Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο επίλογος της καριέρας του Παπαϊωάννου και ο τελευταίος τίτλος του Μπάρλου με την ΑΕΚ, στο μπαράζ που δεν έγινε ποτέ

Ο επίλογος της καριέρας του Παπαϊωάννου και ο τελευταίος τίτλος του Μπάρλου με την ΑΕΚ, στο μπαράζ που δεν έγινε ποτέ

16 Ιουνίου 1979: Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ πανηγυρίζουν στον αγωνιστικό χώρο του Απ. Νικολαΐδης την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε ποτέ στο μπαράζ διαμαρτυρόμενος για διαιτητικές αποφάσεις εις βάρος του. Μία τρομερή ομάδα με παίκτες όπως ο Μαύρος, ο Μπάγεβιτς, ο Δομάζος κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο της εποχής Λουκά Μπάρλου και ταυτόχρονα έβαλε τον ιδανικό επίλογο στην καριέρα του αείμνηστου και θρύλου της «Ένωσης», Μίμη Παπαϊωάννου.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Η σεζόν 1978-79 είναι μία από τις πλέον ιστορικές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και της ΑΕΚ. Για τη χώρα, ήταν η τελευταία που διεξήχθη με ημι-επαγγελματικό χαρακτήρα στην Α’ Εθνική, ενώ για την «Ένωση» μαζί με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έπεσε ο «επίλογος» στην καριέρα του θρυλικού Μίμη Παπαϊωάννου.

Κατά τη διάρκεια του θερινού μεταγραφικού παραθύρου, αρκετοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές των μεγάλων ομάδων της χώρας αποφάσισαν να... αλλάξουν στρατόπεδα. Ο Αντωνιάδης από τον Παναθηναϊκό πήγε στον Ολυμπιακό, ο Δεληκάρης ακολούθησε το ανάποδο δρομολόγιο, ενώ ο Δομάζος άφησε το «τριφύλλι» για την ΑΕΚ.

Η «Ένωση» ήταν η μοναδική ομάδα που διατήρησε όλα τα μεγάλα αστέρια της στο ρόστερ και με την προσθήκη του «Στρατηγού» έγινε ακόμα πιο ισχυρή. Άλλωστε την αμέσως προηγούμενη σεζόν (1977-78) η ΑΕΚ με τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι στον πάγκο είχε κάνει το νταμπλ. Το τελευταίο που πανηγύρισε η ομάδα πριν από το 2023, στην ιστορική επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι προσδοκίες του Λουκά Μπάρλου λοιπόν ήταν μεγάλες για την πορεία της ΑΕΚ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Για αυτό και μετά την αποχώρηση του Τσαϊκόφσκι έφερε για αντικαταστάτη του στον πάγκο τον Φέρεντς Πούσκας. Τον «Καλπάζοντα Συνταγματάρχη» με τον οποίο ο Παναθηναϊκός «έγραψε» την πιο λαμπρή σελίδα της ιστορίας του, το έπος του Γουέμπλεϊ.

Η πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ξεκίνησε με τον πλέον ιδανικό τρόπο για την «Ένωση», η οποία πέτυχε μία ανεπανάληπτη νίκη επί της Πόρτο με 6-1 στον 1ο γύρο της διοργάνωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Φυσικά, αυτό το αποτέλεσμα ήταν αρκετό για να προκριθεί στην επόμενη φάση, που ωστόσο έλαβε τέλος το ευρωπαϊκό ταξίδι. Η Νότιγχαμ Φόρεστ που μετέπειτα κατέκτησε το τρόπαιο ήταν υποψιασμένη μετά το «στραπάτσο» των Πορτογάλων και δεν άφησε περιθώρια στους «κιτρινόμαυρους».

Η πορεία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα βέβαια είχε μερικά σκαμπανεβάσματα. Παρότι οι «κιτρινόμαυροι» έπαιζαν εκπληκτικό ποδόσφαιρο, υπήρξαν ματς που «πέταξαν» βαθμούς. Μετά από μία ήττα με 2-1 από τον Άρη το Μάρτιο του 1979, την τρίτη συνολικά στο πρωτάθλημα, ο Μπάρλος αποφάσισε να διώξει τον Πούσκας και να τον αντικαταστήσει με τον βοηθό του Ανδρέα Σταματιάδη. Ως το φινάλε της σεζόν η ΑΕΚ δεν έχασε ξανά και στις δέκα τελευταίες αγωνιστικές έκανε εννέα νίκες και μία ισοπαλία.

Ωστόσο, το τέλος του πρωταθλήματος βρήκε την «Ένωση» ισόβαθμη στην κορυφή της βαθμολογίας με τον Ολυμπιακό στους 56 βαθμούς (τότε η νίκη έδινε 2 πόντους). Αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να κριθεί μέσω μπαράζ. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 16 Ιουνίου το 1979, ορίστηκε ο εν λόγω αγώνας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Στον αγωνιστικό χώρο του Απ. Νικολαΐδης όμως μονάχα μία ομάδα έκανε την εμφάνισή της. Η ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός είχε έντονα παράπονα από τη διαιτησία του Παμπορίδη στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Οι «ερυθρόλευκοι» με νίκη θα κατακτούσαν το πρωτάθλημα, ωστόσο αυτή δεν ήρθε. Αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 3-1, ο Αντωνιάδης που μπήκε ως αλλαγή στο ματς βοήθησε τα μέγιστα ώστε να φτάσει ο Ολυμπιακός στο 3-3. Ο βαθμός αυτός δεν ήταν αρκετός και το μπαράζ ήταν αναπόφευκτο.

Το ματς αυτό βέβαια είχε υπερβολικά πολύ παρασκήνιο. Εννέα διαιτητές δήλωσαν κώλυμα ώστε να αποφύγουν να «σφυρίξουν» στο Γεντί Κουλέ. Εν τέλει ο κλήρος έπεσε στον Παμπορίδη, κάτι που έφερε αντιδράσεις από τον Πειραιά, με την αιτιολογία ότι είχε σχέσεις με παράγοντα του ΟΦΗ, ενώ στο παρελθόν είχε ευνοήσει την ΑΕΚ.

Όταν ο Παμπορίδης δε, στις 2 Ιουνίου, μία ημέρα πριν το παιχνίδι δηλαδή, δήλωσε ότι έπαθε θλάση και δεν θα μπορούσε να διευθύνει το ΟΦΗ – Ολυμπιακός, ήταν σειρά των Κρητικών και της ΑΕΚ να διαμαρτυρηθούν. Εν τέλει, ο ρέφερι ξεπέρασε «ως δια μαγείας» τη θλάση και έδωσε το παρών στο Γεντί Κουλέ.

2-6-79_rodos_5.jpg

Από την επόμενη κιόλας μέρα του αγώνα στο Ηράκλειο βέβαια, ο Ολυμπιακός έκανε γνωστό ότι δεν θα κατέβαινε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις που πάρθηκαν εις βάρος του στην Κρήτη. Μάλιστα, οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί αν η ομάδα θα κατέβαινε στο μπαράζ. Οι 590 από τους 605 ψήφισαν υπέρ της μή-καθόδου στον αγώνα, όπερ και εγένετο!

Έτσι, στη Λεωφόρο η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια αφού κέρδισε 2-0 το μπαράζ άνευ αγώνα. Έστω και με αυτόν τον τρόπο, ο τίτλος κατέληξε στα χέρια της ομάδας που άφησε «άφωνο» το κοινό καθόλη τη διάρκεια της σεζόν και χάρισε τρομερό θέαμα στα ελληνικά γήπεδα. Πολλοί βέβαια πίστευαν ότι ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην κατέβει στο μπαράζ όχι λόγω της διαιτησίας, αλλά για να μην... διασυρθεί από τους «κιτρινόμαυρους». Στην ιστορία έχει μείνει το σύνθημα που ακούστηκε το απόγευμα της 16ης Ιουνίου στη Λεωφόρο «Θρύλε τρέμεις, γι’ αυτό δεν κατεβαίνεις».

bajevic-ravousis-nikolaou-μπαγεβιτς-ραβουσης-νικολαου.jpg

Και πως να μην ακουστεί ένα τέτοιο σύνθημα όταν σε 34 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, η ΑΕΚ έκανε μόνο τρεις ήττες, σκόραρε 90 και δέχθηκε 30 γκολ. Ο Θωμάς Μαύρος που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 31 γκολ, κατέκτησε το «ασημένιο παπούτσι της Ευρώπης» με μόλις τρία τέρματα λιγότερα από τον Ολλανδό Κέες Κιστ της Άλκμααρ.

Αυτό το πρωτάθλημα βέβαια έμελλε να είναι ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησε ο Λουκάς Μπάρλος με την «Ένωση», προτού αποχωρήσει δύο χρόνια αργότερα. Παράλληλα, όμως ήταν και το ιδανικό «αντίο» στον θρύλο της ΑΕΚ, Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος σε ηλικία 37 ετών έβαλε τον επίλογο στην καριέρα με την ομάδα της καρδιάς του.

1979-reslarge.jpg

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0