Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο δρόμος προς το τελευταίο Final 4 του Παναθηναϊκού είχε ατελείωτα «θρίλερ», μυθικό Διαμαντίδη και... γνώριμους αντιπάλους! (video)

Ο δρόμος προς το τελευταίο Final 4 του Παναθηναϊκού είχε ατελείωτα «θρίλερ», μυθικό Διαμαντίδη και... γνώριμους αντιπάλους! (video)

Δώδεκα χρόνια πριν, βρισκόταν σε εξέλιξη μια επική σειρά playoffs στην EuroLeague, που έμελλε να στείλει τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο του Final 4 μέχρι και σήμερα!

Τα τελευταία αρκετά χρόνια, έχουμε συνηθίσει τα playoffs της EuroLeague, να διεξάγονται από μέσα έως τέλη Απριλίου. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Τα παλαιότερα format της διοργάνωσης, προέβλεπαν λιγότερα παιχνίδια, με αποτέλεσμα και τα playoffs να γίνονται νωρίτερα.

Το 2012, ο Παναθηναϊκός δεν είχε περιθώριο να ασχοληθεί με την επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις περιλάμβαναν μια… ομηρική μάχη απέναντι στην Μακάμπι, με φόντο την πρόκριση στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης.

Μια ματιά στα στρατόπεδα αυτής της «τιτανομαχίας», αρκεί για να προκαλέσει νοσταλγία και δέος. Από τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οι θρύλοι της διοργάνωσης Δημήτρης Διαμαντίδης, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Νικ Καλάθης και Μάικ Μπατίστ, μαζί με πολύπειρους Έλληνες (Τσαρτσαρής, Καϊμακόγλου, Περπέρογλου)

Απέναντι στον άρχοντα των δαχτυλιδιών «Ζοτς», ο mastermind Ντέιβιντ Μπλατ, με πολλούς «στρατιώτες» γνώριμους στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θοδωρής Παπαλουκάς, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Κιθ Λάνγκφορντ και… δε συμμαζεύεται (Ντέβιν Σμιθ και Σον Τζέιμς επίσης έχουν περάσει από τη χώρα μας).

Σίγουρα, λοιπόν, μια πρόχειρη ματιά στις δύο ομάδες, προϊδέαζε για μια σκληρή και αμφίρροπη μάχη. Βέβαια, το πήγαν ένα βήμα παραπάνω, «πολεμώντας» ανελέητα για πέντε παιχνίδια, κυριολεκτικά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ο Παναθηναϊκός είχε το κομβικό -όταν μιλάμε για ΟΑΚΑ- πλεονέκτημα έδρας, το οποίο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο στο πρώτο παιχνίδι, διαλύοντας τους Ισραηλινούς με 93-73. Κι όμως έχουμε δει τόσες και τόσες φορές, τα ευεργετικά αποτελέσματα για τον ηττημένο σε μια τέτοια περίπτωση. Η Μακάμπι μπήκε στο δεύτερο παιχνίδι, με τον εγωισμό της πληγωμένο και με το… μαχαίρι στα δόντια. Σε ένα παιχνίδι που η ίδια η EuroLeague χαρακτηρίζει «κλασσικό» (και δεν είναι το μόνο της σειράς), η Μακάμπι δραπέτευσε με ένα τεράστιο «διπλό» στην παράταση, με 92-94 (καν. διάρκεια 83-83).

Κι αν το ΟΑΚΑ είναι ανέκαθεν μια από τις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης, σίγουρα το παλιό «Γιαντ Ελιάου» δεν πήγαινε πίσω. Η Μακάμπι πήρε το τρίτο παιχνίδι με 65-62, με τον Καλάθη να αστοχεί στο τελευταίο τρίποντο ισοφάρισης.

Αμέσως μετά, ήρθε η τέλεια εμφάνιση, τη στιγμή που χρειαζόταν περισσότερο. Ο Παναθηναϊκός βραχυκύκλωσε τη Μακάμπι, νίκησε με 78-69, και έφερε τη σειρά στην Αθήνα για το πέμπτο και καθοριστικό ματς.

Το κατάμεστο ΟΑΚΑ, δύο θρυλικοί προπονητές με σπουδαία ρόστερ, και ένα δραματικό φινάλε, συνέθεσαν το παζλ ενός εκ των πιο συγκλονιστικών αγώνων στην ιστορία των playoffs της EuroLeague.

Το ΟΑΚΑ «εξερράγη» όταν ο σεληνιασμένος Διαμαντίδης διαμόρφωσε το 73-61 με τρίποντο, πέντε λεπτά και 46 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Η σπουδαία Μακάμπι, όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Η επίθεσή της πήρε «φωτιά», για να πραγματοποιήσει την ανατροπή και να φέρει το παιχνίδι σε απόλυτη ισορροπία (85-85), δέκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Διαμαντίδης πήρε φάουλ, έβαλε τη μία βολή (για τον 25ο πόντο του), και έκανε το 86-85 πέντε δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο αρχηγός των «πρασίνων» αστόχησε στη δεύτερη, ο Μπουρστάιν πήρε το αμυντικό ριμπάουντ αλλά έχασε την μπάλα, και ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή, πολύ μεγάλη ιστορία.


Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0