Μια Φώτο μια Ιστορία

Ζήσης & Τσαρτσαρής: Η γενιά του 2000 που δικαίωσε τις προσδοκίες

Ζήσης & Τσαρτσαρής: Η γενιά του 2000 που δικαίωσε τις προσδοκίες
Οι ανερχόμενοι Νίκος Ζήσης και Κώστας Τσαρτσαρής είχαν συμπεριληφθεί στη συλλεκτική έκδοση του «Status Millennium» και όπως αποδείχτηκε δικαίωσαν απόλυτα τις προσδοκίες των συντακτών του περιοδικού. 

Το διεθνές περιοδικό «Status» κυκλοφορούσε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λυμπέρη από τη δεκαετία του 1990 έως και το 2012. Στην επετειακή και συλλεκτική έκδοση «Status Millennium», έναν τόμο 1.050 σελίδων που κόστιζε 2.500 δραχμές και είχε κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2000, είχε γίνει πέρα από αφιέρωμα στους 100 σημαντικότερους Έλληνες του 20ου αιώνα και ένα εκτενές αφιέρωμα σε 100 προσωπικότητες που αναμένονταν να «λάμψουν» τον 21ο.  Μέσα σε αυτούς είχαν συμπεριληφθεί δύο πρωτοεμφανιζόμενοι τότε μπασκετμπολίστες. Ο λόγος για τον Νίκο Ζήση και τον Κώστα Τσαρτσαρή.

Δύο δεκαετίες και κάτι αργότερα, οι προσδοκίες των συντακτών του «Status» έχουν δικαιωθεί πλήρως, μιας και τόσο ο Ζήσης, όσο και ο Τσαρτσαρής διέγραψαν άκρως επιτυχημένες πορείες στο χώρο του μπάσκετ. Οι δυο μετέπειτα «χρυσοί» στο Ευρωμπάσκετ του 2005 είχαν μάλιστα κάνει και ειδική φωτογράφιση για την ειδική έκδοση του περιοδικού.

Ο πρώτος κρέμασε τα παπούτσια του το περασμένο καλοκαίρι έχοντας καταγράψει 1.365 επαγγελματικές συμμετοχές με τις φανέλες των ΑΕΚ, Μπενετόν Τρεβίζο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σιένα, Μπιλμπάο, Ούνικς Καζάν, Φενέρμπαχτσε, Μπάμπεργκ και Χοβεντούτ Μπανταλόνα και έχοντας σημειώσει συνολικά 10.938 πόντους!

Σε επίπεδο τίτλων, ο Ζήσης έχει στο παλμαρέ του ένα Πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα Ελλάδας, τέσσερα Πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και ισάριθμα Σούπερ Καπ Ιταλίας, ένα Πρωτάθλημα στην VTB League, δύο Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Γερμανίας, όπως και μία κατάκτηση Euroleague.

Σε επίπεδο Εθνικής Ελλάδας ο Ζήσης μέτρησε 189 παιχνίδια με την Ανδρών και ήταν μέλος της στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 2005, στην κατάκτηση της δεύτερη θέσης στο Παγκόσμιο 2006 και στην κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Ευρωμπάσκετ 2009.

Ο Ζήσης είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, τότε: «Πριν από λίγα χρόνια ταξίδευα στο μέλλον και έλεγα ότι το 2000 θα είναι ένα έτος ξεχωριστό. Ότι κάτι θα γίνει. Ε, λοιπόν, θα δεις ότι που όλα θα μείνουν όπως είναι. Απλώς θα αλλάξει κάτι στην ψυχολογία του καθενός και τίποτα παραπάνω. Μακάρι, πάντως, κάποιοι να τη συνειδητοποιήσουν ότι θα ζούμε πια στο 2000 ώστε να ενεργούν και ανάλογα. Είναι ντροπή να δαπανούν εκατομμύρια δολάρια για όπλα και ταυτόχρονα να πεινάνε συνάνθρωποι».

Με τη σειρά του ο Κώστας Τσαρτσαρής, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το καλοκαίρι του 2013, έχοντας περάσει από την ισλανδική Γκριντάβιγκ, τη Νήαρ Ηστ, το Περιστέρι και τον Παναθηναϊκό. Ο απολογισμός; Δέκα Πρωταθλήματα και οκτώ Κύπελλα Ελλάδας, ένα Κύπελλο στην Ισλανδία και τρεις κούπες στην Euroleague!

Με την Εθνική  Ανδρών αγωνίστηκε σε 122 παιχνίδια και πέτυχε συνολικά 807 πόντους, ενώ ήταν και αυτός μέλος της «χρυσής» ομάδας στο Eurobasket 2005 και της «ασημένιας» ομάδας στο Παγκόσμιο του 2006 στην Ιαπωνία.

Ο Τσαρτσαρής, κινούμενος σε παρόμοιο ύφος και δίνοντας βάση στην προστασία του περιβάλλοντος είχε σημειώσει ενόψει της νέας χιλιετίας σε εκείνο το συλλεκτικό τεύχος: «Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα την αλλαγή που έρχεται. Πάντως ακούω διάφορα γύρω μου. Ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου και τέτοια. Δεν το πιστεύω. Το τέλος θα έρθει πολύ αργότερα και από άλλη αιτία, κάτσε να παίξουμε πρώτα λίγο μπάσκετ» και συμπλήρωσε «Εκεί στην Αγγλία είδα ότι οι ξένοι είναι έτη φωτός μπροστά από εμάς. Ελπίζω στη νέα χιλιετία να τους φτάσουμε».  

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0