Μια Φώτο μια Ιστορία

Σέλτικς - Σανς 128-126: Το καλύτερο παιχνίδι στην ιστορία του ΝΒΑ ήταν σε... τελικό με τρεις παρατάσεις (video)

Σέλτικς - Σανς 128-126: Το καλύτερο παιχνίδι στην ιστορία του ΝΒΑ ήταν σε... τελικό με τρεις παρατάσεις (video)
Μόνο τυχαίο δεν είναι που το game 5 των τελικών του 1976 ανάμεσα σε Σέλτικς και Σανς θεωρείται το καλύτερο παιχνίδι στην ιστορία του ΝΒΑ

04 Ιουνίου 1976: Το ΝΒΑ ήταν σε mood τελικών, μιας και οι Σανς είχαν καταφέρει να κατακτήσουν τη δυτική περιφέρεια και οι Σέλτικς την ανατολική. Ένα ματσάρισμα που σίγουρα έμελλε να μείνει στην ιστορία. 

Μετά από τέσσερα παιχνίδια, οι δύο ομάδες ήταν στο 2-2, με το game 5 να είχε οριστεί στη Βοστώνη. Οι γηπεδούχοι είχαν πάρει από πολύ νωρίς καλή διαφορά και στην πρώτη περίοδο είχαν το προβάδισμα με 36-18 (double score). Οι Σανς όμως δεν είχαν σκοπό σε καμία περίπτωση να τα παρατήσουν. 

Η απόδοσή τους ανέβαινε διαρκώς. Στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας, το σκορ ήταν 95-95. Ο προπονητής των Σέλτικς, Πολ Σίλας, έκανε νόημα για time out χωρίς να δικαιούται η ομάδα του. Αν ο διαιτητής Ρίτσι Πάουερς είχε σφυρίξει, θα ήταν παράβαση για τους γηπεδούχους και οι Σανς θα είχαν βολές για να πάρουν το ματς. Το ίδιο έγινε και από την πλευρά των φιλοξενούμενων, με τον διαιτητή να... αγνοεί τους προπονητές.

celtics-suns-5-new.jpg

Στην πρώτη παράταση και ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 101-101, ο Χάβλιτσεκ προσπάθησε να βάλει ένα buzzer beater για την ομάδα του, αλλά η προσπάθεια του δεν ήταν καλή, μιας και το ρολόι είχε σταματήσει προτού φύγει η μπάλα από τα χέρια του.

Το πιο... δυνατό μέρος του αγώνα, ήταν στη δεύτερη παράταση. Οι Σέλτικς είχαν το προβάδισμα με 109-106, 20 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα. Ο Ντικ Βαν Άρσντεϊλ, έβαλε ένα κομβικό σουτ από τη γωνία για να μειώσει σε 109-108. Η Βοστώνη είχε λίγα δευτερόλεπτα να διαχειριστεί το υπέρ της προβάδισμα, όμως ο Ουέστφαλ, έκλεψε την μπάλα από τον Χάβλιτσεκ. Παρόλα αυτά, στην επίθεση ο Κάρτις Πέρι δεν μπόρεσε να ευστοχήσει σε lay up.

cel-suns.webp

Ο Χάβλιτσεκ πήρε το ριμπάουντ, η μπάλα του έφυγε μέσα από τα χέρια και κατέληξε και πάλι στον Πέρι, ο οποίος δεν είχε αστοχήσει και είχε βάλει μπροστά την ομάδα του με 110-109 με πέντε δευτερόλεπτα να απομένουν.

Οι Σέλτικς με μία γρήγορη επίθεση και ένα drive από τον Χάβλιτσεκ, είχαν πάρει το προβάδισμα με 111-110. Είχαν μείνει δύο δευτερόλεπτα, αλλά οι φίλοι της Βοστώνης είχαν αποφασίσει να μπουν στο παρκέ να πανηγυρίσουν τη νίκη.

Οι παίκτες αποχώρησαν για τα αποδυτήρια και λίγη ώρα αργότερα επέστρεψαν για να τελειώσουν το ματς. Ο coach των Σανς, έκανε νόημα για time out, κάτι που δεν δικαιούταν και έτσι οι Σέλτικς κέρδισαν μία βολή, με τον Τζο Τζο Ουάιτ να κάνει το 112-110.

Οι φίλαθλοι δεν λέγανε να επιστρέψουν στις εξέδρες και αρκετοί ήταν δίπλα στον πάγκο των Σανς, με τους φιλοξενούμενους να κάνουν έντονα παράπονα. Το Φοίνιξ είχε μία τελευταία επίθεση, η οποία κύλησε... άρτια, μιας και ο γκαρντ της ομάδας, Γκαρ Χερντ, πήρε μία πάσα από τον Πέρι και πετυχαίνοντας ένα πολύ δύσκολο καλάθι, έκανε το 112-112 για να στείλει το ματς σε τρίτη παράταση.

Εκεί τα πράγματα ήταν πιο... φυσιολογικά από άποψη ρυθμού. Οι Σέλτικς είχαν προηγηθεί με 128-122, όλα έδειχναν ότι το ματς είχε τελειώσει. Πράγματι, το καλύτερο που κατάφεραν οι Σανς, είναι να μειώσουν σε 128-126.

Ένα αδιανόητο παιχνίδι είχε φτάσει στο τέλος τους. Ένα ματς το οποίος διέρκυσε συνολικά (με time out, ημίχρονο, διακοπές) 3 ώρες, με τον Ουάιτ να έχει αγωνιστεί 60 λεπτά, τον Χάβλιτσεκ 57 και τον Κόουενς 55.



Οι περίοδοι:
36-18, 61-45, 77-72  95-95, 101-101 (πρώτη παράταση), 112-112 (δεύτερη παράταση), 128-126 (τρίτη παράταση).

Για την ιστορία, οι Σέλτικς ήταν αυτοί που τελικά κατάφεραν να πάρουν το πρωτάθλημα, μιας και στο game 6 της σειράς, είχαν επικρατήσει στο Φοίνιξ με 87-80.

Παναγιώτης Ραμαντάνης

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0