Πρόσωπα

Κάρλος Ζέκα: Ο αρχηγός επέστρεψε δριμύτερος για να ζήσει ότι «έχτιζε» μια ζωή! (video)

Κάρλος Ζέκα: Ο αρχηγός επέστρεψε δριμύτερος για να ζήσει ότι «έχτιζε» μια ζωή! (video)

Η Κοπεγχάγη το βράδυ της Τετάρτης (24/8, 0-0) εξασφάλισε στην Τραπεζούντα τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League και ένα δικό μας παιδί, ο Ζοζέ Κάρλος Γκονσάλβες ή κοινώς Ζέκα, ήρθε η ώρα να «πιεί νερό απ’ την πηγή» που με πολύ κόπο και πόνο, τόσα χρόνια έφτιαχνε.

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί οι ελληνικές ομάδες να έλαμψαν διά της απουσίας τους από τους δυο τελευταίους γύρους των προκριματικών της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όμως εκπρόσωποι του εγχώριου προϊόντος έδωσαν το «παρών».Κάρλος Ζέκα, Μανώλης Σιώπης και Τάσος Μπακασέτας (παροπλισμένος στη μεγαλύτερη διάρκεια της ρεβάνς λόγω προβλήματος τραυματισμού) ένα από τα τελευταία εισιτήρια, με τον πρώτο εν κατακλείδι να… χαμογελά.

Το BN Sports στέκεται λίγο παραπάνω στον 34χρονο αρχηγό της Κοπεγχάγης και τη δικαίωση που πολύ φυσιολογικά θα νιώθει. Σε μια διαδρομή που μόνο τυχαία δεν είναι, ο μαχητής Ζέκα άφησε οριστικά πίσω του ό,τι πήγε να σταθεί εμπόδιο (τραυματισμός) σε έναν από τους μεγαλύτερους στόχους του και εν τέλει βγήκε νικητής.

download_17.png

Παναθηναικός: Το πρώτο βήμα που έδειξε το δρόμο

Ο Ζέκα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αλλοδαπών αθλητών που έρχονται στην Ελλάδα, «ριζώνουν», αγαπόυν τη χώρα και εξελίσσονται σε «πιστούς στρατιώτες». Συνήθως μάλιστα, οι περιπτώσεις τους χρίζουν και κοινής αποδοχής. Απλά ο Κάρλος πήγε όλη αυτό το φαινόμενο ένα βήμα παραπέρα.

Τίμησε με όλο του το «είναι» την πράσινη φανέλα επί έξι συναπτά έτη (2011-2017), αναλαμβάνοντας χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες ευθύνης-αρμοδιότητες. Το μαχητικό του αγωνιστικό στυλ σε συνδυασμό με τα πολλά χιλιόμετρα που «κατάπινε» στο χορτάρι και την επιμονή του, τον καθιστούσαν ιδιαίτερα αγαπητό στις τάξεις των φίλων της ομάδας.
zeca_2.jpg

Ωστόσο παρότι είχε πάρει άρωμα Champions League και μάλιστα δις, στα χρόνια του στο «τριφύλλι» (2013, 2016), σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να το μονιμοποιήσει.και να βιώσει την εμπειρία των ομίλων.

Η «απογείωση» στην Κοπεγχάγη και ο τραυματισμός!

Από το πρώτο κιόλας διάστημα παρουσίας του στην πρωτεύουσα της Δανίας, εξελίχθηκε σε σημαντικότατο «γρανάζι» της μεσαίας γραμμής. Από την απόδοσή του εξαρτιόταν εν πολλοίς η λειτουργία της Κοπεγχάγης, αναλαμβάνοντας, όπως και στους «πράσινους», έναν νευραλγικό ρόλο.

Ο Ζέκα «έκοβε και έραβε» στο κέντρο της Κοπεγχάγης με τους αριθμούς του να δείχνουν μία συνεχή άνοδο. Μάλιστα, δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ανακηρύχθηκε MVP της δανέζικης λίγκας για τη σεζόν 2019.

200226_zeca_aarets-spiller.jpg

Και ενώ όλα κυλούσαν καλώς, η ατυχία του «χτύπησε την πόρτα». Σε μια αναμέτρηση με τη Βίμποργκ τον περασμένο Οκτώβρη, ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού υπέστη ρήξη χιαστού και τέθηκε off για το υπόλοιπο της σεζόν. Πέρασε δύσκολα, όμως δεν τα παράτησε και γύρισε ακόμα πιο δυνατός, έπειτα από εννιά μήνες απουσίας. Δείγμα του πείσματος που τον διακατέχει.

Ο σοβαρός τραυματισμός του σίγουρα τον πήγε πίσω, αλλά δεν τον καθήλωσε. Δούλεψε αρκετά και γύρισε ακόμα πιο δυνατός, όπως φάνηκε και στα παιχνίδια των playoffs. Παρά την πολύμηνη απουσία του από τα γήπεδα, επέστρεψε και ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Το κοντέρ έγραψε πολλά χιλιόμετρα στο χορτάρι, τάκλιν, αναχαιτήσεις. Ο Ζέκα ήταν παντού στις δυο αυτές αναμετρήσεις κόντρα στην πρωταθλήτρια Τουρκίας. Ακούραστος, με υψηλό αίσθημα αυτοθυσίας και ιδανική κάλυψη των κενών χώρων, όπου αυτοί υπήρχαν. Δύο εξαιρετικές και μεστές εμφανίσεις ανάλογες της ποιότητας του.


Εθνική ομάδα: Της έλειψε πολύ και τώρα τον έχει ανάγκη!

Από την 25η Μαρτίου του 2017 και το ντεμπούτο του με το εθνόσημο έως τώρα, ο πολιτογραφημένος Έλληνας έχει φορέσει συνολικά 33 φορές φορές τη «γαλανόλευκη» εμφάνιση, δίνοντας ψυχή τε και σώματι σε κάθε του παρουσία.

Μάλιστα η απουσία του την προηγούμενη χρονιά (2021-22) από τις υποχρεώσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος υπήρξε βαρύνουσας σημασίας και ίσως στοίχησε το κάτι παραπάνω στον όμιλο των Προκριματικών για το Παγκόσμιο του Κατάρ.

1742295_adobespark.jpgΗ επάνοδος του Κάρλος Ζέκα αποτελεί μία πολύ καλή είδηση για την Εθνική ομάδα. Μία «εσωτερική μεταγραφή», που προστίθεται στη διάθεση του Γκουστάβο Πογέτ και αναμένεται να προσφέρει μία έξτρα λύση στον άξονα της Εθνικής.Ο Ζέκα έλειψε πολύ και οι πρόσφατες εμφανίσεις του, δίνουν έναν ακόμα λόγο στον Ουρουγουανό ομοσπονδιακό προπονητή να χαμογελά. 

Η κλήρωση της Κωνσταντινούπολης δεν έκανε το «χατίρι» στους Δανούς, στέλνοντάς τους σε έναν όμιλο «καρμανιόλα» (7ος). Εκεί θα συναντήσουν τις Μάντσεστερ Σίτι, Σεβίλλη και Ντόρτμουντ. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το έργο της Κοπεγχάγης είναι εξαιρετικά δύσκολο κόντρα σε αυτά τα μεγαθήρια και αυτό που θα επιδιώξει από εδώ και πέρα είναι να μην παίξει το «ρόλο του κομπάρσου» και να ευχαριστηθεί τη συμμετοχή.

Ως προς τον πρωταγωνιστή, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Κάρλος Ζέκα θα αγωνιστεί στη φάση των ομίλων στα «αστέρια». Έπρεπε να περάσει από «χίλια κύματα», να μείνει για μία ολόκληρη σεζόν στα «πιτ», ώστε να μπορέσει να καταφέρει ότι δεν είχε κάνει τόσα χρόνια τώρα. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από πολλές μικρές και όμορφες ιστορίες και ο τελευταίος χρόνος του Έλληνα διεθνή συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές.



Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0