Μια Φώτο μια Ιστορία

Η ευχή του θρύλου Τζον Γούντεν που απογείωσε την καριέρα του Καλάθη

Η ευχή του θρύλου Τζον Γούντεν που απογείωσε την καριέρα του Καλάθη

28 Μαρτίου 2007: Ο Νικ Καλάθης συμμετέχει στο 30ο McDonald's All-American Boys Game, παίρνει ευχή από τον θρύλο του κολλεγιακού μπάσκετ, Τζον Γούντεν και βλέπει σταδιακά την καριέρα του να απογειώνεται!

Το McDonald's All-American Boys Game είναι το αντίστοιχο All Star Game των Λυκείων της Αμερικής. Το 2007 συμπληρώνονταν 30 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση και ο Νικ Καλάθης ήταν ανάμεσα στους 48 τυχερούς και ικανούς αθλητές που επελέγησαν ανάμεσα σε 2.500 άτομα για να δώσουν το «παρών» στο Λούιβιλ του Κεντάκι. Μεταξύ των τότε ανερχόμενων αστέρων που έπαιξαν εκείνη τη χρονιά ήταν οι Τζέιμς Χάρντεν, Μπλέικ Γκρίφιν, Ντέρικ Ρόουζ, Κέβιν Λοβ και ένας ακόμα Έλληνας, ο Κώστας Κουφός.

Αν νομίζετε όμως ότι το θέμα του συγκεκριμένου κειμένου είναι ο άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού ή ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού είστε γελασμένοι. Φυσικά, ο λόγος που γράφεται η εν λόγω φώτο-ιστορία είναι ο Τζον Γούντεν, ο θρύλος του κολλεγιακού μπάσκετ, ο οποίος απεβίωσε πλήρης ημερών και διακρίσεων στις 4 Ιουνίου του 2010, έχοντας συμπληρώσει 99 ολόκληρα χρόνια ζωής!

Ο «Μάγος του Γουέστγουντ», όπως ήταν το παρατσούκλι του, είχε στο παλμαρέ του 10 πρωταθλήματα στο NCAA με τους UCLA Bruins, τα οποία κατέκτησε σε διάστημα 12 ετών, με τα 7 εξ ’αυτών να είναι διαδοχικά, όταν καμία άλλη ομάδα στα χρονικά δεν έχει καταφέρει να πάρει περισσότερους από τέσσερις συνεχόμενους τίτλους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η ομάδα του κατάφερε να παραμείνει αήττητη για 88 συναπτά παιχνίδια, ενώ το δικό του ρεκόρ νικών-ηττών στο σύνολο της προπονητικής του καριέρας (1933-1975) ήταν 664-162!

O Γούντεν ήταν μάλιστα και ο πρώτος άνθρωπος που εντάχθηκε στο Hall of Fame τόσο ως αθλητής (1960), όσο και ως προπονητής. Αργότερα ακολούθησαν οι Λένι Γουίλκενς, Μπιλ Σάρμαν, Τομ Χέινσον και Μπιλ Ράσελ.

Πέραν των ρεκόρ και των τίτλων, ο Γούντεν έμεινε γνωστός για τα γνωμικά του, αλλά και για την «πυραμίδα της επιτυχίας». Στο χαμηλότερο στρώμα της οποίας υπάρχουν οι έννοιες: εργατικότητα, φιλία, αφοσίωση, συνεργασία, ενθουσιασμός. Από πάνω τοποθετούνται ο αυτοέλεγχος, η ετοιμότητα, η πρωτοβουλία και η προσοχή. Στο τρίτο επίπεδο υπάρχει η φυσική και η ψυχική κατάσταση, η ικανότητα και το ομαδικό πνεύμα. Στο τέταρτο ο Γούντεν χρησιμοποιεί την ισορροπία και την αυτοπεποίθηση, ενώ στην κορυφή κυριαρχεί η ανταγωνιστικότητα.

wooden-pyramid.jpg

Αυτή είναι ίσως και η σπουδαιότερη παρακαταθήκη που άφησε στο μπάσκετ, πλάθοντας με τις παραπάνω αρετές όχι μόνο αθλητές, αλλά και ανθρώπους!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0