Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο... χορός του Διαμαντίδη, οι τρίποντες «βόμβες» και το ματ του Πασκουάλ, που στοιχειώνει τον Παναθηναϊκό μέχρι και σήμερα! (video)

Ο... χορός του Διαμαντίδη, οι τρίποντες «βόμβες» και το ματ του Πασκουάλ, που στοιχειώνει τον Παναθηναϊκό μέχρι και σήμερα! (video)

Ο Παναθηναϊκός ονειρεύεται Final 4 μετά από 12 χρόνια. Πώς, όμως θα είχε γραφτεί η ιστορία, αν έμενε αυτός όρθιος στον «πόλεμο» με την Μπαρτσελόνα του Πασκουάλ, που αποτέλεσε την… αρχή του κακού;

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να διακόψει το σερί της δωδεκαετούς απουσίας του από τα Final 4 της EuroLeague. Πότε και πως όμως, ξεκίνησε αυτό το σερί;

Σε μια επική σειρά playoffs απέναντι στην Μπαρτσελόνα, το 2013, είναι η απάντηση. Ο Παναθηναϊκός του Αργύρη Πεδουλάκη, απέναντι στους «Μπλαουγκράνα», που είχαν στο τιμόνι τους τον Τσάβι Πασκουάλ, για πέμπτη χρονιά τότε.

Μια σειρά που ολοκληρώθηκε σε πέντε παιχνίδια, εκ των οποίων τα τρία πρώτα, κρίθηκαν με μέγιστη διαφορά τους δύο πόντους!

Η Μπαρτσελόνα είχε το πλεονέκτημα έδρας, άρα τα δύο πρώτα ματς έγιναν στο «Παλάου». Το πρώτο, κρίθηκε στην παράταση, με μια ασύλληπτη αλληλουχία χαμένων βολών! Με το σκορ στο 72-70, ο Σάδα αστόχησε σε ένα ζευγάρι βολών 23 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, ο Γκιστ πήρε την πάσα του Διαμαντίδη, αλλά δέχθηκε φάουλ πριν προλάβει να τελειώσει τη φάση. Κι όμως, δεν κατάφερε να ευστοχήσει σε καμία από τις δύο βολές.

Ο Αμερικανός βέβαια, ήταν ο άνθρωπος που είχε σώσει τους «πράσινους» στην κανονική διάρκεια, κόβοντας εντυπωσιακά το τελευταίο σουτ του Άντε Τόμιτς.

Ο Κροάτης  μάζεψε το ριμπάουντ από τις χαμένες βολές του Γκιστ, και πήρε σειρά για να πάει στη γραμμή της φιλανθρωπίας. Ούτε αυτός κατάφερε να βρει στόχο, ο Ούκιτς πέταξε την μπάλα πίσω από το κέντρο, αλλά το 72-70 ήταν πραγματικά γραφτό να μην αλλάξει με τίποτα!

Το δεύτερο παιχνίδι έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη τόσο των οπαδών του Παναθηναϊκού, όσο και των φίλων της EuroLeague. Ο λόγος δεν είναι άλλος από ένα από τα σπουδαιότερα και πιο χαρακτηριστικά σουτ, της τεράστιας καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη. Με σκορ στο 65-63 και την Μπαρτσελόνα να... αγκαλιάζει το 2-0, ο Διαμαντίδης «έστησε» έναν πραγματικό χορό, με θύμα τον «θηριώδη» και βραδυκίνητο Νέιτ Τζαουάι!

Η εκπληκτική του κίνηση ολοκληρώθηκε με εύστοχο τρίποντο για το 65-66, και παρ’ ότι η Μπαρτσελόνα είχε εννιά δευτερόλεπτα στη διάθεσή της, δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη, με τον Γασικεβίτσιους να αστοχεί στο τελευταίο σουτ.

Το τρίτο παιχνίδι δε στερήθηκε τίποτα σε αγωνία από τα δύο προηγούμενα. Το «καυτό» ΟΑΚΑ είχε ανησυχήσει για τα καλά, όταν ο Γιασικεβίτσιους διαμόρφωσε το 59-63, περίπου δυόμισι λεπτά πριν το τέλος.. Ο Λάσμε μείωσε σε 61-63, και μετά ήρθε -ποιος άλλος;-, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, να πετύχει ένα απίθανο τρίποντο με ταμπλό, για το 64-63.

Οι δύο ομάδες έμειναν συνεπείς στο μοτίβο που τους ήθελε να ολοκληρώνουν με μεγάλη νευρικότητα και αστοχία τα παιχνίδια. Ο Τόμιτς έχασε για άλλη μια φορά δύο κρίσιμες βολές, ο Ναβάρο δέχθηκε τάπα από τον Λάσμε, και ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε σε δίποντο. Ο Γκιστ ευστόχησε σε μια βολή για το 65-63, και η Μπαρτσελόνα δεν πρόλαβε να εκδηλώσει ολοκληρωμένη επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, είχε ένα match-ball στην «κόλαση» του ΟΑΚΑ. Κι όμως, οι Καταλανοί αποδείχθηκαν ο σκληρότερος αντίπαλος, όντες με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Πασκουάλ ετοίμασε το τέλειο παιχνίδι, η ομάδα του το υλοποίησε, και προκάλεσε ολικό «βραχυκύκλωμα» στον Παναθηναϊκό, ο οποίος πέτυχε 60 πόντους, μόλις 38 στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, και είδε τον Διαμαντίδη να μένει άποντος, σε 37 λεπτά συμμετοχής (!), ενώ Τόμιτς, Ναβάρο και Χουέρτας έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά, με το τελικό 60-70 να μην απελείται ουσιαστικά σε κανένα σημείο.

Η εικόνα δεν άλλαξε καθόλου στο πέμπτο παιχνίδι, με τον «άδειο» Παναθηναϊκό, να σκοράρει… με το σταγονόμετρο, και τον Τζαουάι να παίρνει μια άτυπη προσωπική «εκδίκηση», πραγματοποιώντας την καλύτερή του εμφάνιση στη σειρά. Το τελικό 64-53 επισφράγισε την υπεροχή των «Μπλαουγκράνα», και έδωσε τέλος σε μια από τις πιο σκληρές και ανταγωνιστικές σειρές playoffs στην ιστορία της EuroLeague.


Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0