Μια Φώτο μια Ιστορία

Το τακουνάκι ενός «δράκου» από την Αλγερία, ήταν η αρχή για την ευρωπαϊκή ιστορία της Πόρτο! (video)

Το τακουνάκι ενός «δράκου» από την Αλγερία, ήταν η αρχή για την ευρωπαϊκή ιστορία της Πόρτο! (video)

Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1987. Και αυτό γιατί ο Ραμπά Ματζέρ, είχε φροντίσει να βάλει ένα υπέροχο γκολ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μείνει χαραγμένος στο μυαλό κάποιου ένας τελικός κάποιας κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αυτό έχει να κάνει με την ομάδα που φτάνει στην κατάκτηση, τον τρόπο που το πετυχαίνει, αλλά και το ποδόσφαιρο που έχει παίξει στη διοργάνωση.

Στις 27 Μαΐου 1987, η Πόρτο φρόντιζε ώστε ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, να είναι για πάντα μια ευχάριστη ανάμνηση, τόσο για τους φίλους της ομάδας της, όσο και για αυτούς που αγαπάνε το ποδόσφαιρο.

Οι Πορτογάλοι, είχαν τεθεί αντιμέτωποι με την Μπάγερν Μονάχου στο «Πράτερ» της Αυστρίας, ένα γήπεδο το οποίο χωρούσε κάτι λιγότερο από 60.000 φιλάθλους. Η γερμανική ομάδα ήταν το μεγάλο φαβορί και το πίστευαν τόσο πολύ οι άνθρωποί της ότι θα πάρει το τρόπαιο, όπου ο πρόεδρος Σέρερ, είχε ετοιμάσει πριν το ματς τον επινίκιο λόγο του.

Πράγματι, η Μπάγερν Μονάχου, ήταν αυτή που βρήκε πρώτη τον δρόμο προς τα δίχτυα στο πρώτο ημίχρονο, με τον Λούντβιγκ Κεγκλ να ήταν ο σκόρερ. Ένα γκολ που με βάση την εικόνα του ματς το άξιζαν οι Βαυαροί. Το όλο σκηνικό στον αγωνιστικό χώρο, άλλαξε τελείως στο δεύτερο μέρος.

Η Πόρτο πίεζε πιο πολύ και στο 78', είχε τη χαρά να σκοράρει. Ένα γκολ του Ραμπάχ Ματζέρ, το οποίο έμελλε να μείνει στην ιστορία. Ο ίδιος, με δεξί τακουνάκι είχε στείλει την μπάλα στην αντίπαλη εστία και είχε πετύχει για την τότε εποχή, το ωραίτερο γκολ σε τελικό. Ένα τέρμα, που ακόμα και σήμερα το βλέπει κάποιος και ενθουσιάζεται, γιατί λίγοι έως ελάχιστοι θα τολμούσαν να δοκιμάσουν να σκοράρουν με αυτό τον τρόπο.



Ο Αλγερινός είχε πάρει ψυχολογία μετά από αυτό το τέρμα και ήταν αυτός που «κέρασε» τον Ζουάρι μία ασίστ στο 81', με τον δεύτερο να σκοράρει και να διαμορφώνει το τελικό 2-1. Ένα ιστορικό αποτέλεσμα, μιας και η Πόρτο κατακτούσε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Κάτι ιδιαίτερο, πόσο μάλλον όταν το πετυχαίνεις ως αουτσάιντερ.




www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0