Μια Φώτο μια Ιστορία

To συγκινητικό αντίο του Μίτσελ στον ποδοσφαιρικό του «πατέρα» Αμάνθιο, που τον ανέδειξε στην Ρεάλ

To συγκινητικό αντίο του Μίτσελ στον ποδοσφαιρικό του «πατέρα» Αμάνθιο, που τον ανέδειξε στην Ρεάλ

O Αμάνθιο Αμάρο, ο άνθρωπος που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, έφυγε από την ζωή βυθίζοντας σε θλίψη τόσο τον κόσμο της «βασίλισσας»,όσο και τον Μίτσελ Γκονζάλες, ο οποίος μαθήτευσε κοντά στον κορυφαίο Ισπανό ποδοσφαιριστή.

Γράφει η Βασιλική Μπαρτζιώτη

Ο «μάγος» της ντρίμπλας, ο πιο άρτιος τεχνικά Ισπανός ποδοσφαιριστής και ένας από τους  κορυφαίους δασκάλους του αθλήματος, δεν είναι πια μαζί μας…

Η είδηση του θανάτου του Αμάνθιο Αμάρο, στα 83 του χρόνια, έκανε τον γύρο του παγκόσμιου αθλητικού Τύπου την 21η Φεβρουαρίου 2023, σκορπίζοντας θλίψη σε όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του κατά την θητεία του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν την λύπη τους για τον χαμό του, ήταν και ο τεχνικός διευθυντής των ερυθρολεύκων,Μίτσελ, ο οποίος δούλεψε δίπλα στον Ισπανό θρύλο κατα τα πρώτα του βήματα στην ομάδα της Μαδρίτης.

Η «βασίλισσα» ήταν η ομάδα που ανέδειξε τον Αμάνθιο. Ήταν η ομάδα με τη οποία εκείνος μεγαλούργησε και κατέκτησε συνολικά 23 τρόπαια, μεταξύ των οποίων εννιά πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στα 14 χρόνια που αγωνίστηκε με την φανέλα της, σημείωσε 155 γκολ σε 471 παιχνίδια και αναδείχθηκε δυο φορές πρώτος σκόρερ στην Ισπανία (1969,1970).

Την δεκαετία του 60’ βρισκόταν στην καλύτερη του φόρμα και έκανε σπουδαία πράγματα για την Ρεάλ Μαδρίτης στον αγωνιστικό χώρο. Το 1964 κατετάγη τρίτος στην ψηφοφορία για την Χρυσή Μπάλα έχοντας συγκεντρώσει 38 ψήφους.

Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Αμάνθιο αποφάσισε να συνεχίσει την προσφορά στην ομάδα της καρδιάς του, αναλαμβάνοντας να προπονήσει τα τμήματα υποδομής των Μαδριλένων στην αναπληρωματική τους ομάδα, την Καστίγια.

Πολλά ονόματα, που αργότερα έπαιξαν για την Ρεάλ, δούλεψαν δίπλα του και έμαθαν από τον καλύτερο τεχνικές τις οποίες ενσωμάτωσαν μετέπειτα και στο δικό τους παιχνίδι. Μερικοί από αυτούς είναι ο Εμίλιο Μπουτραχένιο, ο Μανουέλ Σαντσίζ και ο Μίτσελ Σάντσες.

Την διετία 1982-84 συνάντησε στην Καστίγια τον 19χρονο τότε Μίτσελ Γκονζάλες, τωρινό προπονητή του Ολυμπιακού, ο οποίος μέτρησε πολλές συμμετοχές με την φανέλα του συλλόγου υπό την καθοδήγηση του Αμάνθιο Αμάρο. Το 1984 ο τεχνικός διευθυντής των ερυθρολεύκων προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ όπου και παρέμεινε για περίπου μια δεκαετία.

Η συνεργασία του Ισπανού προπονητή με τον μυθικό Αμάνθιο μπορεί χρονικά να ήταν σύντομη, ωστόσο φαίνεται πως ο «μάγος» αποτέλεσε όχι μόνο ένα υπόδειγμα ποδοσφαιριστή για τα νέα παιδιά, αλλά και μια φιγούρα σχεδόν πατρική για εκείνα, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο προπονητής των Πειραιωτών.

Στον απόηχο της είδησης του θανάτου του άλλοτε προπονητή του, ο Μίτσελ Γκονζάλες έκανε μια συγκινητική δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό του στο twitter, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και την αγάπη του σε έναν άνθρωπο που πίστεψε όσο κανείς άλλος σε εκείνον.  

Ο Αμάνθιο δεν βρίσκεται πια αναμεσά μας, θα υπάρχει όμως πάντα στις θύμησες όσων τον είδαν να κάνει τα…«μαγικά» του για την «βασίλισσα» την μακρινή δεκαετία του 60’, αλλά και όσων οφείλουν σε εκείνον την ποδοσφαιρική τους καριέρα και εξέλιξη στο άθλημα του ποδοσφαίρου. 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0