Μια Φώτο μια Ιστορία

Κώστας Κεντέρης: Η κούρσα του «χρυσού Αιόλου» ως την κορυφή στο Σίδνεϊ! (video)

Κώστας Κεντέρης: Η κούρσα του «χρυσού Αιόλου» ως την κορυφή στο Σίδνεϊ! (video)

28 Σεπτεμβρίου 2000: Ο «χρυσός» Κώστας Κεντέρης πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Διένυσε τα 200μ. σε 20.09 και ανέβηκε επάξια στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, 23 χρόνια πριν!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Τάσος Φαραός

Σχεδόν πιο γρήγορος και από τη… σκιά του! Ο Κώστας Κεντέρης 23 χρόνια πριν, σε μία άλλη ήπειρο, φρόντισε να γράψει το όνομά του στην ιστορία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000 διεξάγονταν στο Σίδνεϊ και στις 28 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους, ο Έλληνας αθλητής «πέταξε» σαν τον… άνεμο! Ή μάλλον καλύτερα έτρεξε!

Στην κούρσα των 200μ. συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη. Έφυγε σαν… σίφουνας και δεν κοίταξε ξανά πίσω του. Με χρόνο στα 20.09 το χρυσό μετάλλιο του ανήκε δικαιωματικά!

κεντερης_ενθ2.jpg

Ο Κεντέρης είχε φανερώσει τις προθέσεις του, αλλά και την καλή αγωνιστική του κατάσταση, ήδη από τα προκριματικά, όπου πήρε την πρώτη θέση με 20.57. Στα προημιτελικά, με επίδοση 20.14, μπορεί να τερμάτισε δεύτερος, αλλά κατάφερε φυσικά να προκριθεί. Ένα βήμα πριν φτάσει στην «πηγή», βγήκε πρώτος στη σειρά του κατά τη διάρκεια της ημιτελικής φάσης, με 20.20. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία!

Το «χρυσό» στους Ολυμπιακούς με χρόνο στα 20.09, αποτέλεσε, όπως είναι λογικό, προσωπικό, αλλά και πανελλήνιο ρεκόρ από τον Κεντέρη εκείνη την εποχή. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Βρετανός Ντάρεν Κάμπελ (20.14), ενώ το χάλκινο πήγε στον Άτο Μπόλτον από το Τρινιντάντ – Τομπάγκο (20.20). Οι δυο τους είχαν «χριστεί» ως τα μεγάλα φαβορί για την πρωτιά. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, όμως, ήρθε να τους διαψεύσει!

Μετά από την τεράστια επιτυχία του δήλωνε: «Από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο Σίδνεϊ, πίστευα ότι κανείς δεν είναι καλύτερος από μένα. Πέρσι στη Σεβίλλη είχα δει τον Μορίς Γκρίν και κατάλαβα ότι δεν υστερούσα σε προσόντα. Τώρα ήταν η σειρά μου. Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Στα τελευταία μέτρα δεν θυμάμαι αν σήκωσα τα χέρια μου αλλά ήξερα ότι το χρυσό μετάλλιο είναι δικό μου.»

Η συγκεκριμένη επιτυχία λειτούργησε σαν… προοικονομία για τον Κώστα Κεντέρη. Το 2001 ήταν ξανά «χρυσός» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα στο Έντμοντον του Καναδά, ενώ το 2002 βγήκε πρώτος και στην Ευρώπη, στη διοργάνωση του Μονάχου! Το πρώτο «λιθαράκι», όμως, μπήκε πριν από ακριβώς 23 χρόνια. Αρκετά μακριά από την Ελλάδα, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Σίδνεϊ! Η πρώτη… πτήση για τον «γιο του ανέμου».

κεντερης_εθν.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0