπροστά! Μετά τον αγώνα ο κόσμος ζητωκραύγαζε “Fernando tu estas aqui” (Φερνάντο είσαι εδώ). Ήταν ανατριχιαστικό».

Η Ρεάλ Μαδρίτης απέσυρε την φανέλα με τον αριθμό «10», προς τιμήν του και μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναφορέσει κανένας το συγκεκριμένο νούμερο.
Τάφος.png

Δημήτρης Φεραδούρος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0