Πρόσωπα

Ο Κουέστα στα βιβλία ιστορίας του Άρη: Ποιοι έχουν την αντίστοιχη θέση στο υπόλοιπο Big-5; (video)

Ο Κουέστα στα βιβλία ιστορίας του Άρη: Ποιοι έχουν την αντίστοιχη θέση στο υπόλοιπο Big-5; (video)

Και επίσημα πλέον ο Χουλιάν Κουέστα, αποτελεί τον κορυφαίο σε συμμετοχές, ξένο ποδοσφαιριστή του Άρη στην ιστορία του συλλόγου. Ποιοι όμως είναι οι αντίστοιχοι «θρύλοι» των μεγάλων ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Μπορεί ο ξεκάθαρος στόχος του Άρη, εδώ και καιρό, να είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι «κίτρινοι» έχουν τον ρόλο του… σάκου του μποξ, για τα Play Offs της Stoiximan Super League.

Οι εμφανίσεις του Άρη δεν είναι απολύτως ικανοποιητικές, με τον κόσμο του να έχει αρκετά παράπονα, ακόμη και έτσι όμως κατάφερε να πάρει ένα σπουδαίο «διπλό» μέσα στην Τούμπα, απέναντι στον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ (10/03, 0-1), ενώ στο πρόσφατο παιχνίδι της Τετάρτης, εναντίον του Ολυμπιακού, έκανε μεγάλη «ζημιά» στους Πειραιώτες, μειώνοντας δραματικά τις ελπίδες τους για πρωτάθλημα (24/04, 1-1).

Η ισοπαλία αυτή, δεν ήταν το πιο σπουδαίο γεγονός που διαδραματίστηκε στο Κλεάνθης Βικελίδης, διότι με την ανακοίνωση της 11αδας του Άκη Μάτζιου, ο Χουλιάν Κουέστα μπήκε απευθείας στα βιβλία ιστορίας της ομάδας. Με το που πάτησε χορτάρι, στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, ο Ισπανός κίπερ έφτασε τα συνολικά 188 παιχνίδια, κάτω από τα δοκάρια του Άρη και έγινε ο κορυφαίος σε συμμετοχές ξένος της ομάδας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Αρτούρ Λεκμπέλο με 187.

6086694.jpg

Ποιοι όμως έχουν την αντίστοιχη τιμητική θέση, στις υπόλοιπες ομάδες του Big-5;

Παναθηναϊκός: Κριστόφ Βαζέχα 553 συμμετοχές

Ο Βαζέχα αποτελεί μία ιστορική μορφή, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά και ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Πολωνός αποτελεί τον κορυφαίο ξένο παίκτη στα χρονικά, καθώς είναι πρώτος μη Έλληνας παίκτης, σε συμμετοχές (390), αλλά και γκολ (244) στο πρωτάθλημα. Επιπλέον ο Βαζέχα εκτός από τις εγχώριες επιτυχίες, είχε τεράστια συνεισφορά και στις ευρωπαϊκές πορείες του «τριφυλλιού», με το κορυφαίο προσωπικό του επίτευγμα να είναι το υπέροχο πλασέ μέσα στο Άμστερνταμ απέναντι στον Άγιαξ, για τα ημιτελικά του Champions League το 1996.

ΑΕΚ: Τόνι Σαβέφσκι 495 συμμετοχές

Ο Σαβέφσκι αποκτήθηκε το 1988 από την ΑΕΚ, με τον χαφ από την Μπίτολα να μένει στη Νέα Φιλαδέλφεια για 13 συνεχόμενες σεζόν. Το «στίγμα» που άφησε στον «κιτρινόμαυρο» σύλλογο είναι τεράστιο και δεν πρόκειται να σβηστεί ποτέ. Αποκορύφωμα της καριέρας του με την Ένωση δεν μπορεί να είναι άλλο από το γκολ του στη Γλασκώβη, επί της Ρέιντζερς «κλειδώνοντας» μία και καλή, την πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδα στου ομίλους του Champions League το 1994.

Ολυμπιακός: Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς 493 συμμετοχές

Τα 13 χρόνια με μία ομάδα, δεν είναι απλώς πολλά, είναι μία ολόκληρη ζωή, την οποία και ο Τζόρτζεβιτς την αφιέρωσε στον Ολυμπιακό. Ο «Τζόλε» αν και Σέρβος, πλέον όλοι τον θεωρούν Έλληνα και δικαίως. Από την θέση του αριστερού εξτρέμ κατάφερε να βρει δίχτυα 158 φορές, γράφοντας το όνομα του για πάντα στις καρδιές όλων των Πειραιωτών. Το να διαλέξει κάποιος κορυφαία στιγμή είναι δύσκολο, σίγουρα όμως το χατ-τρικ απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν, για τους ομίλους του Champions League το 2002 είναι κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό.

ΠΑΟΚ: Αντελίνο Βιεϊρίνια 328 συμμετοχές

Μία πραγματική σχέση αγάπης έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον κόσμο του ΠΑΟΚ και τον Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος ήρθε στην ομάδα το 2008, έμεινε για μία γεμάτη 4ετία και στη συνέχεια αποχώρησε για να φτιάξει το όνομα του στη Γερμανία και τη Βόλφσμπουργκ. Μετά από μία αρκετά αξιόλογη καριέρα και σαφώς ένα χρυσό μετάλλιο στο Euro 2016, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ το 2017 και έκτοτε δεν τον έχει αποχωριστεί. Με αυτόν αρχηγό και συνάμα ηγέτη, ο «Δικέφαλος του Βορρά» έζησε την απόλυτη αποθέωση κατακτώντας αήττητος το πρωτάθλημα του 2019, το οποίο συνδυάστηκε και με το Κύπελλο, για ένα ονειρικό «double».

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0