Μια Φώτο μια Ιστορία

Το «Χάιμπουρι» γέμισε το… 1935 και όσα χρόνια και αν περάσουν, θα αποτελεί το πρώτο σπίτι της Άρσεναλ!

Το «Χάιμπουρι» γέμισε το… 1935 και όσα χρόνια και αν περάσουν, θα αποτελεί το πρώτο σπίτι της Άρσεναλ!
Μπορεί να έχει μετατραπεί πλέον σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, να μην συναντά κανείς γήπεδο, όπως το 2004, αλλά δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί το πρώτο και… απόλυτο σπίτι της Άρσεναλ. Κανένα άλλο γήπεδο άλλωστε, εν έτει 1935, δεν θα γέμιζε όπως το «Χάιμπουρι», που φιλοξένησε σε ματς με τη Σάντερλαντ, σχεδόν… 74.000 φίλους των «κανονιέρηδων».

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Ήταν 22 Ιουλίου 2006, όταν η Άρσεναλ μετακόμισε οριστικά στο νέο και σύγχρονο σπίτι της, το «Έμιρεϊτς», αφήνοντας πίσω της το ιστορικό «Χάιμπουρι», το οποίο φιλοξένησε τις πιο ένδοξες στιγμές στην ιστορία της.

Η νέα έδρα των «κανονιέρηδων» ήταν μία «επανάσταση» από μόνη της. Το «Έμιρεϊτς» αποτελούσε το «διαμάντι» του Βορείου Λονδίνου, ένα μοντέρνο γήπεδο που θα είχαν την ευκαιρία 54 χιλιάδες φίλαθλοι να βιώσουν το κλίμα του γα πρώτη φορά στη φιλική αναμέτρηση επί του Άγιαξ και μία αναμφίβολα, προσωπική επιτυχία του Αρσέν Βενκγέρ.

Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ επικράτησε στο φιλικό επί του Άγιαξ με 2-1, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν η αιτία αυτής της γιορτής. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις δύο πλευρές ήταν αυτά που «έκλεψαν» την παράσταση. Συγκεκριμένα, από τους φιλοξενούμενους έκαναν «ποδαρικό» στο γήπεδο οι Γιόχαν Κρόιφ, Έντγκαρ ΝτάβιντςΦρανκ Ράικαρντ, τα αδέρφια Ντε Μπουρ και από τους οικοδεσπότες, ποιοι άλλοι πέραν από τους Τιερί Ανρί, Ίαν Ράιτ, Μαρκ Όβερμαρς, Εντού, Ντέιβιντ Σίμαν, Εμανουέλ Πετί, Λι Ντίξον και του πρωταγωνιστή της ημέρας, Ντένις Μπέργκαμπ.

Το πιο σημαντικό όλων όμως είναι πως η Άρσεναλ έκανε ένα βήμα πιο κοντά στη σύγχρονη ιστορία της. Δέχθηκε να αφήσει πίσω της την κορυφαία της έδρα και να προχωρήσει σε ένα νέο γήπεδο, που μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταφέρει να τη δει να «σηκώνει» το νέο της πρωτάθλημα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πουν πως το «Χάιμπουρι» ήταν πιο… έδρα. Πιο ποδοσφαιρικό γήπεδο, πιο κοντά οι κερκίδες και αναρίθμητες επιτυχίες εκεί, καθώς αυτό ήταν το «σπίτι» της Άρσεναλ όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη, το 2004, ενώ σε εκείνο το γήπεδο κατόρθωσε να ξεπεράσει τα εμπόδια των κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη, για να φτάσει στον τελικό του Champions League το 2006, δίχως να έχει δεχθεί γκολ στη νοκ – άουτ φάση του θεσμού, σε όλο τον δρόμο προς το Παρίσι.

Το πρώτο της ρεκόρ στο εν λόγω γήπεδο έλαβε χώρα στις 9 Μαρτίου του 1935. Το «Χάιμπουρι» γέμισε για πρώτη φορά τόσο πολύ. Περισσότεροι από 73.000 άνθρωποι, για την ακρίβεια 73.925, πήγαν να παρακολουθήσουν τη νικηφόρα αναμέτρηση των «κανονιέρηδων» επί της Σάντερλαντ. Άδειασε η πόλη… Αυτή ήταν η ικανότητα εκείνου του γηπέδου. Τραβούσε όλο τον φίλαθλο ποδοσφαιρικό κόσμο να μεταβεί στην έδρα της Άρσεναλ, για να ζήσει μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Προφανώς και τα ρεκόρ είναι για να ξεπερνιούνται και αισίως, πολλοί μπορούν να αντιπαρατάξουν πολλά στην θέση του. Το γκολ επί της Μπόρνμουθ στο «Έμιρεϊτς», που οι δημοσιογράφοι δηλώνουν πως δεν είχε πανηγυριστεί ποτέ ανάλογα στο Βόρειο Λονδίνο ή το περσινό ματς της Άρσεναλ με την Τότεναμ και το ρεκόρ θεατών στο «Έμιρεϊτς», παρά το γεγονός πως αναφερόμαστε σε ένα νικηφόρο 4-0 των γηπεδούχων, αλλά σε… γυναικείο επίπεδο.

Το «Χάιμπουρι» όμως, ήταν και θα είναι κάτι διαφορετικό. Ακόμη και αν πλέον έχουν πάρει τη θέση του ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, η ζωή προχωράει, αλλά ένας άνθρωπος που έχει συμπληρώσει τα 90 του χρόνια και έχει ζήσει την Άρσεναλ από τότε μέχρι σήμερα, μπορεί να επιβεβαιώσει πως εκείνο το ματς, το 1935, ήταν η απόλυτη πρωτοπορία για την εποχή!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0