Μια Φώτο μια Ιστορία

Μοχάμεντ Άλι: «Πάλεψε» με όλους, μέχρι και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ!

Μοχάμεντ Άλι: «Πάλεψε» με όλους, μέχρι και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ!
28 Απριλίου 1967:  Ο Μοχάμεντ Άλι αρνήθηκε να υπηρετήσει τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να τιμωρηθεί αρχικά με ποινή φυλάκισης 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10 χιλιάδων δολαρίων.

Γράφει η Ευτυχία Οικονομίδου

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και θρύλος του μποξ, Μοχάμεντ Άλι, καταδικάστηκε για την (αντιπολεμική) ιδεολογία του από την Αμερικανική Κυβέρνηση και είδε τους τίτλους του να αφαιρούνται πάνω στο απόγειο της καριέρας του.

αλιι.jpg

Ο Κάσιους Κλέϊ, όπως ήταν το όνομά του πριν ασπαστεί τον μουσουλμανισμό, ήταν ένας περήφανος άνθρωπος με ειρηνικά πιστεύω που επιλέχθηκε μεταξύ άλλων να πάει να υπηρετήσει στον πόλεμο στο Βιετνάμ. Θα πήγαινε όμως; Η απάντηση για εκείνον ήταν ξεκάθαρα αρνητική.

Καθώς προπονούταν για έναν αγώνα ενάντια στον Ζόρα Φόλεϊ που είχε κανονιστεί στο Madison Square Garden, έλαβε γράμμα ότι πρέπει να παρουσιαστεί στον στρατό. Όταν ήρθε η ώρα να εμφανιστεί στο στρατόπεδο του Τέξας, ο Άλι αρνήθηκε να κάνει το βήμα μπροστά και τις τρεις φορές που ακούστηκε το όνομά του. «Ο πόλεμος είναι ενάντια σε ό,τι μας διδάσκει το Κοράνι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μοχάμεντ Άλι δεν ήταν απλά ένας σταρ του μποξ με αστείρευτο ταλέντο. Ήταν κι ένας έγχρωμος άνδρας που αποτελούσε είδωλο για πολλούς άλλους εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιώντας το βήμα του για να θίξει καίρια ζητήματα ισότητας. Έτσι ακριβώς έκανε και για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Δεν μάσησε τα λόγια του και υποστήριξε μέχρι τέλους την ιδεολογία του. Ο σπουδαίος παλαιστής πίστευε πως αυτός ο πόλεμος ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια προσπάθεια παρεμπόδισης της εξάπλωσης του Κομμουνισμού.

αλιιιι_2.jpg

«Γιατί να πρέπει να βάλω μια στολή και να πάω 10 χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι μου για να ρίξω βόμβες και σφαίρες σε έγχρωμους ανθρώπους στο Βιετνάμ, που στη Λούισβιλ ονομάζονται νέγροι και τους φέρονται σαν σκυλιά μην έχοντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα»; Αναρωτιόταν ο Μοχάμεντ Άλι εξηγώντας γιατί αρνήθηκε να πολεμήσει για τις ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε: «Όχι δεν πρόκειται να συντελέσω στη δολοφονία ενός ακόμη φτωχού έθνους απλά για να συνεχιστεί η κυριαρχία των λευκών που προωθούν τη δουλεία».

αλιιιιι.jpg

Μία εβδομάδα μετά την σύλληψη του σπουδαίου μποξέρ, Αφροαμερικάνοι σχημάτισαν μία ένωση στο Κλίβελαντ για να αποφασίσουν αν πρέπει να στηρίξουν ή όχι τα πιστεύω του. Αυτός ο σύλλογος διοργανώθηκε από τον θρύλο του NFL, Τζιμ Μπράουν, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους που σχημάτισαν αυτό το γκρουπ εντυπωσιάστηκε από τη θέληση του Άλι  να «πολεμήσει» την Αμερικάνικη Κυβέρνηση και του έδειξαν απόλυτη στήριξη.

αλιιι.jpg

Τόσο μεγάλη έκταση είχε λάβει η υπόθεση του «πρωταθλητή των ανθρώπων» που την απόφασή του να μην πολεμήσει την στήριξε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ολόκληρη αυτή η διαδικασία διήρκησε πάνω από τρία χρόνια που του στέρησαν τίτλους και επαγγελματικές αξιώσεις, μέχρι την πολυαναμενόμενη δίκη τον Ιούνιο του 1971. Εκεί, ο Μοχάμεντ Άλι, που λίγο έλειψε να βρεθεί πίσω από τα «σίδερα» λόγω του χαρακτήρα του που δίχασε, έκανε το δικαστήριο να ψηφίσει 8-0 υπέρ του. Ο μύθος του μποξ με αυτόν τον τρόπο είχε ξανά την ευκαιρία να συνεχίσει την πετυχημένη του καριέρα ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή του.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0