Μια Φώτο μια Ιστορία

Ντράζεν, Ζάρκο, Βλάντε: Η πλάβι μπάντα που έδινε ρυθμό στο NBA

Ντράζεν, Ζάρκο, Βλάντε: Η πλάβι μπάντα που έδινε ρυθμό στο NBA
Ντράζεν Πέτροβιτς, Ζάρκο Πάσπαλι και Βλάντε Ντίβατς (σσ. με σειρά εμφάνισης από τα αριστερά προς τα δεξιά) ποζάρουν για το εξώφυλλο του σέρβικου αθλητικού περιοδικού Tempo, λίγο μετά το τέλος της παρθενικής τους σεζόν στο NBA.
Ντράζεν Πέτροβιτς, Ζάρκο Πάσπαλι και Βλάντε Ντίβατς. Τρεις παίκτες από τη μεγάλη των πλάβι σχολή. Τρεις από τους μόλις πέντε παίκτες (σσ. μαζί με τους Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και Αλεξάντερ Βολκόφ, γνωστούς και ως green card five, όπως τους είχε «βαφτίσει» τότε το Sports Illustrated), που έπαιξαν στον θαυμαστό κόσμο του NBA τη σεζόν 1989-90, -ανοίγοντας το δρόμο για τη σταδιακή επέλαση των Ευρωπαίων στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη- ενώ δεν προέρχονταν από τα αμερικανικά κολλέγια. Τρεις παίκτες που φιλοξενήθηκαν στο εξώφυλλο του σέρβικου, εβδομαδιαίου, αθλητικού περιοδικού Tempo* τον Αύγουστο του 1990.

Ο μεν Πέτροβιτς*, ή Μότσαρτ ή γιος του Διαβόλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 28 ετών, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα στη βρεγμένη άσφαλτο του Autobahn 9 στο Ντένκεντορφ, κοντά στην πόλη Ίνγκολστατ της Γερμανίας, στις 7 Ιουνίου του 1993, είχε βρει μια θέση στο ρόστερ των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς τη σεζόν 1989-90, έπειτα από την άκρως επιτυχημένη καριέρα του στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Ο δε Πάσπαλι, ο οποίος πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της καριέρας του στην Ελλάδα, φορώντας κατά σειρά τις φανέλες του Ολυμπιακού (1991-94), του Παναθηναϊκού (1994-95), του Πανιωνίου (1995-96) και του Άρη (1997-98), αγωνίστηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μόλις για μία χρονιά (1989-90), με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, προτού επιστρέψει στη Γηραιά Ήπειρο για λογαριασμό της Παρτιζάν.

Και τέλος ο Ντίβατς, ο μοναδικός εκ των τριών ο οποίος «ρίζωσε» στον NBA, καταγράφοντας συνολικά 1.134 συμμετοχές με 13.398 πόντους, 9.326 ριμπάουντ και 1.631 τάπες, ξεκινώντας αλλά και τελειώνοντας το πέρασμά του στην κορυφαία λίγκα από τους Λος Άντζελες Λέικερς (1989-1996 και 2004-05).

*Fun fact 1: Το περιοδικό Tempo κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1966 και αγαπήθηκε πολύ από τους λάτρεις του αθλητισμού στη Σερβία. Μοιραία, με το πέρασμα των ετών, την ανάπτυξη της τηλεόρασης και του διαδικτύου, το Tempo έκανε τον κύκλο του και εκδόθηκε για τελευταία φορά στις 7 Ιουλίου του 2004, έχοντας στο εξώφυλλό του την Εθνική Ελλάδας του Ότο Ρεχάγκελ, που είχε ολοκληρώσει το ποδοσφαιρικό της θαύμα, κατακτώντας το EURO στην Πορτογαλία πριν από μερικά 24ωρα!

*Fun fact 2: Αν παρατηρήσετε προσεκτικά ολόκληρη τη φωτογραφία, θα δείτε τον Ντράζεν να κάνει... μύτες για να μην φαίνεται κοντός μπροστά στον Ζάρκο και τον Βλάντε

vlade-drazen-zarko.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0