Μια Φώτο μια Ιστορία

Η μεταγραφή του Ντέμη Νικολαΐδη στην ΑΕΚ και το ηχηρό «όχι» στον Ολυμπιακό, μία ρεβάνς της φυγής Μπάγεβιτς! (video)

Η μεταγραφή του Ντέμη Νικολαΐδη στην ΑΕΚ και το ηχηρό «όχι» στον Ολυμπιακό, μία ρεβάνς της φυγής Μπάγεβιτς! (video)
20 Ιουνίου 1996: Η ΑΕΚ ανακοινώνει την απόκτηση του 23χρονου επιθετικού του Απόλλωνα ΑθηνώνΝτέμη Νικολαΐδη, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση Μπάγεβιτς για τον Ολυμπιακό. Ένα σίριαλ με ξεκάθαρες «κόκκινες» και «κιτρινόμαυρες» γραμμές λαμβάνει τέλος κι ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται.
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς
 
«Ήταν η επιθυμία μου και είμαι πολύ χαρούμενος που πραγματοποιήθηκε. Ας υπήρξε καθυστέρηση ενός χρόνου. Σημασία έχει ότι βρίσκομαι στην ΑΕΚ». 
 
Η αλήθεια είναι πως ο Ντέμης Νικολαΐδης κατάφερε να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ την 20η Ιουνίου του 1996, αλλά μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν ο δρόμος προς αυτήν.
 
Λίγο οι υπερβολικές απαιτήσεις του προέδρου του Απόλλωνα ΑθηνώνΚώστα Αλαμάνου, λίγο η -καλύτερη- συμφωνία για την «Ελαφρά Ταξιαρχία» με τον Ολυμπιακό, από τον οποίο είχε λάβει και προκαταβολή για τη μεταγραφή, ανάγκασαν τόσο τον Ντέμη , όσο και την ΑΕΚ, να υπομείνουν, αλλά και να επιμείνουν, ώστε να γίνουν όλα κατάλληλα και να ακολουθήσουν κοινή πορεία.

Αν και η λέξη «πορεία» μοιάζει φτωχή για να αποδώσει τη σχέση που ανέπτυξαν.
 
demis-aek-e1590740259555.jpg
 
Ο ίδιος, πάντως, μιλώντας σε αφιέρωμα της NOVA στο πλαίσιο της σειράς Legends Stories, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να επηρεάσει τις τότε εξελίξεις.
 
«Είχα φύγει. Είχα κρυφτεί σε ένα νησί μαζί με έναν φίλο μου. Ο Αλαμάνος με έπαιρνε κάθε μέρα τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωνα. Ο εκπρόσωπός μου δεν με πίεζε να πάω στον Ολυμπιακό, αλλά μου έλεγε να κάνω ένα ραντεβού μαζί τους, εφόσον θέλουν να με δουν. Η συνάντηση έγινε, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Σκεφτόμουν τον τρόπο για να πάω στην ΑΕΚ.
 
Ένα βράδυ που ήμουν στο γραφείο του μάνατζέρ μου, Πασχάλη Παπαδόπουλου, σκέφτηκα κάτι. Μου έδωσε το τηλέφωνο κάποιων δημοσιογράφων και τους είπα πως ήθελα να κάνω μία δήλωση. Αυτός φρόντισε να το μοιράσουν, γιατί δεν πίστευαν στην εφημερίδα ότι όντως τηλεφώνησα εγώ.
 
Τους είπα πως ''ή θα πάω στην ΑΕΚ ή θα μείνω στον Απόλλωνα'', κάτι που γράφτηκε παντού! 
 
Όπως περίμενα, ο Ολυμπιακός δήλωσε πως παίκτης που δεν θέλει να έρθει σε εμάς, δεν τον θέλουμε ούτε εμείς, και όλα πήραν τον δρόμο τους».

 
Πράγματι, το έντονο φλερτ σταμάτησε επισήμως, μέσω μίας ανακοίνωσης που μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η ΠΑΕ Ολυμπιακός και τα εκατομμύρια των οπαδών της, εκτιμούν ότι η ένδοξη φανέλα της ομάδας μας, αποτελεί τη μέγιστη τιμή για κάθε Έλληνα ποδοσφαιριστή και ως εκ τούτου, δεν ασχολούμαστε με όσους -για δικούς τους λόγους- νόμισαν ότι μπορούν να την αγνοούν κι έκαναν τις επιλογές τους».
 
Περίπου έναν μήνα μετά την τελευταία ποδοσφαιρική παράσταση της μεγάλης ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, εκείνο το 7-1 στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών και λίγες ημέρες αφότου ο «πρίγκιπας» του Νερέτβα έφυγε για τον Ολυμπιακό, ο Μιχάλης Τροχανάς, τότε πρόεδρος της «Ένωσης», εν μέσω ενθουσιασμού, προδίδει τη μεταγραφή μία ημέρα πριν τις οριστικές υπογραφές: «Ο ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαΐδης, από την επόμενη σεζόν δεν θα έχει τον Δικέφαλο μόνο στην καρδιά του».
 
Το τριετές συμβόλαιό του ορίζεται στα 180 εκατ. δραχμές, ενώ η αντίσταση του Αλαμάνου κάμπτεται από τα 288 εκατομμύρια προς τον σύλλογο και την προσφορά έμψυχου δυναμικού. 
 
Αρχικά, τόσο ο Παντελής Κωνσταντινίδης, όσο και ο Βασίλης Δημητριάδης αποτελούσαν μέρος του deal, αλλά μόνο ο πρώτος μετακινήθηκε εν τέλει στη Ριζούπολη, αφού ο δεύτερος δυσαρεστήθηκε από το γεγονός πως ουδέποτε ρωτήθηκε, για το αν επιθυμεί να αποχωρήσει ή όχι. 
 demisproti1.jpg
Ντέμης Νικολαΐδης κατά την παρουσίασή του, πλάι στον Μαρτσέλο Βερεντιάνο (αριστερά) και τον Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη (δεξιά).

Οι δηλώσεις του Τροχανά αποδεικνύονται προφητικές. Πράγματι, ο «Δικέφαλος» παραμένει στο στήθος του Νικολαΐδη από το 1996 έως το 2003 και στο μπράτσο του έως σήμερα. Καταγράφει 265 συμμετοχές, ανεξαρτήτως διοργάνωσης, βρίσκει 172 φορές δίχτυα και γίνεται ο 4ος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Όσον αφορά το δέσιμο του με την ΑΕΚ και τον κόσμο της, είναι μέγεθος μη μετρήσιμο.
 
Αντέχει μόλις έναν χρόνο μακριά της, απορρίπτει την ανανέωση που του προσφέρει η Ατλέτικο Μαδρίτης και λίγες ημέρες αφότου αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004, αναλαμβάνει πρόεδρος της ΑΕΚ, όταν αυτή εκπέμπει SOS.
 
Δεν αξίζει να αναλωθούμε στο «χρώμα» της επιστροφής του και της εμπλοκής του στα διοικητικά της «Ένωσης» έως το φθινόπωρο του 2008. Για άλλους είναι λευκό, για άλλους μαύρο, για άλλους γκρι.
 
Το μόνο που μένει αδιαπραγμάτευτο, είναι πως η 20η Ιουνίου αποτελεί την επέτειο της επίσημης έναρξης ενός μεγάλου έρωτα, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντοτε θα παραμένει έντονα κιτρινόμαυρος.
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0