Μια Φώτο μια Ιστορία

Πώς ο Ευγένιος Γκέραρντ πείστηκε να έρθει στον ΟΦΗ και ο άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση! (video)

Πώς ο Ευγένιος Γκέραρντ πείστηκε να έρθει στον ΟΦΗ και ο άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση! (video)
02/01/2018: Ο Ευγένιος Γκέραρντ άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο στο πένθος, το οποίο έχασε ένα αναπόσπαστο κομμάτι του, για δεκαετίες. Πώς ξεκίνησαν όλα, όμως;
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

«Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ» ανέφερε το μήνυμα της ΠΑΕ ΟΦΗ. Και πώς να τον ξεχάσει; Τόσο ο εν λόγω σύλλογος, στον πάγκο του οποίου έμεινε από το 1985 έως το 2000, όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Αφού πέραν της προσφοράς του σε αυτό, κανένας άλλος ξένος προπονητής, δεν έχει «κλείσει» 15ετια σε μία ελληνική ομάδα!

Η παρουσία του Γκέραρντ στον ΟΦΗ, συνδυάστηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες, στην ιστορία του συλλόγου, όπως το Κύπελλο Ελλάδας το 1987 και η πρόκριση επί της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1993, στους «16» του Κυπέλλου UEFA.

Το πρώτο βήμα για όλα αυτά, όμως, πότε και πώς έγινε;



Σε ένα τουρνουά στο Άμστερνταμ, ο Ευγένιος Γκέραρντ είχε γνωριστεί με ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Κάτι κομβικό, όπως αποδείχθηκε.

Ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, εμβληματικός πρόεδρος του ΟΦΗ, είχε ακούσει εξαιρετικά λόγια για τον Ολλανδό τεχνικό. Ειδικά από τον Γρηγόρη Τσινό, θρύλο των Κρητικών πλέον, αλλά τότε ποδοσφαιριστή που είχε συνεργαστεί με τον Γκέραρντ, στη Ρόντα και έπαιξε κομβικό ρόλο στην υπόθεση. 

ΟΦΗ: Παραιτήθηκε ο Τσινός

Ζήτησε να τον καλέσουν. Ο Κώστας Καζανάκης, βασικό στέλεχος επί χρόνια του ΔΣ του ΟΦΗ, ανέλαβε την προσέγγιση του Γκέραρντ και είδε πως δεν ήταν αρνητικός. Ειδικά από τη στιγμή που η Ρόντα, την οποία είχε δεσμευθεί πως θα βοηθήσει έως το τέλος της σεζόν εφόσον χρειαζόταν, βρήκε τον δρόμο της με νέο προπονητή.

Κυριολεκτικά με μία βαλίτσα στο χέρι, ο Γκέραρντ πείστηκε από το νέο τηλεφώνημα των Κρητικών, και έφυγε για την Ελλάδα.

Συναντήθηκε με τον Θεόδωρο Βαρδινογιάννη, έδωσαν τα χέρια σε χρόνο ρεκόρ, υπέγραψαν συμβόλαιο και όπως φάνηκε, δεν ήταν απλώς αριθμοί, αλλά ένα συμβόλαιο ζωής.

Ο Γκέραρντ δέθηκε με την Κρήτη. Από νωρίς, άρχισε να μαθαίνει ελληνικά, για τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, συνδυάζοντάς το τοπικό στοιχείο, με τους δικούς του, ολλανδικούς ποδοσφαιρικούς νεωτερισμούς.

Και μάλλον, το μυστικό της 15ετούς σχέσης των δύο πλευρών, βρισκόταν ακριβώς εκεί.

1986-4 OFI 2

Πηγή πληροφοριών
: Από το αφιέρωμα του Athletestories, «Ευγένιος Γκέραρντ, ένας Κρητικός από τη Λιμβουργία»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0