Retro Stories

Κι όμως, η Άστον Βίλα δεν έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά «επιστρέφει» στο Καραϊσκάκης, μετά από 43 χρόνια! (video)

Κι όμως, η Άστον Βίλα δεν έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά «επιστρέφει» στο Καραϊσκάκης, μετά από 43 χρόνια! (video)

Ίδιος χώρος, εντελώς διαφορετικό γήπεδο, ιδιαίτερες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Άστον Βίλα επιστρέφει στην Ελλάδα και δεν την επισκέπτεται για πρώτη φορά. Πρωτοήρθε ως Πρωταθλήτρια Αγγλίας το 1981 και στο φινάλε της σεζόν, έγινε Πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Σχετικά Άρθρα
Ο Ολυμπιακός ζει μεγάλες στιγμές, μετά την πρόκρισή του στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό του Europa Conference League; Η Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι! Κι όσο κι αν μερικοί νομίζουν, πως δεν συνδέει τίποτα τις δύο ομάδες, κάνουν λάθος!

Οι «Βίλανς» δεν θα επισκεφθούν για πρώτη φορά την Ελλάδα, αλλά ούτε και το Γεώργιος Καραϊσκάκης!

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 1981. Τότε, που ως πρωταθλήτρια Αγγλίας -και μετέπειτα Ευρώπης- πάτησε ελληνικό έδαφος, για ένα φιλικό με την ΑΕΚ, κι έπειτα με τον Ολυμπιακό.

Ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο καλοκαίρι για τη χώρα μας, που λίγες ημέρες πριν την έναρξη των φιλικών, είχε βιώσει μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές της ιστορίας της, στον Κοκκιναρά της Κηφισιάς, όταν και κάηκαν 6.000 στρέμματα πρασίνου, με την φωτιά να φτάνει μέχρι το κτήμα Συγγρού. Το λεκανοπέδιο τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυο άνθρωποι πέθαναν από καρδιακή προσβολή, ενώ τριάντα τραυματίστηκαν.

Υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, διοργανώθηκε το σπουδαίο φιλικό. Ο Ολυμπιακός που ήταν ο πρωταθλητής για δεύτερη σερί σεζόν από την έναρξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, είχε αλλάξει στην τεχνική ηγεσία τον Πολωνό, Γκόρσκι, που είχε αποχωρήσει, με τον διάσημο Αυστριακό, Χέλμουτ Σενέκοβιτς.



Είχε χάσει, όμως, δύο από τα αστέρια εκείνης της ομάδας που είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια τις δύο προηγούμενες σεζόν: τον Μάικ Γαλάκο και τον Γιάννη Κυράστα, που είχαν κάνει χρήση του δικαιώματος της οκταετίας και είχαν μεταγραφεί στον Παναθηναικό!

Ωστόσο, η ενδεκάδα των Πειραιωτών ήταν πολύ ισχυρή και διέθετε ένα καινούργιο μεγάλο όνομα που θα έκανε τεράστια καριέρα: εκείνο του Τάσου Μητρόπουλου που είχε αποκτηθεί από τον Εθνικό.

Από την άλλη πλευρά, οι Άγγλοι είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα, με πρωταγωνιστές τους Γουίδ, Μόρλεϋ, Μόρτιμερ, Σόου, Μπρέμνερ, Κάουανς και το φοβερό ήταν πως είχαν χρησιμοποιήσει μόλις 14 ποδοσφαιριστές ολόκληρη τη σεζόν!

Ήταν φανερά πιο έτοιμοι, βρισκόμενοι στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους, αφού μία εβδομάδα μετά άρχιζε το αγγλικό πρωτάθλημα! Έρχονταν στη χώρα μας, προκειμένου να δώσουν δύο φιλικά, αλλά και να χαλαρώσουν λίγο πριν τις υποχρεώσεις τους ,σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, απολαμβάνοντας, τον Αττικό ήλιο και τη θάλασσα…



Τυχεροί στάθηκαν οι 30.000 φίλαθλοι που κατέκλυσαν το στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, και άλλοι τόσοι το Στάδιο Καραϊσκάκη, καθώς όχι μόνο είδαν από κοντά μερικά από τα αστέρια του Αγγλικού ποδοσφαίρου, που έως τότε,απολάμβαναν μόνο μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή της ΥΕΝΕΔ, Αθλητικό Σάββατο, αλλά ενθουσιάστηκαν και από την απόδοση των ποδοσφαιριστών των ομάδων τους!

Πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης, παρουσίασαν εξαιρετικό θέαμα και απέσπασαν ισοπαλία με σκορ 2-2 η ΑΕΚ και 1-1 ο Ολυμπιακός! Σκόρερ και των δύο γκολ για την ΑΕΚ ήταν ο νεαρός Χατζηιωαννίδης, που δυστυχώς δεν έκανε την καριέρα που περίμεναν πολλοί από αυτόν, ενώ του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Κουσουλάκης.

Η ομάδα από το Μπέρμιγχαμ, ήταν εξαιρετική και καταχειροκροτήθηκε σε κάθε επιθετική της προσπάθεια και στα δύο γήπεδα!

aston_bila_g.jpg

Οι Άγγλοι εντυπωσίασαν και στην παραλιακή!

Οι ποδοσφαιριστές της Άστον Βίλα από την άλλη, αφού ολοκλήρωσαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους, απέναντι σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και εκτός γηπέδου, καθώς σύσσωμη η αποστολή οδηγήθηκε με λεωφορείο σε μαγαζί της παραλιακής, όπου διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με άφθονη μπίρα, χορό και νυχτερινές βουτιές στη θάλασσα, προτού αναχωρήσει για το Νησί!

Το τέλος της αγωνιστικής σεζόν, θα τους έβρισκε Πρωταθλητές Ευρώπης με τη νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου με 1-0 στον τελικό του Ρότερνταμ!



Μετά από 43 χρόνια, η Άστον Βίλα επιστρέφει στην Ελλάδα. Αυτήν τη φορά, δεν θα υπάρξει χρόνος για... βόλτες στην παραλιακή, αλλά μόνο επίσκεψη σε ένα τελείως διαφορετικό Καραϊσκάκη, από εκείνο που γνώρισε το '81.

Και σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, αφού αυτήν τη φορά, θα κρίνεται ένα εισιτήριο στον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0