Μια Φώτο μια Ιστορία

Λάζλο Κουμπάλα: Ο «θρύλος» που γλύτωσε την τραγωδία της Grande Torino, έπαιξε για τρεις Εθνικές και έγινε άγαλμα έξω από το Καμπ Νου! (video)

Λάζλο Κουμπάλα: Ο «θρύλος» που γλύτωσε την τραγωδία της Grande Torino, έπαιξε για τρεις Εθνικές και έγινε άγαλμα έξω από το Καμπ Νου! (video)

Η ζωή του Λάζλο Κουμπάλα μοιάζει κυριολεκτικά με παραμύθι. Ένα παραμύθι που σήμερα διηγούμαστε με θαυμασμό και απορία για όσα απίθανα συνέβησαν, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ πιο δυσάρεστο. Ο Κουμπάλα έφυγε από τη ζωή πριν από 22 χρόνια, και εμείς θυμόμαστε τους κυριότερους σταθμούς της συγκλονιστικής ιστορίας του.

Θα μπορούσε να είναι ένα από τα θύματα της ανείπωτης τραγωδίας της Grande Torino στη Σουπέργκα το 1949. Η μοίρα, όμως, τον έσωσε από αυτό, και του χάρισε πάρα πολλά ακόμη χρόνια, σε μια ζωή που έμοιαζε με παραμύθι. Ο Λάζλο Κουμπάλα απεβίωσε στις 17 Μαΐου του 2002, αφήνοντας ως κληρονομιά μια απίθανη ιστορία.

Ο Κουμπάλα γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1927. Η επαγγελματική του πορεία στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε το 1945, από τη Φερεντσβάρος. Από νωρίς έδειξε ότι πρόκειται για ξεχωριστό ταλέντο, αλλά πολύ γρήγορα, μετακόμισε στην Τσεχοσλοβακία για λογαριασμό της Σλόβαν Μπρατισλάβας. Εκείνα τα χρόνια, λοιπόν, η Τσεχοσλοβακία, από όπου καταγόταν και ο πατέρας του, αποτέλεσε την πρώτη Εθνική Ομάδα της οποίας τα χρώματα τίμησε ο Κουμπάλα.

Το 1948, επέστρεψε στη γενέτειρά του, Ουγγαρία, και τη Βάσας, και δεν άργησε να φορέσει και το δικό της εθνόσημο. Το κομμουνιστικό καθεστώς όμως, της χώρας, τον ανάγκασε σύντομα να διαφύγει και να συνεχίσει την περιπλάνησή του στην Ευρώπη. Η FIFA τον απέβαλε για ένα χρόνο επειδή «έσπασε» το συμβόλαιό του με την Ουγγαρία.

Το 1949, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημείο-σταθμό στην ιστορία της ζωής του. Όχι για κάτι που συνέβη, αλλά για κάτι από το οποίο η μοίρα τον έσωσε με συγκλονιστικό τρόπο. Ο Κουμπάλα είχε προσκληθεί από την Grande Torino, την ιταλική υπερδύναμη της εποχής, ώστε να συμμετάσχει στο φιλικό παιχνίδι της με την Μπενφίκα στην Πορτογαλία. Ο γιος του Κουμπάλα, όμως, αρρώστησε, και εκείνος έμεινε πίσω. Δυστυχώς, σήμερα γνωρίζουμε από τι γλύτωσε με αυτόν τον τρόπο, με την πτώση του αεροπλάνου της Τορίνο στη Σουπέργκα και τον θάνατο 31 ανθρώπων, να αποτελεί μια τραγωδία που δε λησμονηθεί ποτέ.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, τα καλύτερη ήταν μπροστά. Το 1951 ο Κουμπάλα ξεκίνησε την πορεία του στην ομάδα με την οποία έμελλε να γράψει ιστορία. Ο Κουμπάλα δεν είναι απλά ένας «θρύλος» της Μπαρτσελόνα, αλλά ένας άνθρωπος που έχει γίνει άγαλμα έξω από το Καμπ Νου!
statue_1.jpg

Με την Μπαρτσελόνα κατέγραψε σε μια δεκαετία, 186 εμφανίσεις και 131 γκολ, ενώ, φυσικά, δεν... παρέλειψε να φορέσει και τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας 19 φορές, για να ολοκληρώσει αυτήν την απίθανη τριάδα Εθνικών Ομάδων, με τις οποίες αγωνίστηκε!

Η προπονητική του καριέρα δεν είχε την ίδια επιτυχία. Μετά την απόσυρσή του, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα (1961-63), και στη συνέχεια περιπλανήθηκε σε πάρα πολλές ομάδες, σε Ισπανία, Καναδά και Σαουδική Αραβία, ενώ για 11 ολόκληρα χρόνια (1969-80), έκατσε στον πάγκο της Εθνικής Ισπανίας.

Στις 17 Μαΐου του 2002, το παραμύθι του Λάζλο Κουμπάλα έλαβε τέλος. Ένα τέλος που ολοκλήρωσε μια σπουδαία ιστορία, η οποία θα μπορούσε να έχει γραφτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, και που πολλοί «θρύλοι» του ποδοσφαίρου θα ζήλευαν.






Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0