Μια Φώτο μια Ιστορία

Πώς μία φανέλα των Σανς αντιστάθηκε στον ρατσισμό

Πώς μία φανέλα των Σανς αντιστάθηκε στον ρατσισμό
5 Μαΐου 2010: Οι Φοίνιξ Σανς εμφανίζονται στο Game 2 των ημιτελικών κόντρα στους Σαν Αντόνιο Σπερς με φανέλες που έγραφαν «Los Suns» ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον μεταναστευτικό νόμο της Αριζόνα.

Γράφει η Ευτυχία Οικονομίδου

Κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία είναι η επέτειος του Cinco de Mayo, μίας γιορτής μνήμης για τη νίκη του Μεξικού απέναντι στην Γαλλική αυτοκρατορία το 1862 και έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον εορτασμό της μεξικάνικης κουλτούρας.

Αυτή την συμβολική ημέρα διάλεξαν οι Σανς για να εκφράσουν την πολιτική τους θέση απέναντι στο νέο σκληρό νόμο της Αριζόνα. Σύμφωνα με αυτόν, οι αστυνομικοί της πολιτείας επιτρεπόταν να σταματούν για έρευνα οποιονδήποτε υποψιάζονται πως είναι παράνομος μετανάστης.

spuurs.jpg

Ο ιδιοκτήτης των Σανς, Ρόμπερτ Σέιβερ, έχοντας αμέτρητη στήριξη από τους παίκτες της ομάδας πρότεινε την ιδέα που έδειξε την διαμαρτυρία στον λάθος τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού. «Είναι πολύ σημαντικό να τιμήσουμε τη διαφορετικότητα στο πρωτάθλημα, στην πολιτεία και στο έθνος μας».

Μέσα από την ψήφιση αυτού του «σκοταδιστικού» νόμου πλήττονται οι βασικές αρχές τις ελευθερίες και φανερώνονται οι απόψεις της Αμερικής για την ισπανόφωνη κοινότητα. Αυτό βέβαια έρχεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με το γεγονός ότι γιορτάζουν την μεξικάνικη επέτειο. Η ισπανική επιρροή λοιπόν, ήταν φανερή σε όλες τις πτυχές του αμερικάνικου πολιτισμού.

spurss.jpg

Ο σταρ των Σανς, Στιβ Νας, βρήκε την ιδέα του Σέιβερ φανταστική και παρότρυνε όλη την ομάδα να συμφωνήσει. «Η λίγκα είναι πολυπολιτισμική. Έχουμε παίκτες απ'όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα η λατινική κοινότητα είναι πολύ δυνατή και σημαντική για εμάς».

Μπορεί κάθε χρόνο να γιορτάζεται το Cinco de Mayo, όμως τότε λειτούργησε σαν αφορμή για την έκφραση της πολιτικής θέσης των παικτών απέναντι στην ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών. Όπως είπε και ο τότε μάνατζερ της ομάδας, Στιβ Κερ, «οι παίκτες ένιωσαν πως είναι καθήκον τους να πάρουν θέση σ' έναν αγώνα που θα έχει μεγάλη τηλεοπτική προβολή».

Βέβαια δεν ήταν όλοι οι φίλοι των Σανς σύμφωνοι με αυτή τη μορφή έκφρασης και αντέδρασαν σκίζοντας τα εισιτήρια τους και στέλνοντας γράμματα στα ΜΜΕ υποστηρίζοντας πως οι πολιτικές θέσεις δεν χωράνε στον κόσμο του αθλητισμού. Οι Σανς βρήκαν τον τρόπο να γεφυρώσουν τον διχασμό που είχε δημιουργηθεί στους φιλάθλους τους. Κέρδισαν τους Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς με σκορ 110-102 κάνοντας το 2-0 στην σειρά των ημιτελικών της Δύσης φορώντας τι άλλο; Την περίφημη φανέλα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0