Μια Φώτο μια Ιστορία

«Ασπρόμαυρη» κυριαρχία, συντριβή του Ολυμπιακού και επιστροφή στις κούπες... 16 χρόνια μετά!

«Ασπρόμαυρη» κυριαρχία, συντριβή του Ολυμπιακού και επιστροφή στις κούπες... 16 χρόνια μετά!
12 Μαΐου 2001: Η βραδιά όπου το απόλυτο αουτσάιντερ, ο ΠΑΟΚ, έγινε κυρίαρχος, διέσυρε τον Ολυμπιακό με σκορ 4-2 και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος. Οι Θεσσαλονικείς άγγιξαν την πολυπόθητη κούπα και έφτασαν σε τίτλο μετά από 16 χρόνια απόλυτης ανομβρίας. 

Οι Ντούσαν ΜπάγεβιτςΣτέλιος ΒενετίδηςΠαντελής Καφές και Γιαννάκης Οκκάς, αποτελούσαν μέλη της ομάδας του «δικεφάλου», κοινοί παρονομαστές με τον έτερο φιναλίστ του τελικού κυπέλλου. Μαζί με αυτούς οι ΓεωργιάδηςΜπορμπόκης και Κωνσταντινίδης, συνέθεταν έναν μαχητικό ΠΑΟΚ που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι το τέλος της διοργάνωσης.

Στην αντίπερα όχθη οι «ερυθρόλευκοι» με τα βαριά ονόματα, έχοντας στο ρόστερ τους ΓεωργάτοΓιαννακόπουλοΤζόρτζεβιτςΖιοβάνι και Αλεξανδρή. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή αποτελούσε ακλόνητο φαβορί, τουλάχιστον στα χαρτιά, διότι αυτό που συνέβη το βράδυ της 12ης Μαΐου στην Νέα Φιλαδέλφεια δεν θα το φανταζόταν ούτε ο πιο ένθερμος φίλος του «δικεφάλου».

παορκ_1_1.jpg

Η εικόνα του πρωταθλήματος μαρτυρά πολλά, με τους Πειραιώτες να έχουν τερματίσει πρωταθλητές, έχοντας συλλέξει 27(!) περισσότερους βαθμούς από τον τέταρτο ΠΑΟΚ. Κι όμως η αγωνιστική εικόνα εκείνου του τελικού, έμοιαζε σαν να συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο...

Τις προθέσεις της έδειξε η ομάδα του Μπάγεβιτς με το καλημέρα, όταν πριν καν την συμπλήρωση του πρώτου πεντάλεπτου πήρε κεφάλι στην αναμέτρηση. Σκόρερ ο Γιάννης Εγκωμίτης, ο οποίος με εξαιρετικό σουτ έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. 

ρρρ_2.jpg

Περίπου ένα τέταρτο πριν την λήξη του ημιχρόνου ήρθε η σειρά του Μπορμπόκη, ο οποίος έπειτα από νωχελική απόκρουση του Ελευθερόπουλου πήρε το ριμπάουντ και διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του. Από την άλλη ο Ολυμπιακός έχανε την μία ευκαιρία πίσω από την άλλη, γεγονός που εν τέλη θα του στοίχιζε με την λήξη του 90λεπτου...

Καταιγιστικός ο «δικέφαλος του βορρά» και στο δεύτερο μέρος, με αποτέλεσμα να βρει και τρίτο γκολ. Απευθείας με την έναρξη του ημιχρόνου ευτύχισε να βρει δίχτυα με τον Κόβιτς, ο οποίος συνεργάστηκε εξαιρετικά με τον Εγκωμίτη για να διευρύνει περεταίρω το προβάδισμα της ομάδας του.

ανατολακης_2.jpg

Στο 78' η ομάδα του Λεμονή κατόρθωσε να μειώσει με τον Τζόρτζεβιτς, έπειτα από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, μόνο για να λίγο, καθώς επτά λεπτά αργότερα ο Δημήτρης Ναλιτζής έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα» για τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός μείωσε και πάλι στις καθυστερήσεις, με τον Λάμπρο Χούτο, με το μέλλον της αναμέτρησης όμως να είχε ήδη κριθεί!

Ο 59ος τελικός του κυπέλλου Ελλάδος είχε βαφτεί ασπρόμαυρος και η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έστειλε 7.000 Θεσσαλονικείς που είχαν κατακλύσει το Νίκος Γκούμας στα ουράνια. Επρόκειτο για την επιστροφή του ΠΑΟΚ στην κατάκτηση τίτλων έπειτα από 26 ολόκληρα χρόνια απόλυτης «ξηρασίας»!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0