Μια Φώτο μια Ιστορία

Πώς ο Χρίστο Στόιτσκοφ κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα», ενώ είχε αποκλειστεί διά βίου από τα γήπεδα!

Πώς ο Χρίστο Στόιτσκοφ κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα», ενώ είχε αποκλειστεί διά βίου από τα γήπεδα!

08/02/1966: Μάγος, «Μαραντόνα των Βαλκανίων», κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, αλλά... τρελός με δίπλωμα! Και κάποιες ιστορίες του Χρίστο Στόιτσκοφ, σαν αυτή του αποκλεισμού του από τα γήπεδα για όλη του τη ζωή, απλώς το αποδεικνύουν!

Γράφει ο Γιώργος Καπουκάκης

Πιθανότατα ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο. Αναμφίβολα, ο καλύτερος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ο Χρίστο Στόιτσκοφ δεν ήταν απλά ένας... παικταράς, αλλά ένας αθλητής με μεγάλη προσωπικότητα και ταμπεραμέντο... άκρως βαλκανικό!

Ήρθε στον κόσμο μία ημέρα σαν σήμερα (08/02) το 1966 και η καριέρα του παραμένει υπήρξε αξιοζήλευτη. Οι συστάσεις είναι σχεδόν περιττές. ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Μπαρτσελόνα, Ιταλία, Ηνωμενες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία, μέχρι και Ιαπωνία είχε το... μενού του Βούλγαρου αριστερού εξτρέμ.

Στην Βαρκελώνη τα... σάρωσε όλα, ενώ οι «μαγικές» του εμφανίσεις, του χάρισαν μια «Χρυσή Μπάλα» (1994), την ώρα που αναδείχθηκε και πέντε φορές ως ο ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην πατρίδα του.

Πάντως, εξαιτίας ενός περιστατικού που αρκετοί πιθανότατα να μην γνωρίζουν, ο Στόιτσκοφ θα μπορούσε να είχε αποσυρθεί από τον ποδοσφαιρικό «χάρτη», προτού καν ενταχθεί σε αυτόν!

stoichkovbarca.jpg

Συγκεκριμένα, στον τελικό Κυπέλλου Βουλγαρίας που διεξήχθη στις 19 Ιουνίου του 1985, ο 19χρονος τότε Στόιτσκοφ, που πραγματοποιούσε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, είχε εμπλακεί σε ένα επεισόδιο με τους αντιπάλους του, για το οποίο του επιβλήθηκε ισόβια ποινή από τα γήπεδα!

Λίγες ημέρες, μετά την τραγωδία του Χέιζελ και με το γήπεδο να παρακολουθείται στενά, έτσι ώστε να μη συμβεί το παραμικρό, η ΤΣΣΚΑ Σόφιας είχε αντιμετωπίσει την Λέφσκι Σόφιας, με το σκορ να λήγει 2-1 υπέρ της ομάδας του Στόιτσκοφ.

Η εν λόγω αναμέτρηση, πάντως, είχε «σημαδευτεί» από λανθασμένες αποφάσεις του διαιτητή και η κατάσταση «μύριζε» μπαρούτι!

Ο Στόιτσκοφ είχε προσπαθήσει να προφυλάξει έναν συμπαίκτη του, έπειτα από μία σύρραξη, ωστόσο τα πάντα αγρίεψαν αρκετά γρήγορα και στον αγωνιστικό χώρο υπήρξε «μάχη» σώμα με σώμα. Φυσικά, υπήρξαν αποβολές εκατέρωθεν ενώ η ποινή - για κάθε ομάδα - αναμενόταν βαριά.

stoichkov1985.jpg

Μετά το τέλος του αγώνα και αφού η ΤΣΣΚΑ είχε νικήσει με 2-1, τα επεισόδια συνεχίστηκαν και στη φυσούνα, όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς συνέβη σε εκείνο το σημείο.

«Μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, ο Ασπαρούχ Γιασένοφ περικυκλώθηκε από τους παίκτες της Λέφσκι. Ανάμεσά τους ήταν ο Μπόρισλαβ Μιχάιλοφ – ο τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας, Σίσκο Σιράκοφ – επίσης εθνικός και πρώην ανταγωνιστής της Σαραγόσα και της Εσπανιόλ. Τον χτύπησαν, τον πρόσβαλαν, τον απείλησαν, τον έσπρωξαν, ενώ εμείς πανηγυρίσαμε την επιτυχία και ο αρχηγός μας Γκεόργκι Ντιμιτρόφ κράτησε το τρόπαιο μπροστά στο ενθουσιώδες κοινό της ΤΣΣΚΑ», είχε αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ο Στόιτσκοφ. Όπως ήταν λογικό, οι δύο ομάδες τιμωρήθηκαν.

Η ΤΣΣΚΑ έχασε το «εισιτήριο» για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ από την Λέφσκι αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλήματος που είχε κατακτήσει εκείνη τη σεζόν!



Πάντως, η πιο «βαριά» ποινή επιβλήθηκε στον Στόιτσκοφ, ο οποίος, αρχικά, υποχρεώθηκε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής τους εκτός γηπέδων!

Η συγκεκριμένη ποινή κρίθηκε υπερβολική και μειώθηκε σε έναν χρόνο, με αποτέλεσμα ο Στόιτσκοφ να μείνει για λίγο εκτός δράσης, αλλά στη συνέχεια να εξελιχθεί στον «Μαραντόνα των Βαλκανίων» και σε έναν από τους καλύτερους του αθλήματος.

To 1990, αφότου η ποινή του είχε ολοκληρωθεί, ο Στόιτσκοφ αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα, στην οποία έκανε θραύση, καταγράφοντας πάνω από 250 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 117 γκολ, σε δύο θητείες.

Η καριέρα του Βούλγαρου βρέθηκε σε ανοδική πορεία και ο ίδιος διήνυσε μερικά εξαιρετικά χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου, μέσα στα οποία έγινε και πρωταθλητής Ευρώπης (1992). Πόσο διαφορετική θα ήταν όμως η συγκεκριμένη ιστορία, εάν η ποινή δεν έπεφτε και επικρατούσε εν τέλει η αρχική απόφαση;

Μερικές φορές οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά και ορίζουν τη μοίρα του καθενός!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0