Μια Φώτο μια Ιστορία

Το ανίκητο «τέρας» του ρατσισμού: Από τον Κάνιγχαμ και τις απειλές του ’70, στα δάκρυα του Βινίσιους… (video)

Το ανίκητο «τέρας» του ρατσισμού: Από τον Κάνιγχαμ και τις απειλές του ’70, στα δάκρυα του Βινίσιους… (video)

Τα δάκρυα του Βινίσιους Τζούνιορ συγκίνησαν και θύμισαν ξανά ότι ο ρατσισμός είναι κάτι παραπάνω από πανταχού παρών και στο ποδόσφαιρο. Όπως συνέβαινε εξάλλου και στο παρελθόν…

Γράφει η Άρτεμις Κλεφτάκη

Σε μία ιδανική κοινωνία, ο ρατσισμός -όπως και πολλά άλλα- δεν θα είχε καμία θέση. Δυστυχώς, όμως, είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, από το οποίο καμία κοινωνία δεν μοιάζει ικανή να απαλλαγεί.

Έτσι συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο, αφού αυτό αποδεικνύεται μέσα στο γήπεδο, το οποίο ο σοφός λαός λέει πως αποτελεί τη μικρογραφία μιας κοινωνίας.

Τις τελευταίες ώρες, το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η εικόνα με τον Βραζιλιάνο Βινίσιους Τζούνιορ να ξεσπά σε κλάματα σε συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε για τη ρατσιστική βία που υφίσταται στην Ισπανία και τη La Liga.

Ο Βινίσιους έχει βρεθεί στο προσκήνιο σε πολλές περιπτώσεις που αφορούν ρατσιστικά σχόλια και χαρακτηρισμούς που έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια αναμετρήσεων στο ισπανικό πρωτάθλημα, όπου αγωνίζεται από το 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου πριν τη φιλική αναμέτρηση με την Ισπανία (26/03) «ξέσπασε» και έβγαλε από μέσα του όλα όσα νιώθει και τον «τρώνε».

«Θέλω απλά να παίζω ποδόσφαιρο και να μην βλέπω μαύρους ανθρώπους να υποφέρουν», ήταν μερικά από τα λόγια του συγκινημένου Βραζιλιάνου.


Το νοσηρό μυαλό ενός ανεγκέφαλου που εξαπολύει προσβολές, οι οποίες αφορούν το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή το φύλο, μάλλον δεν έχει γιατρειά. Ο Βινίσιους δεν θα είναι ο τελευταίος, αλλά προφανώς ούτε ήταν και ο πρώτος αποδέκτης κάθε είδους ρατσιστικών συμπεριφορών.


Τα παραδείγματα είναι, δυστυχώς, αναρίθμητα. Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Σέρτζιο Κάνιγχαμ, γιος του πρώην παίκτη της «Βασίλισσας», Λόρι Κάνιγχαμ, μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωνε ο πατέρας του αρκετές δεκαετίες πίσω. Ο λόγος; Το χρώμα του δέρματός του.

Ο Λόρι Κάνιγχαμ υπήρξε ένα από τα μεγάλα ταλέντα της Αγγλίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και «έφτιαξε» το όνομά του στην Γουέστ Μπρομ, μπαίνοντας αμέσως στο «ραντάρ» της Ρεάλ Μαδρίτης. Η οποία τον απέκτησε το 1979, με τον Κάνιγχαμ να γίνεται έτσι ο πρώτος Άγγλος που φόρεσε τη φανέλα της, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τους υπόλοιπους.

Η εποχή εκείνη δεν ήταν εύκολη. Ειδικά για έναν έγχρωμο που βίωνε για τα καλά τον ρατσισμό σε όλες τις εκφάνσεις της ζωή του. Ακόμη και στο ποδόσφαιρο. Ο Κάνιγχαμ, όπως ομολόγησε ο γιος του, είχε ακούσει και είχε περάσει ακόμη πιο δύσκολα όσο αγωνιζόταν στο «Νησί».

«Στην Αγγλία τότε, οι μαύροι απαγορεύονταν να εισέλθουν ακόμη και σε μαγαζιά», είπε χαρακτηριστικά ο γιος του.


Ο Κάνιγχαμ ήταν ο πρώτος έγχρωμος που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας, γεγονός που δεν άρεσε σε πολλούς στενόμυαλους της εποχής.

κανιγχαμ.jpg

«Όταν έκανε το ντεμπούτο του με την Αγγλία, έλαβε μία σφαίρα μέσα σε γράμμα. Άκουγε διάφορα σχόλια ακόμη και από υπεύθυνους ομάδων, ότι οι μαύροι δεν μπορούν να κινηθούν με άνεση στη λάσπη και ότι δεν έχουν αντοχές. Του είχαν επιτεθεί με μολότοφ στο σπίτι του και προσπάθησαν να του αφαιρέσουν τα φρένα από το αυτοκίνητο», όπως αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο Σέρτζιο Κάνιγχαμ, ερωτηθείς για το τι κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο πατέρας του σχεδόν μισό αιώνα πριν.

Όπως και τόσοι άλλοι, οι Βινίσιος Τζούνιορ και Λόρι Κάνιγχαμ έκαναν κάτι πολύ απλό. Να παίζουν ποδόσφαιρο και να το απολαμβάνουν, αφού αυτό είναι για κάθε ποδοσφαιριστή η πηγή ζωής.

Αμφότεροι, άκουσαν πολλά ρατσιστικά σχόλια, μάλιστα ο ένας μάλλον θα συνεχίσει να ακούει. Και οι δύο ήρθαν αντιμέτωποι με εμετικές συμπεριφορές που όσο οι θύτες δεν τιμωρούνται, τόσο αυτές θα εξακολουθούν να υφίστανται. Βέβαια, όσοι και αν τιμωρηθούν, το «τέρας» του ρατσισμού εξακολουθεί να μοιάζει ανίκητο...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0