Μια Φώτο μια Ιστορία

Στην κορυφή του κόσμου η Ιαπωνία: Η χρονιά της τραγωδίας και η αφιέρωση με την κατάκτηση του Μουντιάλ γυναικών!

Στην κορυφή του κόσμου η Ιαπωνία: Η χρονιά της τραγωδίας και η αφιέρωση με την κατάκτηση του Μουντιάλ γυναικών!

Κανένας Ιάπωνας δεν πρόκειται να ξεχάσει το 2011 σαν χρονιά. Οι λόγοι δεν είναι καλοί, αλλά σίγουρα η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών, είναι κάτι που έφερε χαμόγελο στα πρόσωπά τους.

Το 2011 είναι μία «μαύρη» χρονιά στη σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας. Στις 11 Μαρτίου, πάνω από 16 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό που έγινε (τέταρτος μεγαλύτερος που καταγράφηκε στην ιστορία), αλλά και από το τσουνάμι που δημιουργήθηκε. Ακόμα άλλοι 4 χιλιάδες είχαν εξαφανιστεί. Όχι μόνο αυτό, αλλά από τις καταστροφές, είχε διαλυθεί ένα εργοστάσιο, που δημιούργησε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που από τότε δεν έχουν βρεθεί.

japan-seismos.webp

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας, είχε ένα δύσκολο έργο ψυχολογικά. Αυτό γιατί έπρεπε λίγους μήνες αργότερα να ταξιδέψει στη Γερμανία για να παίξει για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μία διοργάνωση που κανείς δεν περίμενε ότι θα έχει τέτοια εξέλιξη για τη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» και πως θα έγραφε ιστορία στις 17 Ιουλίου, φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου.

Η διοργάνωση είχε οριστεί να γίνει στη Γερμανία. Ο Νόριο Σασάκι, προπονητής της Ιαπωνίας, πριν από κάθε αναμέτρηση, έδειχνε στις παίκτριές του εικόνες από τις καταστροφές και την τραγωδία που είχε γίνει τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο, ήθελε να τις εμψυχώσει, να τους δώσει έξτρα κίνητρο και να παίξουν για τους ανθρώπους που έφυγαν έτσι ξαφνικά από τη ζωή, ενώ άλλοι έχασαν τα σπίτια τους.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Ιαπωνία είχε καταφέρει να προκριθεί από τον όμιλό της ως δεύτερη με 6 βαθμούς, με την Αγγλία να ήταν στην κορυφή με 7. Στα προημιτελικά, οι Ασιάτισσες ήρθαν αντιμέτωπες με τη διοργανώτρια Γερμανία. Το παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο 0-0 και στην παράταση, ήρθε ένα γκολ που... μπορεί να ήταν σημαδιακό. Η Καρίνα Μαρουγιάμα, μία από τις δύο αθλήτριες που δούλευε στο εργοστάσιο που γκρεμίστηκε και δημιουργήθηκε το πυρηνικό πρόβλημα, ήταν αυτή που στο 108' με γκολ της έκανε το 1-0 και έδωσε στην πρόκριση στη χώρα της.
ger-japan.webp

Στον ημιτελικό, παίζοντας με την ισχυρή Σουηδία, η Ιαπωνία είχε πάρει χωρίς δυσκολία τη νίκη με 3-1. Ήταν μετά η στιγμή του μεγάλου τελικού, εκεί όπου θα βρισκόταν απέναντί τους η Αμερική, που ήταν η κορυφαία γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. 

Στο ματς που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη, οι δύο ομάδες, είχαν ως ένα μοναδικό σκοπό. Την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Οι Αμερικάνες ήταν αυτές που άνοιξαν το σκορ στο 69' με εξαιρετικό αριστερό πλασέ της Άλεξ Μόργκαν. Η Ιαπωνία είχε όμως απάντηση και 8' πριν τη συμπλήρωση του 90λεπτου, η Μιγιάμα με κοντινό σουτ έκανε το 1-1.

Στην παράταση, η Αμερική είχε πάρει και πάλι προβάδισμα στο σκορ, με τη Γουάμπακ να σκοράρει με κεφαλιά από τη μικρή περιοχή στο 104'. Η ομάδα της Ιαπωνίας δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και με ένα ιστορικό γκολ της Σάβα (έγινε πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης στην πέμπτη της παρουσία σε Μουντιάλ) στο 117', διαμορφώθηκε το τελικό 2-2.

Ο τρόπος που εξελίχθηκε η διαδικασία των πέναλτι, έδειχνε ότι ήταν... γραφτό να φτάσει η Ιαπωνία στην κορυφή. Η Αμερική είχε αστοχήσει στις πρώτες της τρεις εκτελέσεις, ενώ οι Ασιάτισσες είχαν 2/3. Με το σκορ να ήταν 2-1 πριν το τέταρτο πέναλτι της Ιαπωνίας, η Κουμάγκαϊ εκτέλεσε σωστά και έστειλε την Ιαπωνία στην κορυφή του κόσμου.

Είχε γίνει η πρώτη ομάδα που κατέκτησε ένα Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Όλα αυτά, λίγους μήνες μετά την τραγωδία της 11ης Μαρτίου. Ένας τίτλος που αφιερώθηκε σε όλους τους ανθρώπους άδικα είχαν χάσει τότε τη ζωή τους.

Παναγιώτης Ραμαντάνης

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0