Μια Φώτο μια Ιστορία

Ολυμπιακοί Αγώνες 2008: Η μεγαλύτερη κολυμβητική παράσταση όλων των εποχών από τους «υπερανθρώπους» των ΗΠΑ, στο Πεκίνο! (video)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2008: Η μεγαλύτερη κολυμβητική παράσταση όλων των εποχών από τους «υπερανθρώπους» των ΗΠΑ, στο Πεκίνο! (video)

11 Αυγούστου 2008: Η εθνική ομάδα κολύμβησης των ΗΠΑ γράφει ιστορία κάνοντας μία από τις επικότερες κούρσες στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με το «αστέρι» της ομάδας, Μάικλ Φελπς να συμπληρώνει τα οκτώ μετάλλια σε μία μόλις Ολυμπιάδα!

Ήταν σαν σήμερα, 11 Αυγούστου 2023. Συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα που η «χρυσή γενιά» των κολυμβητών της Αμερικής πραγματοποίησαν μία εμφάνιση που όμοιά της δεν είχε, δεν έχει και πολύ δύσκολα θα υπάρξει.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2008 με διοργανώτρια χώρα την Κίνα. Τελικός των 4x100 ελεύθερο στο εθνικό κολυμβητήριο του Πεκίνο. Μεγάλα φαβορί, οι Γάλλοι. Η ποιότητα που είχαν ως ομάδα αλλά και οι χρόνοι καθενός από τους κολυμβητές ξεχωριστά, τους έδιναν πολλές περισσότερες πιθανότητες για τη νίκη.

Ο ίδιος ο Αλέν Μπερνάρ, πριν τον αγώνα, σε ερώτηση σχετικά με την «απειλή» των ΗΠΑ είχε τοποθετηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Αμερικανοί; Θα τους τσακίσουμε, γι’ αυτό άλλωστε είμαστε εδώ»

Οι Αμερικάνοι από την άλλη, μπορεί να διέθεταν ένα πολύ δυνατό χαρτί, που άκουγε στο όνομα Μάικλ Φελπς, δεν είχαν όμως την παράδοση με το μέρος τους καθώς από το 1996 και μετά δεν είχαν καταφέρει ποτέ να αναδειχθούν νικητές σε μία αντίστοιχη κούρσα.

myswimpro-wbw-beijing-2008.webp

Ο Αγώνας

Ο Φελπς ξεκίνησε πρώτος για την ομάδα των ΗΠΑ και ολοκλήρωσε την προσπάθειά του έχοντας κάνει εθνικό ρεκόρ με επίδοση 47.51. Την ίδια στιγμή, στον διπλανό διάδρομο, ένας Αυστραλός ονόματι Ίμον Σάλιβαν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο, κάνοντας 47.27!

Τότε, οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν πως εκτός από τους Γάλλους, οι Αυστραλοί ήταν εξίσου επικίνδυνοι.

Τα… ηνία για την Αμερική ανέλαβε ο Γούεμπερ-Γκέιλ που μείωσε τη διαφορά από τους προπορευόμενους κάνοντας το απίστευτο 47.2!

Παρά το ότι οι ΗΠΑ είχαν πολύ καλό ρυθμό, ο Τζόουνς δεν έκανε την καλύτερη δυνατή επίδοση και στο τρίτο σκέλος η διαφορά από τους Γάλλους είχε αυξηθεί τόσο που φαινόταν σχεδόν απίστευτο το να καλυφθεί.

Τότε, ο τέταρτος κολυμβητής της Αμερικής έκανε τον αγώνα της ζωής του! Ο Τζέισον Λέζακ βούτηξε στην πισίνα έχοντας ελάχιστες πιθανότητες με τον Γάλλο να προηγείται με σχεδόν ένα σώμα  διαφορά.

Σχεδόν 35 μέτρα πριν το τέλος, οι δυνάμεις του Μπερνάρ άρχισαν να τον εγκαταλείπουν και το κενό μεταξύ πρώτου και δεύτερου είχε αρχίσει να μειώνεται αισθητά. Πέντε μέτρα πριν το τέλος, ο Λέζακ βρισκόταν ακόμα πίσω και μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου πέρασε τον πολύπειρο Γάλλο κολυμβητή ακουμπώντας πρώτος τον τοίχο και «σφραγίζοντας» το χρυσό μετάλλιο!



Θρίαμβος για την εθνική ομάδα των ΗΠΑ που έγραψε ιστορία με το Μάικλ Φελπς να συμπληρώνει τον ασύλληπτο αριθμό των 8 μεταλλίων σε μία μόλις Ολυμπιάδα!   

Σε μία από τις συναρπαστικότερες – αν όχι στη συναρπαστικότερη- κούρσα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων εκτός από το Φελπς, μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Λέζακ που χαρακτηρίστηκε ως ο «υπερήρωας» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό που κατάφερε ο σπουδαίος αυτός αθλητής δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Το 46.6 που σημείωσε στις 11 Αυγούστου του 2008 παραμένει ακόμα ο καλύτερος χρόνος που έχει καταγραφεί στο αγώνισμα. Ακόμα και αθλητές όπως ο Κέιλεμπ Ντρέσελ δεν έχουν καταφέρει να κάνουν καλύτερη επίδοση από τον καταπληκτικό αυτό αθλητή που χάρισε στις ΗΠΑ ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στον υγρό στίβο και ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ. 

 team-usa.webp

Βασιλική Μπαρτζιώτη 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0