Μια Φώτο μια Ιστορία

Από την «απειλή» και τη διάλυση του γυναικείου ποδοσφαίρου κάποτε στην Αγγλία, ως την απόλυτη λατρεία του!

Από την «απειλή» και τη διάλυση του γυναικείου ποδοσφαίρου κάποτε στην Αγγλία, ως την απόλυτη λατρεία του!

Όσοι πιστεύουν ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο αποτελεί κομμάτι αποκλειστικά της σύγχρονης ιστορίας του αθλήματος, απατώνται. Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε πως πίσω στο μακρινό 1921, μια γυναικεία ομάδα στην Αγγλία διέπρεπε και είχε φανατικούς υποστηρικτές; Τόσο πολύ, μάλιστα, που η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία άσκησε... βέτο στο ποδόσφαιρο γυναικών, καθώς απειλούσε τον «ανδρισμό» των μελών της.

Γράφει η Σουζάννα Μποντίνη

Dick, Kerr Ladies F.C. το όνομα της πρώτης γνωστής γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου που ιδρύθηκε στο Πρέστον της Αγγλίας το 1917. Παρέμεινε ενεργή για 48 ολόκληρα χρόνια, έως το 1965, πραγματοποιώντας 833 εμφανίσεις, από τις οποίες οι 759 ήταν νίκες.

222_7.jpg

Η διαφορά με το «σήμερα» είναι πως δεν αποτελούσε επάγγελμα των παικτριών. Οι αγώνες ήταν φιλανθρωπικής φύσεως. Η ομάδα ιδρύθηκε την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η ονομασία τους προκύπτει από το εργοαστάσιο στο οποίο εργάζονταν, Dick, Kerr and Co., το οποίο ασχολιόταν με την παραγωγή πυρομαχικών για τον πόλεμο. Σκοπός των αγώνων, με παρόμοιας λογικής γυναικείες ομάδες, ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για τους τραυματίες στρατιώτες, κατά την διάρκεια του πολέμου και μετά από αυτόν.

Τα εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών ενθάρρυναν γενικότερα τα ανταγωνιστικά αθλήματα με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ηθικής μεταξύ των εργαζομένων τους. Κάπως έτσι, ξεκίνησαν να διοργανώνουν αυτούς τους φιλανθρωπικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Η Dick, Kerr Ladies στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της προσέλκυε από 4.000 έως και 50.000 θεατές ανά παιχνίδι! Ο κόσμος την λάτρευε και έγινε μια αγαπημένη συνήθεια, τις «μαύρες» ημέρες του πολέμου. Αξιοσημείωτος αγώνας, εκείνος κόντρα σε μια γαλλική ομάδα το 1920, της οποίας επιβλήθηκαν 2-0 μπροστά σε 25.000 θεατές. Ένα ματς που έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών.

333_10.jpg

Σε τοπικό αγώνα, μάλιστα, κόντρα στην St. Helen’s Ladies στο «Γκούντισον Παρκ» το 1920, 53.000 υποστηρικτές έσπευσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Ο αριθμός εξωφρενικός, πολλές φορές ακόμη και για τα τωρινά δεδομένα, και η απόλυτη κυριαρχία της Dick, Kerr Ladies εμφανής.

Η επισημότητα και η ραγδαία αύξηση της δημοσιότητας του γυναικείου ποδοσφαίρου, δεν... άρεσε στην Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Έτσι, στις 5 Δεκεμβρίου 1921, εξέδωσε απαγόρευση με την αιτιολογία ότι το ποδόσφαιρο δεν ταιριάζει στις γυναίκες και δεν πρέπει να ενθαρρύνεται. Πολλά μέλη της Ομοσπονδίας ένιωθαν πως η δημοφιλία του ποδοσφαίρου γυναικών... απειλούσε την επιτυχία του ποδοσφαίρου ανδρών.

Η απαγόρευση δεν επέτρεπε σε γυναικείες ομάδες να αγωνίζονται σε γήπεδα που ανήκαν σε μέλη της Football League, δηλαδή σε ομάδες ανδρών, οι οποίες συνεργάζονταν με την Ομοσπονδία. Αγώνες συνέχιζαν να διεξάγονται, αλλά ανεπίσημα. Η δημοφιλία που απολάμβαναν οι γυναικείες ομάδες σημείωσε απότομη πτώση, με αποτέλεσμα και η Dick, Kerr Ladies να διαλυθεί οριστικά το 1965.

444_7.jpg

Παρ' όλα αυτά, οι γυναίκες δεν τα παράτησαν. Το 1969, έχοντας ως κίνητρο την επιτυχία της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1966, ορισμένες ποδοσφαιρίστριες μαζί με υποστηρικτές τους δημιούργησαν μια νέα Ποδοσφαιρική Ένωση Γυναικών. H Ομοσπονδία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει και αυτή τη πλευρά του αθλήματος, κάνοντας άρση της απαγόρευσης 50 χρόνια μετά, το 1971, αν και επίσημα «συγγνώμη» ζήτησε το 2008!

Σημασία έχει ότι έπραξαν το σωστό, έστω και αργά, ακόμη και αν υποτίμησαν τις γυναίκες τόσο ανοιχτά. Και ερχόμαστε στο «σήμερα», που το ποδόσφαιρο γυναικών διανθίζει! Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να επανακτήσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό του κόσμου.

Βρίσκεται, ωστόσο, σε πολύ καλό δρόμο. Στην Αγγλία τα γήπεδα σφύζουν από κόσμο στα ποδοσφαιρικά ματς γυναικών. Ρεκόρ θεατών είχε σημειώσει ο αγώνας της Άρσεναλ με την Λίβερπουλ τη 1η Οκτωβρίου 2023, όπου συγκεντρώθηκαν 54.115 φίλαθλοι στο «Έμιρεϊτς».

Τα γυναικεία παιχνίδια που σημειώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό οπαδών στα αγγλικά γήπεδα, είναι εκείνα στα οποία αγωνίζεται η Άρσεναλ. Στις 15 Ιανουαρίου 2023,κόντρα στην Τσέλσι, 46.811 κόσμος έδωσε το «παρών» και στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 με αντίπαλο την Τότεναμ το πλήθος άγγιξε τους 47.367.

Ρεκόρ θεατών γενικότερα σε γυναικείο ματς, πάντως, σημείωσε ο αγώνας της Μπαρτσελόνα με την Βόλφσμπουργκ στο πλαίσιο του Champions League Γυναικών στις 22 Απριλίου 2022, όπου συγκεντρώθηκαν 91.648 θεατές στον «Καμπ Νου».

Το ποδόσφαιρο γυναικών είναι εδώ για να πάρει την θέση και τη δόξα που δικαιωματικά του ανήκει!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0