Μια Φώτο μια Ιστορία

Η Αυστραλία άργησε, αλλά έμαθε να αγαπάει το γυναικείο ποδόσφαιρο (video)

Η Αυστραλία άργησε, αλλά έμαθε να αγαπάει το γυναικείο ποδόσφαιρο (video)

Δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με διαφορά 13 ετών αναδεικνύουν τη ραγδαία ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Αυστραλία που είχε να διανύσει δύσκολο δρόμο, αλλά πλέον παίρνει την αποδοχή που του αξίζει.

Γράφει η Ευτυχία Οικονομίδου

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο έχει καταφέρει να φέρει κοντά ολόκληρη την Αυστραλία λόγω της εξαιρετικής πορείας των «Ματίλντας» που έχουν κάνει τους πάντες να πιστεύουν πως μπορούν να φτάσουν ως το τέλος της διοργάνωσης.

Πριν από περίπου μια δεκαετία το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είχε ούτε την προβολή, ούτε την απήχηση που έχει στις μέρες μας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν πρέπει  γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά για να αγγίξει την ορατότητα που του αρμόζει. Ο κόσμος αδιαφορούσε γι' αυτή την πτυχή του αθλήματος, όμως οι παίκτριες δεν το έβαλαν κάτω και με το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που παίζουν έκαναν πολλούς να αναθεωρήσουν.

_130512698_gettyimages-1544054790.jpg

Αυτό συνέβη και στην συνδιοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Αυστραλία, που βλέπει τα γήπεδα της να γεμίζουν σπάζοντας τα ρεκόρ επισκεψιμότητας κάτι που αποτελεί μια ελάχιστη ικανοποίηση για την προσπάθεια τόσων χρόνων.


Στο πρώτο της παιχνίδι η παίκτρια της Εθνικής Αυστραλίας, Έμιλι Έγκμοντ, θυμάται πως αντίκρισε μόλις μερικές χιλιάδες ανθρώπους. Ήταν 6 Μαρτίου του 2010, όταν φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των «Ματίλντας» για να παίξει ουσιαστικά μεταξύ... συγγενών και φίλων.
Δεκατρία χρόνια μετά μπαίνει στο κατάμεστο γήπεδο έχοντας 75.784 χιλιάδες ζευγάρια μάτια πάνω της παρακολουθώντας το πιο διάσημο τουρνουά στον κόσμο.

«Είναι εκπληκτική η ατμόσφαιρα κάθε φορά που βγαίνουμε στο χορτάρι. Είναι σα να παίζει μαζί μας κι ένας 12ος παίκτης», δήλωσε η Έγκμοντ κάνοντας λόγο για την σημαντική ώθηση που παίρνει η ομάδα με την μεγάλη προσέλευση του κόσμου.

Το αποκορύφωμα αυτής της στήριξης είναι ότι η Αυστραλία εξασφάλισε την παρουσία της στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά από το ίσως πιο συναρπαστικό παιχνίδι της διοργάνωσης. Αυτό δεν είναι κάτι που αποτυπώνεται μόνο με νούμερα φυσικής παρουσίας αλλά φαίνεται από τα 4.5 εκατομμύρια θεατές που παρακολουθούν το τουρνουά από το σπίτι τους.


Μετά από ένα ματς-θρίλερ που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από το ποδόσφαιρο των αντρών, οι «Ματίλντας» πήραν την πρόκριση με 7-6 στα... επεισοδιακά πέναλτι απέναντι στην Γαλλία.



Παρά το θέαμα που προσφέρουν οι ποδοσφαιρίστριες και παρά τη ραγδαία εξέλιξη του αθλήματος υπάρχουν πολλά μείζονα ζητήματα τα οποία έχουν μείνει δεκαετίες πίσω.
Απλά πράγματα όπως τα παπούτσια είναι διαμορφωμένα πάνω στο αντρικό πρότυπο. Θέματα υγιεινής και σχετικά με την έμμηνο ρήση κρύβονται κάτω από το «χαλάκι» ενώ αποτελούν απόλυτα φυσιολογικές συνθήκες της καθημερινής ζωής.

Οι γυναίκες του σήμερα έχουν αποδείξει με το ταλέντο και τις ικανότητές τους πως αξίζουν την ίδια προσοχή και αντιμετώπιση με τους άντρες στον κόσμο των σπορ.
Η αναγνώριση που συμβαίνει, έστω και αργά, μέσω της μεγάλης προσέλευσης στα γήπεδα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Με αυτόν τον τρόπο η επόμενη γενιά εμπνέεται και παίρνει την ώθηση που χρειάζεται για να συνεχίζει να προσπαθεί για το κάτι παραπάνω.

www.bnsports.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0