Retro Stories

ΠΑΟΚ 98… καρατίων: Οι στιγμές και τα πρόσωπα-σταθμοί, στην ένδοξη ιστορία του «Δικεφάλου του Βορρά»!

ΠΑΟΚ 98… καρατίων: Οι στιγμές και τα πρόσωπα-σταθμοί, στην ένδοξη ιστορία του «Δικεφάλου του Βορρά»!

Ο σύλλογος που έχει γίνει συνώνυμος της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας εορτάζει και «σβήνει» ένα κέικ με 98 κεράκια. Σε αυτό το διάστημα, ο ΠΑΟΚ «μπήκε στις καρδιές» των Ελλήνων για το «πολίτικο» ταμπεραμέντο του, τις σπουδαίες φυσιογνωμίες που κόσμησαν την ιστορία του, το ευρωπαϊκό του προφίλ και τους τίτλους του. Ένα σωματείο που γεννήθηκε υπερήφανο, ανένταχτο και με αίσθηση μοναδικότητας. Η πατρίδα των Κούδα, Σάνον, Μπάνε, Σαββίδη, Λουτσέσκου και Αντελίνο ενώ το «μέτρημα» συνεχίζεται….

Από τη Πολη έρχομαι…

Προς τα τέλη του 1925, η Λέσχη της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών είχε αποφασίσει την ίδρυση ενός αθλητικού σωματείου, καθώς είχε από καιρό πια φανεί πως η μετατόπιση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και την «Βασιλεύουσα» αποκτούσε μόνιμα χαρακτηριστικά, με την προοπτική επιστροφής στις χαμένες πατρίδες να αποτελεί πια όνειρο απατηλό. Έπρεπε έτσι κι αλλιώς να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των Κωνσταντινουπολιτών αθλητών, οι οποίοι συσπειρώθηκαν και συγκρότησαν άμεσα ομάδες ποδοσφαίρου, στίβου και κολύμβησης.

unnamed_6.jpg

Όμως, η ανάδειξη του ΠΑΟΚ στο αθλητικό προσκήνιο πέρασε από πολλά κύματα, καθώς η Ποδοσφαιρική Ένωση Μακεδονίας – Θράκης αρνήθηκε αρχικά να εγγράφει το νεοσυσταθέν ποδοσφαιρικό σωματείο στο μητρώο της, με το αιτιολογικό πως αποτελούσε τμήμα ενός πολιτικού σωματείου, γεγονός που παραβίαζε τους κανονισμούς της. Η λύση δόθηκε με τον εξής απλό τρόπο.

Ανεξαρτητοποίηση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών στη βάση και του άρθρου 27 του Καταστατικού (όπως άλλωστε προβλεπόταν). Η ιδρυτική συνέλευση του ανεξάρτητου (ποδοσφαιρικού) τμήματος συνέβη στις 27 Δεκεμβρίου του 1925 και οι πρώτες διαφωνίες έγιναν αντιληπτές. Στελέχη της Ένωσης δεν επιθυμούσαν ανεξαρτητοποίηση την στιγμή που στελέχη του αθλητικού σωματείου υπερθεμάτιζαν υπέρ αυτής.

Για περίπου τρεις μήνες, το ανεξάρτητο ποδοσφαιρικό σωματείο της Ένωσης και το νέο σωματείο που δημιούργησε η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (προσκολλημένο στην πολιτική οργάνωση) λειτουργούσαν ταυτόχρονα. Οι όποιες προσπάθειες συνεννόησης έπεσαν στο κενό με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους. Η Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών προχώρησε στην ίδρυση νέου συλλόγου, με το πρωτόκολλο ίδρυσης να υπογράφεται στις 30 Μαρτίου 1926.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ_ΠΑΟΚ.PNG

Το όνομα αυτού:

Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών. Δηλαδή, ΠΑΟΚ. Στις 20 Απριλίου, εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου και το σωματείο έλαβε επίσημη μορφή.

Η ομάδα του ΠΑΟΚ άρχισε αμέσως να προσελκύει αθλητές και να μεγαλώνει το αποτύπωμά της στη πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, αναπτύσσοντας διαρκώς και νέα τμήματα. Το 1928 απορρόφησε την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (το ανεξάρτητο τμήμα) και έκανε έδρα του το γήπεδο του «Συντριβανίου» που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε η ΑΕΚΘ. Οι Θεσσαλονικείς κατήλθαν για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Ελλάδας τη χρονιά 1930-1931, ενώ το 1937 κατέκτησαν το πρώτο τους τίτλο, καθώς αναδείχθηκαν πρωταθλητές της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας.

syntrivani-paok.jpg

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε τον πρώτο τελικό Κυπέλλου της ιστορίας του το 1939 ενάντια στην ΑΕΚ από την οποία ηττήθηκε με 2-1.

ΠΑΟΚ: Πρώτα έγινε Βασιλιάς της Μακεδονίας!

Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το τέλος της κατοχής, ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης έγινε το απόλυτο αφεντικό της Μακεδονίας, χτίζοντας την κυριαρχία του στην περιοχή της Βορείου Ελλάδας. Ξεχωρίζει η περίοδος 1954-1957, όπου ο ΠΑΟΚ στηριζόμενος στην εκπληκτική «τριπλέτα» Κουϊρουκίδη, Παπαδάκη και Γιεντζή έφτασαν στην κατάκτηση τεσσάρων συνεχόμενων πρωταθλημάτων Μακεδονίας.

gentzis-kouiroukidis-papadakis.jpg

Ο μεγάλος ΠΑΟΚ του Γιώργου Κούδα και του Λες Σάνον!

Το 1958, είχε στο μεταξύ ενταχθεί στα εφηβικά τμήματα του συλλόγου ο Γιώργος Κούδας, ενώ το 1959, ο ΠΑΟΚ πάτησε για πρώτη φορά το χορτάρι της Τούμπας, της εμβληματικής νέας έδρας του συλλόγου.

ΤΟΥΜΠΑ.jpg

Η ανάδειξη του σούπερ ταλαντούχου Κούδα στην ομάδα και οι μεταγραφές σπουδαίων νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών (Σαράφης, Τερζανίδης, Παρίδης, Ασλανίδης) το καλοκαίρι του 1968, έθεσαν τις βάσεις για την μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ που έφερε και τους πρώτους τίτλους την επόμενη δεκαετία.

LesShannon_PAOK-1974.jpg

Το Κύπελλο του 1972 (απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη με σκορ 2-1) ήταν το πρώτο της ιστορίας των «ασπρόμαυρων» και ήταν έργο Λες Σάνον, όπως και αυτό το 1974 (απέναντι στον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, 2-2, 4-3 πεν.), με αποκορύφωμα φυσικά το πρωτάθλημα του 1976 (ο Σάνον είχε αποχωρήσει και είχε αφήσει τη θέση του στον Γκιούλα Λοράντ, στον Ούγγρο που πανηγύρισε τον σπουδαίο τίτλο).



Η ομάδα που έχτισε ο Σάνον, έπαιξε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς (από το 1970 έως το 1974), ενώ υπό την δική του καθοδήγηση, ο «Δικέφαλος του Βορρά» αγωνίστηκε και στον πρώτο του προημιτελικό σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και πιο συγκεκριμένα στο Κύπελλο Κυπελλούχων τη χρονιά 1973/1974, όταν και είχε αποκλείσει κατά σειρά τις ισχυρές Λέγκια Βαρσοβίας και Λιόν, μέχρι να συναντήσει το εμπόδιο της Μίλαν που εκείνη τη χρονιά έφτασε έως τον τελικό αλλά το έχασε απέναντι στο Μαγδεβούργο.




10-3-1974e.jpg

Έχει τον τρόπο, να τρελαίνει το… Conference
League!

Για να ανατρέξουμε στο σήμερα, ο ΠΑΟΚ σε κάτι λιγότερο από 98 χρόνια παρουσίας, έχει καταγράψει ακόμη δύο παρουσίες στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης και πιο συγκεκριμένα στα προημιτελικά του νεοσύστατου Conference League, πρώτα τη σεζόν 2021/2022 και στη συνέχεια τη χρονιά που ακόμη διανύουμε (2023/2024), υπό τις οδηγίες του κορυφαίου προπονητή της ιστορίας του, Ραζβάν Λουτσέσκου.

Στη πρώτη περίπτωση, η Μαρσέιγ του Χόρχε Σαμπάολι ανέκοψε την πορεία του «Δικέφαλου του Βορρά» προς τα ημιτελικά, ενώ στην πλέον πρόσφατη συγκυρία, η φοβερή Κλαμπ Μπριζ του Νίκι Χάγεν αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι» και υψηλό εμπόδιο για τους Θεσσαλονικείς.

 

 



Το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του ήρθε με τρόπο εκκωφαντικό!

Εμμένοντας και επιμένοντας στο σήμερα, ο ΠΑΟΚ επί των ημερών του Ιβάν Σαββίδη και με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στο τιμόνι έφτασε στην κατάκτηση εντός ασύλληπτου νταμπλ τη χρονιά 2018/2019 το οποίο βρήκε τον Δικέφαλο αήττητο (στο πρωτάθλημα, με απολογισμό 26 νικών, 4 ισοπαλιών και 0 ηττών). Με την επίδοσή του αυτή, ο ΠΑΟΚ κατέρριψε το αήττητο ρεκόρ του Παναθηναϊκού επί Στέφαν Μπόμπεκ το οποίο κρατούσε από τη περίοδο 1963/1964 (με απολογισμό 26 νίκες, 6 ισοπαλίες και 0 ήττες). Η νίκη επί της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (1-0) έφερε στους «ασπρόμαυρους» το πρώτο νταμπλ της ιστορίας τους.



Παράλληλα ή ίσως και νωρίτερα από ορισμένες ποδοσφαιρικές επιτυχίες, είχε ήδη προλάβει να «λάμψει» δυνατά το άστρο του μπασκετικού ΠΑΟΚ, ο οποίος για τα μέτρα της εποχής (δεκαετία 1990 ιδίως) προκαλούσε σοκ και δέος. Σε αυτή την χρονική περίοδο, οι «ασπρόμαυροι» των Μπάνε Πρέλεβιτς και Παναγιώτη Φασούλα έφτασαν στην κατάκτηση των πέντε (από τους συνολικά επτά) τίτλων.

prelevic-96.jpg

Τα ευρωπαίκά παράσημα της ΠΑΟΚάρας των Μπάνε, Φασούλη και Σούλη Μαρκόπουλου!

Ξεχωρίζει η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991 απέναντι στην πολύ ισχυρή Σαραγόσα στη Γενεύη, ενώ ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος ήρθε μόλις τρία χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1994, όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε της Στεφανέλ Τριέστε του Ντέγιαν Μποντιρόγκα για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα.





Η μονοκρατορία του ποδοσφαίρου γυναικών και τα «σκήπτρα» του βόλεϊ...

Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ. Πάρα πολύ και αυτό γίνεται αντιληπτό και από την πρόοδο των ερασιτεχνικών τμημάτων του, όπως το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο γυναικών. Στο βόλεϊ, οι μέχρι πρότινος άσημοι «ασπρόμαυροι» προσέθεσαν στην τροπαιοθήκη τους τους πρώτους τίτλους το 2015, φτάνοντας μάλιστα σε κατάκτηση του νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο), βάζοντας τις βάσεις για μία νέα εποχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και που έχει έως τώρα φέρει στο τμήμα, εννέα τίτλους.

volley_2015_paok.jpg

Στο ποδόσφαιρο γυναικών, η ομάδα του ΠΑΟΚ παίζει κυριολεκτικά χωρίς αντίπαλο, καθώς τη δεδομένη στιγμή έχει βάλει πλώρη για την κατάκτηση του 10ου συνεχόμενου τίτλου (ενώ την τροπαιοθήκη του διακοσμούν 18 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα).

Χρόνια πολλά στον ΠΑΟΚ, πάντα επιτυχίες, χαρές και στιγμές υπερηφάνειας που βαρύνουν πολύ περισσότερο από τίτλους, όπως η ίδια η ιστορία της ομάδας αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία!

Δημήτρης Τσάκνης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0