Μια Φώτο μια Ιστορία

Όταν λέμε αρχηγός εννοούμε... Πουγιόλ: Έβαλε το περιβραχιόνιο και κέρδισε τα πάντα με την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα

Όταν λέμε αρχηγός εννοούμε... Πουγιόλ: Έβαλε το περιβραχιόνιο και κέρδισε τα πάντα με την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα
Σαν σήμερα 28 Ιουλίου το 2004, ο Κάρλες Πουγιόλ έγινε αρχηγός της Μπαρτσελόνα. The rest is history.

Γράφει ο Παναγιώτης Ραμαντάνης

Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία δεκαετία δυσκολευόμαστε να βρούμε ποδοσφαιριστές που να είναι «σημαίες» για τις ομάδες τους και να έχουν φροντίσει να τις οδηγήσουν σε πολλούς τίτλους. Η εμπορικότητα έχει χαλάσει τον ρομαντισμό του αθλήματος λένε αρκετοί, αλλά σίγουρα όταν μιλάμε για εμβληματικούς αρχηγούς και ανθρώπους που έχουν δώσει τα πάντα για την ομάδα τους, ο Κάρλες Πουγιόλ είναι το πιο λαμπρό παράδειγμα.

Μια μέρα σαν και αυτή το 2004, ο Πουγιόλ φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο της αγαπημένης του ομάδας, μιας και οι Κοκού και Λουίς Ενρίκε είχαν αποχωρήσει από τον σύλλογο. Μία σχέση... αγάπης ξεκινούσε, αν και ο σπουδαίος αυτός κεντρικός αμυντικός, ήταν ήδη κάτοικος «Καμπ Νόου» από το 1999. Ας το πούμε ως μία... επιβράβευση για αυτόν και σίγουρα η Μπαρτσελόνα δεν το μετάνιωσε ούτε λίγο.

Μπορεί να θεωρεί τύχη ή μεγάλη ικανότητα, αλλά ο Πουγιόλ μέχρι τα 26 του (όταν και έγινε αρχηγός της ομάδας) δεν είχε κατακτήσει κανέναν τίτλο με την «Μπάρτσα». Από τη σεζόν 2004-2005, όλα άλλαξαν και οι Καταλανοί γίνανε... φόβος και τρόμος για τις αντίπαλες ομάδες, μιας και χρόνο με τον χρόνο γινόντουσαν όλο και πιο ποιοτικοί και κατακτούσαν τον ένα τίτλο μετά τον άλλο.

Η πρώτη τη του χρονιά ως captain, ολοκληρώθηκε με την Μπαρτσελόνα πρωταθλήτρια μετά από έξι χρόνια, ενώ κατάφερε να κατακτήσει και το Super Cup.


Αυτή ήταν μόνο η αρχή, μιας και την επόμενη χρονιά, εκτός από πρωτάθλημα και Super Cup, οι «μπλαουγκράνα» αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης. Ήταν το πρώτο τους Champions League μετά τη σεζόν 1991-1992. 

puy.jpeg

Ο Πουγιόλ που από την πρώτη μέρα της καριέρας του μέχρι και την τελευταία, υπερασπίστηκε τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, κατάφερε να κατακτήσει συνολικά 18 τρόπαια! Όλα αυτά μέσα σε διάστημα δέκα ετών. Έξι πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, τρία Champions League, τέσσερα Super Cup Ισπανίας, ένα UEFA Super Cup και δύο παγκόσμια κύπελλα συλλόγων.

Μία τρομερή συλλογή, από έναν παίκτη που όχι απλά ήταν φορούσε το περιβραχιόνιο, αλλά ήταν ηγέτης μέσα στο γήπεδο και στην άμυνα. «Βράχος» στην άμυνα και παίκτης που δεν ήθελε να χαλάει τον ρυθμό του παιχνιδιού και λάτρευε το να παίζει ποδόσφαιρο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κάρλες, ήταν αγαπητός από όλο τον κόσμο, μιας και δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα να θεωρηθεί αλαζόνας.\

Όταν λοιπόν ακούμε τη λέξη αρχηγός, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο Πουγιόλ είναι ένας παίκτης που θα έρθει στο μυαλό κάποιου μιας και είχε «όλο το πακέτο». Για αυτό και είναι Θρύλος όχι μόνο της Μπαρτσελόνα, αλλά του ποδοσφαίρου γενικότερα.

Παναγιώτης Ραμαντάνης 

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0