Μια Φώτο μια Ιστορία

Όταν η Formula 1 συνάντησε την τέχνη και τον Ελ Γκρέκο

Όταν η Formula 1 συνάντησε την τέχνη και τον Ελ Γκρέκο

Το 2014, όταν ακόμα η Lotus συμμετείχε στη Formula 1, αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατό του El Greco, δημιουργώντας για το Γκραν Πρι της Ισπανίας ένα μονοθέσιο σαν… έργο τέχνης.

Γράφει η Βασιλική Μπαρτζιώτη

Πολλές φορές στη Formula 1 έχουμε δει τις ομάδες να πειραματίζονται με τα σχέδια και τα χρώματα των μονοθεσίων που κατασκευάζουν, αναλόγως και με την τοποθεσία των αγώνων. Η μοναδική φορά, ωστόσο, που κάποια ομάδα χρησιμοποίησε την τέχνη για να... στολίσει το αυτοκίνητό της ήταν το 2014, στο πλαίσιο του Ισπανικού Γκραν Πρι στη Βαρκελώνη.

Η Lotus, έχοντας ως τότε οδηγούς τους Ρομέν Γκροζάν και Ζεράρ Λόπεζ επέλεξε στον συγκεκριμένο αγώνα να τιμήσει τον παγκοσμίου φήμης ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, γνωστό και ως El Greco, ντυνοντας με την προσωπογραφία του τα κράνη και τα μονοθέσιά της. Το αποτέλεσμα, ήταν ξεχωριστό.


lotus_greco_b.jpg

Οι σχεδιαστές της ομάδας εμπνευστήκαν από τις δημιουργίες του Κρητικού καλλιτέχνη που μεγαλούργησε κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα. Τα έργα την ίδια χρονιά είχαν εκτεθεί στο μουσείο Σάντα Κρουζ του Τολέδο με αφορμή την συμπλήρωση 400 ετών από τον θάνατό του. Το logo της έκθεσης, η οποία υπήρξε και η αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή, κοσμούσε τα μονοθέσια της Lotus, ενώ η προτομή του ζωγράφου, τα κράνη των οδηγών τα οποία αργότερα έλαβε ο τότε Ισπανός Βασιλιάς, Χουάν Κάρλος, ως δώρο μετά το τέλος του αγώνα.


ελγκρεκο_2.jpg


Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Ζεράρ Λόπεζ, μίλησε για την ιδιαίτερη αυτή πρωτοβουλία, λέγοντας:

«Είναι η πρώτη φορά που ομάδα της Formula 1 έχει προβάλει ένα πολιτιστικό γεγονός τόσο πολύ. Προωθούμε την έκθεση για τον «El Greco» αφιλοκερδώς σε ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό, απευθυνόμαστε σε πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους» 

Ήταν εντυπωσιακό το πως μία επετειακή έκθεση του Ελ Γκρέκο αποτέλεσε έμπνευση για την ομάδα της Lotus, ώστε να δημιουργήσει ένα τόσο ίδιαίτερο μονοθέσιο. Παρά το ξεχωριστό αποτέλεσμα, έκτοτε καμία άλλη ομάδα της F1 δεν έχει επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο. 

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0